Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kabak Ograten

Kabak Ograten

Kabak ograten, kabak genel olarak bir bitki olarak bilinse de aslında tohum içerikli olduğu için bir meyve olarak kabul edilmektedir. Kabak kalın bir kabuğa sahip naif bir sebzedir. 100 gram kadar kabak yaklaşık 45 kalori içerir. Ayrıca A, C, E ve K vitaminleri bakımından zengin içeriğe sahiptir. Yine başta demir olmak üzere, magnezyum, bakır gibi mineraller bakımından da iyi bir kaynaktır. Zengin bir yemek çeşidine sahip olan kabak, içeriği sayesinde sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Kalp sağlığını korur. Diyet listelerinde uzmanlar tarafından sıkça önerilen lif bakımından zengin bir sebzedir. Lifli yapısı kilo vermeyi kolaylaştırır. Kanseri önleyici etkisi bulunmaktadır. Özellikle kolan kanserinin oluşma riskini azaltır, kemik sağlığını destekleyen etkisi vardır. İleri yaşlara ulaşan erkeklerin çoğunun maruz kaldığı prostat sorunlarına karşı iyi gelir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, göz sağlığına katkıda bulunur. Saç kırıklarını önleyici özelliği vardır. Serbest radikallerin verebileceği zararlara karşı mücadele etmeyi sağlar. Bu etkisi ile erken yaşlanma belirtilerini azaltır. Kas sağlığını korur, mükemmel bir antioksidandır. Kan inceltici etkisi bulunmaktadır. Kolesterole karşı iyi gelir. Kabak çekirdeği yağı şişkinlik problemlerine karşı iyi gelir. Ayrıca bağırsak hareketlerini hızlandırır. Beyin sağlığını destekler.

Kabağın sağlık için daha sayılmayan pek çok faydası bulunmaktadır. Farklı şekillerde yemek olarak hazırlanabilir. Kabak ograten kabak ile yapılan oldukça besleyici ve lezzetli bir yemek türüdür. Farklı şekillerde hazırlanarak sunum yapılabilir. Kabak kayık şeklinde kesilerek, içi farklı şekillerde doldurulup beşamel sos eklenerek fırınlanır. Ancak kabaklar ince ince dilimlenip kat kat döşenerek de yapılabilen bir yemek türüdür. Ne şekilde yapılacağı kişinin tercihine göre değişebilir.

Kabak Ograten İçin Gerekli Malzemeleri

  • 1 kilo kabak
  • 250 gr kıyma
  • 2 tane orta büyüklükte kuru soğan
  • 1 tane yeşilbiber
  • Tuz ve karabiber
  • Maydanoz
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 tane orta boy domates ya da 5 yemek kaşığı domates sosu

Beşamel Sosu için

  • 2 tane yumurta
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un

Üzeri için

  • Kaşar peyniri rendesi
Kabak Ograten Nasıl Yapılır?

Kabak ograten için temin edilen kabaklar orta kısmından uzunlamasına kesilir. Uygun bir tencereye su ilave edilerek kaynatılır. Kesilen kabaklar kaynayan suda yumuşayıncaya kadar haşlanır. Bu arada iç harcı için sıvı yağ tavaya alınıp ısıtılır. Isınan yağa kıyma eklenip, suyunu çekene kadar kavrulur. Kuru soğanın kabukları soyularak kıymanın üzerine yemeklik olacak şekilde doğranıp yumuşayıncaya kadar kavrulur. Yeşilbiber minik minik doğranıp kavrulan malzemelere eklenir. Ardında domatesin kabukları soyulup, yine küp-küp malzemelerin üzerine doğranıp, kavurma işlemine devam edilir. Son olarak tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanozlar eklenerek iç harç ocaktan alınır.

Haşlanan kabaklar sudan süzgeç yardımı ile çıkarılarak soğumaya bırakılır. Beşamel sos için, uygun bir tencereye tereyağı eklenip ısıtılır. Isınan yağda unun kokusu çıkana kadar kavrulur. Un hafif pembeleştikten sonra yavaş yavaş süt ilave edilir ve topaklanmaması için devamlı karıştırılır. Soğuyan kabakların çekirdekleri ayıklanarak fırın kabına dizilir. Hazırlanan iç harç kabakların üzerine eşit olacak şekilde eklenir. Harcın üzerine beşamel sos ilave edilir ve son olarak kaşar peyniri rendesi serpiştirilir. 1 su bardağı sıcak suyun içinde 1 yemek kaşığı domates salçası ezilir. Elde edilen salçalı su fırın kabının tabanına dökülür. Hazır hale gelen kabak ograten 180-200 derecede önceden ısıtılmış fırına verilerek üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak olacak şekilde servis yapılır.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 21.01.2024 02:52:31
Kabak Ograten ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kabak Ograten Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Kabak Ograten"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Bal Kabağı Yetiştiriciliği; Bitkiler aleminin kapalı tohumlular bölümde sayılan bal kabağı, bol miktarda potasyum, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum içeren lifi bol bir meyvedir. Amerika, Avrupa ülkeleri ve Avustralya'da Cadılar Bayramı sembolü olarak ...
Patatesli Kabak Yemeği
Patatesli Kabak Yemeği
Patatesli Kabak Yemeği, Sebze yemeği sevenler çok sık tercih ettiği patatesli kabak yemeğinin yapılışı da çok pratiktir. Kalorisinin düşüklüğü ve malzemelerin az olması sebebiyle birçok ev hanımı patatesli kabak yemeğini çok sık yapmaktadır. Patatesl...
Su Kabağı
Su Kabağı
Su kabağı, kabakgiller familyasından olup, yıl için de bir defa kabak verir, boğumlu olanları vardır, eskiden içi boşaltılıp su kabı olarak kullanıldığından su kabağı ismini almıştır, uzun sap kısmı olduğundan asma kabağı olarak da anılır, üretim imk...
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Suyunun Faydaları: Kabak suyu B1 ve C vitaminleri ve protein, fosfor, demir, magnezyum, çinko, nişasta ve potasyum mineralleri bakımında çok zengin bir gıda maddesidir. Oldukça az yağ içerir ve nerede ise bu yağ oranı sıfıra yakın bir kolestero...
Kabak Çeşitleri
Kabak Çeşitleri
Kabak çeşitleri, bol lifli bir meyve olan kabak, kabakgiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Farklı türleri olan kabak kavun, karpuz, salatalık ve acur ile aynı aileye aittir. Potasyum, fosfor, demir, sodyum, kalsiyum gibi mineraller bakımınd...
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği, kabak çekirdeği yetiştiriciliği oldukça önemlidir. Kuruyemiş çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alırken; kabak çekirdeğinin oldukça faydası vardır. Çiğ olarak tüketilmesi bağırsakta bulunan parazitlerin dışkı yoluyla...
Fırında Kabak Kızartması
Fırında Kabak Kızartması
Fırında Kabak Kızartması, Özellikle yaz aylarında tüketilecek hafif ve sağlıklı olan bu tarif, çocuklarımıza sebze yedirme konusunda bizlere kolaylık sağlayacaktır. Tavada kızartma şeklinde yapmak hem zaman hem sağlık hem de temizlik açısından bize b...
Dereotlu Kabak Yemeği
Dereotlu Kabak Yemeği
Dereotlu kabak yemeği, sağlıklı yemeklerden bir tanesi olan kabak yemeği, kabak severler için en leziz yemeklerden biridir. İçerisinde bulunan dereotu yemeğe oldukça güzel bir aroma vermiş ve yemeğinin lezzetini artırmıştır. Siz de eviniz de güzel bi...
Kabak Diyeti
Kabak Diyeti
Kabak Diyeti: Kabak, sonbaharın kraliçesi, hızlı ve kolay bir şekilde kilo vermek isteyenler için iyi bir besindir. Kabak diyeti yaparak 2 haftada 8 kilo verilebilir. Kabak ile yapılacak diyet için sayısız şekilde diyet yemeği hazırlanabilir, 100 gra...
Kabak Lifi
Kabak Lifi
Kabak lifi, çok hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen bir kabak türüdür. Kabukları içeresinde etli meyve kısmı bulunur ve burada birçok meyveyi beslemekte olan sayısız lif barındırır. Bu lifler kabaklar kuruyunca kabukları soyularak elde edilir. Bu li...
Sakız Kabağı
Sakız Kabağı
Sakız Kabağı; Sarı çiçekleri ve iri diken tarzı tüylerle kaplı yaprakları olan, ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen dört mevsim üretimi yapılabilen bir sebze çeşididir. Olgunlaşmadan tükettiğimiz sakız kabağının meyveleri bırakılırsa 550-2400 gram...
Kabak Sote
Kabak Sote
Kabak Sote; Kabak sote, akşam yemeklerinde sebze tüketmek isteyenler için gayet iyi bir tercihtir. Hafif bir yemektir ve kolayca yapılır. Aynı zamanda kalorisi yüksek olmadığı için diyet menünüze de ekleyebilirsiniz. Sindiriminin kolay olması nedeniy...

 

Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği
Fırında Kabak Kızartması
Dereotlu Kabak Yemeği
Kabak Diyeti
Kabak Lifi
Sakız Kabağı
Kabak Sote
Dikenli Kabak
Kara Kabak
Kabak Ezmesi
Patlıcan Kabak Yemeği
Kestane Kabağı
Hamilelikte Kabak Çekirdeği
Kabak Haşlama
Bebekler İçin Kabak Çorbası
Kuru Kabak Yemeği
Kabak Maskesi
Kış Kabağı
Sakız Kabağı Yemekleri
Fırında Kabak Köftesi
Kabak Çintmesi
Kabak Kaç Kalori?
Bulgurlu Kabak Yemeği
Kabak Yetiştiriciliği
Yumurtalı Kabak
Popüler İçerik
Dikenli Kabak
Dikenli Kabak
Dikenli Kabak; Sülüksü ve dikenli bir yapısı olan ve tropikal bir bitki türüdür. Değişik bir görünüme sahip olan bu sebze üzerinde dikene benzer yapıl...
Kara Kabak
Kara Kabak
Kara kabak, Kara kabağın genellikle yemeği yapıldığı için herkes tarafından bir sebze olarak biliniyor. Aslında bir meyvedir. Kara kabak meyvesi sebze...
Kabak Ezmesi
Kabak Ezmesi
Kabak Ezmesi, Kabak ezmesi çok basit bir meze çeşididir. Çok fazla tercih edilen bir meze ya da salata türü değildir.  Çok faydalı olan bu ezmeyi pata...
Patlıcan Kabak Yemeği
Patlıcan Kabak Yemeği
Patlıcan kabak yemeği, özel ve güzel yemeklerimizden biridir. Bu yemekte birbirinden vitaminli ve lezzetli sebzelerin buluşması ile muhteşem bir şölen...
Kestane Kabağı
Kestane Kabağı
Kestane kabağı, ülkemizde de yaygın olarak görülen, ancak ana vatanı Amerika olan bir bal kabağı türüdür: Kestane kabağı adını, sert kabuk yapısı ve d...
Hamilelikte Kabak Çekirdeği
Hamilelikte Kabak Çekirdeği
Hamilelikte kabak çekirdeği, kabak çekirdeğinin hamilelik çağında benzersiz faydalarını biliyor musunuz ? Esasen uzmanların hem fikir olduğu tek onu k...
Kabak Haşlama
Kabak Haşlama
Kabak haşlama, kabakgiller familyasına ait olan bitkinin meyvesi sebze olarak tüketilir. Kök kısmı saçaklı, sürüngen, ince ve uzun yapıdadır. Üst kısm...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024