Zeytinyağlı Kabak YemeğiZeytinyağlı kabak yemeği, zeytinyağı ve kabağın muhteşem uyumundan oluşan tam bir sağlık deposudur. Kabak, midede çok fazla yer kaplama özelliğinden dolayı son derece doyurucudur. Yanında bir et yemeği ile servis edebilirsiniz. Çocuklarınızda veya kendinizde kabızlık sıkıntısı çekiyorsanız, bu tarifi denemediğinize pişman olabilirsiniz. Sağlıklı ve pratik tariflere gereken önemi vermenin vakti gelmedi mi? Bu yemek, diyet yapanların baş tarifi olmalıdır çünkü 1 adet orta boy kabak sadece 45 kalori enerji içerir. Ayrıca çocuklarınız için A, C, E, K vitaminleri ile magnezyum, demir ve bakır gibi önemli mineraller açısından da zengindir. Gereken Malzemeler
Zeytinyağlı Kabak Yemeği Nasıl Yapılır?İlk olarak kabakları güzelce yıkayın. Yemeğin görünümü de en az lezzeti kadar önemli olduğu için bir çatal yardımı ile kabağı tırtıklayın. Kabağın başından aşağı doğru çatal yardımı ile çizmeniz yeterli olacaktır. Kabak çok kolay pişen bir sebze olduğundan, pişme sırasında eriyip dağılmaması için çok ince doğramamanız gerekiyor. Yarım daire şeklinde doğramak en sağlıklısıdır. Bir tencereye yemeklik kuru soğanları ince bir şekilde doğradıktan sonra sızma zeytinyağını ilave edip soteleyin. Küp doğranmış ve kabuğu soyulmuş domatesleri de ilave ettikten sonra kabakları karışıma dahil edip birkaç dakika domateslerle çevirin. 1 tatlı kaşığı salçayı yarım kahve fincanı su ile açarak karışıma dahil edin. Damak tadınıza göre tuzunu da ekledikten sonra kapağını kapatıp 5-6 dakika sulanmasını bekleyin. Bu sürede kabaklar suyunu salacaktır. Buna göre ne kadar su ilave edeceğinizi anlayabilirsiniz. Ancak sebze yemeklerinde genel kural kendi suyu ile pişmesidir. Domates de bir miktar su salacağından, ekstra su ilave etmenize gerek kalmayabilir. Suyunu salan kabaklara kalın bulguru da ilave edip, altı kısık ateşte ağzı kapalı olarak 20 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Bu süreçte kesinlikle karıştırmamaya dikkat edin, kabaklar ezilip kötü bir görüntü oluşmasın. Eğer çok ihtiyaç olursa 1 kahve fincanı kadar su ekleyebilirsiniz. Pişen zeytinyağlı kabak yemeğini şık bir servis kasesine alarak, dilerseniz soğuduktan sonra ince kıyılmış dereotu ile süsleyip afiyetle yiyebilirsiniz. Ekstra BilgilerZeytinyağlı kabak yemeği, diyet menülerinin vazgeçilmezi olmasının yanı sıra, sindirim sistemini düzenlemeye de yardımcı olur. İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde bağırsak sağlığınızı destekler. Ayrıca, kabağın düşük kalorili yapısı nedeniyle kilo kontrolü yaparken rahatlıkla tüketebilirsiniz. Zeytinyağı ise kalp sağlığını korur, kötü kolesterolü düşürür ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu nedenle, zeytinyağlı kabak yemeği, hem lezzetli hem de sağlıklı bir seçenektir. |
Bir süradır kabızlık sıkıntısı yaşıyorum, bu zeytinyağlı kabak yemeğini denesem faydası olur mu? Ayrıca, kabağı tırtıklamak neden önemli, böyle yapmazsam yemeğin tadı etkilenecek mi?
Cevap yazMerhaba Hazine,
Zeytinyağlı kabak yemeği kabızlık sorununuza iyi gelebilir. Kabak, lif açısından zengin bir sebzedir ve zeytinyağı da sindirimi kolaylaştırıcı özelliklere sahiptir. Bu nedenle, bu yemeği denemenizi tavsiye ederim.
Kabağı tırtıklamak, yemeğin hem görünümünü hem de tadını etkiler. Tırtıklama işlemi kabağın daha iyi pişmesini ve tatların daha iyi karışmasını sağlar. Ancak, bu işlemi yapmazsanız da yemeğinizin tadı kötü olmayacaktır, sadece biraz farklı olabilir.
Sağlıklı günler dilerim.