Kabak Ograten Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Kabak Ograten Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Ograten

Kabağın Besin Değerleri ve Faydaları

Kabak genel olarak bir sebze olarak bilinse de, aslında tohum içerikli olduğu için bir meyve olarak kabul edilmektedir. Kabak, kalın bir kabuğa sahip narin bir bitkidir. 100 gram kabak yaklaşık 45 kalori içerir. Ayrıca A, C, E ve K vitaminleri bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Demir, magnezyum ve bakır gibi önemli mineraller açısından da iyi bir kaynaktır. Zengin bir yemek çeşitliliğine sahip olan kabak, içerdiği besinler sayesinde sağlık açısından oldukça faydalıdır. Kabak, kalp sağlığını korur ve diyet listelerinde sıkça önerilen lif bakımından zengin bir sebzedir. Lifli yapısı kilo vermeyi kolaylaştırır ve kanseri önleyici etkisi bulunmaktadır. Özellikle kolon kanseri riskini azaltır ve kemik sağlığını destekler. İleri yaşlara ulaşan erkeklerin maruz kaldığı prostat sorunlarına karşı iyi gelir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, göz sağlığına katkıda bulunur ve saç kırıklarını önler. Serbest radikallerin verebileceği zararlara karşı mücadele eder ve bu etkisiyle erken yaşlanma belirtilerini azaltır. Kas sağlığını korur, mükemmel bir antioksidandır ve kan inceltici etkisi bulunmaktadır. Kolesterole karşı da faydalıdır. Kabak çekirdeği yağı, şişkinlik problemlerine karşı iyi gelir ve bağırsak hareketlerini hızlandırır. Ayrıca beyin sağlığını destekler.

Kabak Ograten Nedir?

Kabağın sağlık için birçok faydası bulunmaktadır. Farklı şekillerde yemek olarak hazırlanabilir. Kabak ograten, kabak ile yapılan oldukça besleyici ve lezzetli bir yemek türüdür. Farklı şekillerde hazırlanarak sunulabilir. Kabak, kayık şeklinde kesilerek, içi farklı malzemelerle doldurulup beşamel sos eklenerek fırınlanabilir. Ayrıca kabaklar ince ince dilimlenip kat kat döşenerek de yapılabilen bir yemek türüdür. Ne şekilde yapılacağı kişinin tercihine göre değişebilir.

Kabak Ograten İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kilo kabak
  • 250 gr kıyma
  • 2 tane orta büyüklükte kuru soğan
  • 1 tane yeşil biber
  • Tuz ve karabiber
  • Maydanoz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 tane orta boy domates ya da 5 yemek kaşığı domates sosu

Beşamel Sos İçin

  • 2 tane yumurta
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un

Üzeri İçin

  • Kaşar peyniri rendesi

Kabak Ograten Nasıl Yapılır?

Kabak ograten için temin edilen kabaklar, orta kısmından uzunlamasına kesilir. Uygun bir tencereye su ilave edilerek kaynatılır. Kesilen kabaklar, kaynayan suda yumuşayıncaya kadar haşlanır. Bu arada iç harcı hazırlamak için sıvı yağ tavaya alınıp ısıtılır. Isınan yağa kıyma eklenip, suyunu çekene kadar kavrulur. Kuru soğanın kabukları soyularak kıymanın üzerine yemeklik olacak şekilde doğranır ve yumuşayıncaya kadar kavrulur. Yeşil biber minik minik doğranıp kavrulan malzemelere eklenir. Ardından domatesin kabukları soyulup, küp küp doğranarak malzemelerin üzerine eklenir ve kavurma işlemine devam edilir. Son olarak tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanoz eklenerek iç harç ocaktan alınır.

Haşlanan kabaklar sudan süzgeç yardımı ile çıkarılarak soğumaya bırakılır. Beşamel sos için, uygun bir tencereye tereyağı eklenip ısıtılır. Isınan yağda unun kokusu çıkana kadar kavrulur. Un hafif pembeleştikten sonra yavaş yavaş süt ilave edilir ve topaklanmaması için sürekli karıştırılır. Soğuyan kabakların çekirdekleri ayıklanarak fırın kabına dizilir. Hazırlanan iç harç kabakların üzerine eşit olacak şekilde eklenir. Harcın üzerine beşamel sos ilave edilir ve son olarak kaşar peyniri rendesi serpiştirilir. 1 su bardağı sıcak suyun içinde 1 yemek kaşığı domates salçası ezilir. Elde edilen salçalı su, fırın kabının tabanına dökülür. Hazır hale gelen kabak ograten, 180-200 derecede önceden ısıtılmış fırına verilerek üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kabak Dolması Kalori

Kabak Dolması Kalori

Haber Bülteni