Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kabak Ekimi

Kabak Ekimi

Kabak ekimi, Kabak yetiştirilme mevsimleri ve değerlendirilme biçimlerine göre nitelikleri bakımından diğer sebzelerden önemli ölçüde farklılık gösteren bir yazlık sebzedir. Ülkemizde yazlık kabak üretimi son dönemlerde örtü altında yapılan yetiştiricilik ile kış ayları da dahil olmak üzere bütün yıl boyunca yapılmaktadır. Senelik toplam kabak üretimimiz 400 – 500 bin ton civarlarındadır. Üretimin yaklaşık 400 bin tonunu yazlık kabak oluşturmaktadır.

Üretilen kabaklar bütün yıl boyunca tüketilir. Yazlık kabaklar değişik biçimlerde yemeklik olarak; kışlık kabaklarsa çoğunlukla kış aylarında tatlı ve böreklik olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca büyük miktarda kabak çekirdeği üretimi yapılmaktadır. Kabak çekirdekleri ise çerez olarak tüketilmektedir. İnsanların beslenmesi yanında meyveleri ve çekirdekleri çok aranan hayvan yemi olarak kullanılmaktadır.

Kabak ekimi toprak isteği


Fazla ağır ve kumlu topraklar dışında kalan tüm topraklarda yetiştiriciliği yapılabilmektedir. En iyi ürün, geçirgen, derin, su tutma kabiliyeti çok iyi, mineral ve organik maddelerce zengin tınlı topraklarda alınır. Kumlu topraklarda ticari ve çiftlik gübreleri kullanılır kabak yetiştiriciliği yapılabilir. Bu tip topraklarda erkencilik sağlanır. Toprağın pH'sı 6-7 civarında olmalıdır.

Kabak ekimi - dikim


Ekim ve dikimden önce bir ya da iki kez toprak işlenir, tırmık geçirmek suretiyle tarla tesviye edilmelidir. Toprağın sıcaklığı 10-12 °C'yi bulduğunda ekim ve dikim yapılır. Her yetiştirme kabına bir tohum ekilir. Tarlaya dikimden bir gün önce fidelerin topraklı olarak dikilebilmeleri için yetiştirme kapları mutlaka sulanmalıdır. 4-5 yapraklı olduklarında esas yerlerine dikilir. Kol atmayan ve toplu biçimde büyüyen kabak fideleri, sıra arası 60-80 cm, sıra üzeri ise 50-60 cm aralıklı mesafeyle dikim yapılmalıdır. Kışlık kestane ve bal kabakları çok dallanan, fazla boy atan çeşit olduklarından dolayı sıra arası 240-300 cm, sıra üzeri ise 60-140 cm olacak biçimde dikilmelidir.

Kabak ışığı seven bir bitkidir. Bu sebeple gölgeli alanlarda kabak yetiştiriciliği yapılmaz. Gölgeli alanlarda bitki hem narin bir yapı kazanır hem de bitki üzerindeki dişi çiçek oluşturma ve meyve bağlama oranı azalır ve verim düşer. Kabaklarda vegatasyon zamanı yazlık çeşitlerde yaklaşık 100, kışlık çeşitlerdeyse 180-200 gündür.

Tohumlarda, ekimden 4 ile 8 gün sonra çimlenme oluşur. Bitkiler büyümeye başlayınca, özellikle dallanan kışlık türlerde ilk sürgünün 5-6 yapraklı olduğunda sürgün ucu kesilerek suretiyle dallanma teşvik edilir.

Kabak ekimi bakım işleri


Yabancı otun haline göre ilk çapa yapılır. İlk çapadan sonra 2-3 haftalık aralarla 3-4 kez çapa yapılmalıdır. Çapa, yabancı ot temizliği, toprağın havalandırılması ve bitkilerin boğaz doldurması amacı ile yapılır. İlk döller oluşana kadar sulamadan kaçınılmalıdır. Bu dönemde yağış olmaz ise aşırıya kaçmamak şartıyla az miktarda su verilebilir. İlk meyveler oluştuktan sonra sulama işi büyük önem taşır. Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğünden dolayı sulamayı sık aralarla ve mümkünse 3-4 gün arayla yapmak bitkinin gelişmesi ve verimi açısından çok faydalıdır. Kabaklarda susuzluk sabah ve akşam vakitlerinde yapraklarının anormal olarak pörsüyüp aşağıya sarkmalarıyla kolayca anlaşılır. Bitkide bu belirtiler görülmeden, vaktinde sulama yapılmalıdır.

Kabak ekimi gübreleme: Kabaklar topraktaki organik besin maddelerinin fazlaca olmasından hoşlanır. Dekara 3 ile 4 ton arasında iyice yanmış çiftlik gübresi sonbaharda veya ekim ve dikimden bir ay önce atılmalıdır.

Sunni gübre olarak 25-30 kg/da; %33 A. Nitrat,20-25 kg/da TSP veya DAP, 20 kg potasyum sülfat atılmalıdır. Çiçek burun çürüklüğü görüldüğü zamanda ise CAN gübresi atılmalıdır.
Son Güncelleme : 21.01.2024 00:21:50
Kabak Ekimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kabak Ekimi Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Kabak Ekimi"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Bal Kabağı Yetiştiriciliği; Bitkiler aleminin kapalı tohumlular bölümde sayılan bal kabağı, bol miktarda potasyum, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum içeren lifi bol bir meyvedir. Amerika, Avrupa ülkeleri ve Avustralya'da Cadılar Bayramı sembolü olarak ...
Patatesli Kabak Yemeği
Patatesli Kabak Yemeği
Patatesli Kabak Yemeği, Sebze yemeği sevenler çok sık tercih ettiği patatesli kabak yemeğinin yapılışı da çok pratiktir. Kalorisinin düşüklüğü ve malzemelerin az olması sebebiyle birçok ev hanımı patatesli kabak yemeğini çok sık yapmaktadır. Patatesl...
Su Kabağı
Su Kabağı
Su kabağı, kabakgiller familyasından olup, yıl için de bir defa kabak verir, boğumlu olanları vardır, eskiden içi boşaltılıp su kabı olarak kullanıldığından su kabağı ismini almıştır, uzun sap kısmı olduğundan asma kabağı olarak da anılır, üretim imk...
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Suyunun Faydaları: Kabak suyu B1 ve C vitaminleri ve protein, fosfor, demir, magnezyum, çinko, nişasta ve potasyum mineralleri bakımında çok zengin bir gıda maddesidir. Oldukça az yağ içerir ve nerede ise bu yağ oranı sıfıra yakın bir kolestero...
Kabak Çeşitleri
Kabak Çeşitleri
Kabak çeşitleri, bol lifli bir meyve olan kabak, kabakgiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Farklı türleri olan kabak kavun, karpuz, salatalık ve acur ile aynı aileye aittir. Potasyum, fosfor, demir, sodyum, kalsiyum gibi mineraller bakımınd...
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği, kabak çekirdeği yetiştiriciliği oldukça önemlidir. Kuruyemiş çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alırken; kabak çekirdeğinin oldukça faydası vardır. Çiğ olarak tüketilmesi bağırsakta bulunan parazitlerin dışkı yoluyla...
Fırında Kabak Kızartması
Fırında Kabak Kızartması
Fırında Kabak Kızartması, Özellikle yaz aylarında tüketilecek hafif ve sağlıklı olan bu tarif, çocuklarımıza sebze yedirme konusunda bizlere kolaylık sağlayacaktır. Tavada kızartma şeklinde yapmak hem zaman hem sağlık hem de temizlik açısından bize b...
Dereotlu Kabak Yemeği
Dereotlu Kabak Yemeği
Dereotlu kabak yemeği, sağlıklı yemeklerden bir tanesi olan kabak yemeği, kabak severler için en leziz yemeklerden biridir. İçerisinde bulunan dereotu yemeğe oldukça güzel bir aroma vermiş ve yemeğinin lezzetini artırmıştır. Siz de eviniz de güzel bi...
Kabak Diyeti
Kabak Diyeti
Kabak Diyeti: Kabak, sonbaharın kraliçesi, hızlı ve kolay bir şekilde kilo vermek isteyenler için iyi bir besindir. Kabak diyeti yaparak 2 haftada 8 kilo verilebilir. Kabak ile yapılacak diyet için sayısız şekilde diyet yemeği hazırlanabilir, 100 gra...
Kabak Lifi
Kabak Lifi
Kabak lifi, çok hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen bir kabak türüdür. Kabukları içeresinde etli meyve kısmı bulunur ve burada birçok meyveyi beslemekte olan sayısız lif barındırır. Bu lifler kabaklar kuruyunca kabukları soyularak elde edilir. Bu li...
Sakız Kabağı
Sakız Kabağı
Sakız Kabağı; Sarı çiçekleri ve iri diken tarzı tüylerle kaplı yaprakları olan, ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen dört mevsim üretimi yapılabilen bir sebze çeşididir. Olgunlaşmadan tükettiğimiz sakız kabağının meyveleri bırakılırsa 550-2400 gram...
Kabak Sote
Kabak Sote
Kabak Sote; Kabak sote, akşam yemeklerinde sebze tüketmek isteyenler için gayet iyi bir tercihtir. Hafif bir yemektir ve kolayca yapılır. Aynı zamanda kalorisi yüksek olmadığı için diyet menünüze de ekleyebilirsiniz. Sindiriminin kolay olması nedeniy...

 

Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği
Fırında Kabak Kızartması
Dereotlu Kabak Yemeği
Kabak Diyeti
Kabak Lifi
Sakız Kabağı
Kabak Sote
Dikenli Kabak
Kara Kabak
Kabak Ezmesi
Patlıcan Kabak Yemeği
Kestane Kabağı
Hamilelikte Kabak Çekirdeği
Kabak Haşlama
Bebekler İçin Kabak Çorbası
Kuru Kabak Yemeği
Kabak Maskesi
Kış Kabağı
Sakız Kabağı Yemekleri
Fırında Kabak Köftesi
Kabak Çintmesi
Kabak Kaç Kalori?
Bulgurlu Kabak Yemeği
Kabak Yetiştiriciliği
Yumurtalı Kabak
Popüler İçerik
Dikenli Kabak
Dikenli Kabak
Dikenli Kabak; Sülüksü ve dikenli bir yapısı olan ve tropikal bir bitki türüdür. Değişik bir görünüme sahip olan bu sebze üzerinde dikene benzer yapıl...
Kara Kabak
Kara Kabak
Kara kabak, Kara kabağın genellikle yemeği yapıldığı için herkes tarafından bir sebze olarak biliniyor. Aslında bir meyvedir. Kara kabak meyvesi sebze...
Kabak Ezmesi
Kabak Ezmesi
Kabak Ezmesi, Kabak ezmesi çok basit bir meze çeşididir. Çok fazla tercih edilen bir meze ya da salata türü değildir. Çok faydalı olan bu ezmeyi pata...
Patlıcan Kabak Yemeği
Patlıcan Kabak Yemeği
Patlıcan kabak yemeği, özel ve güzel yemeklerimizden biridir. Bu yemekte birbirinden vitaminli ve lezzetli sebzelerin buluşması ile muhteşem bir şölen...
Kestane Kabağı
Kestane Kabağı
Kestane kabağı, ülkemizde de yaygın olarak görülen, ancak ana vatanı Amerika olan bir bal kabağı türüdür: Kestane kabağı adını, sert kabuk yapısı ve d...
Hamilelikte Kabak Çekirdeği
Hamilelikte Kabak Çekirdeği
Hamilelikte kabak çekirdeği, kabak çekirdeğinin hamilelik çağında benzersiz faydalarını biliyor musunuz ? Esasen uzmanların hem fikir olduğu tek onu k...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024