Kireçte Kabak Tatlısı

Kireçte Kabak Tatlısı

Kireçte kabak tatlısı; Tatlı denilince bir çoğumuz için akan sular durur. Kimimiz sütlü tatlıların hastasıyız. Kimimiz de şerbetli tatlıları severek tüketiriz. Bir çoğumuz da meyve veya sebzelerden yapılan tatlıları severiz. Kireçte kabak tatlısı da bunlardan biridir. Kireçte kabak tatlısını genelde Antakya bölgesinde fazlası ile tüketilmektedir. Biraz zahmetli olsa da oldukça lezzetli bir tatlıdır. Ayrıca bu enfes tatlıyı yemeklerimizin ardından ağzımız tatlansın diye yiyebileceğimiz gibi kahvaltı masalarımızda da yerini alabilir. Dışı kıtır kıtır İçerisi şerbet dolu bu enfes tatlıyı herkese şiddetle tavsiye ediyorum. Dilerseniz pekmez, tahin veya ceviz ile lezzetine lezzet katabileceğimiz bu enfes tatlıyı severek tüketeceğiniz den eminim. Kireçte kabak tatlısını hazırlamak için öncelikle sönmemiş kireç temin etmemiz gerekir. Bunun yanı sıra biraz sabır ve zahmet gerektiren bir tatlı çeşididir. Bir yiyenin bir daha asla vazgeçemeyeceği bu enfes tatlıyı denemek isterseniz sizlerle paylaşmış olduğum tarife uymanız yeterli olacaktır.

Kireçte kabak tatlısı için gerekli malzemeler;
  • 400 gram sönmemiş kireç,
  • 5 litre su,
  • 3 kilo bal kabağı,
Şerbeti için;
  • 1,5 kilo toz şeker,
  • 3 litre su,
  • Yarım limon suyu,
  • Dileğinize göre 1 su bardağı pekmez,
Hazırlanışı; Kireçte kabak tatlısını hazırlamak için ilk olarak sönmemiş kireci derin bir kabın içerisine koyup içerisine bol suyla dolduruyoruz. Kireç dibine çökünce ilk kirli suyunu döküyoruz. Daha sonra kirecin üzerine beş litre soğuk su ekleyip iyice karıştırıyoruz. Daha sora su eklediğimiz kireci bir gece bekletiyoruz. Ertesi gün kirecin dibine çökmüş olduğu suyu derin bir kaba süzüyoruz. Daha sonra kabuğunu soyup birer santim kalınlığında hilal şeklinde dilimlediğimiz balkabaklarını süzdüğümüz kireçli suyun içerisine ekliyoruz. Ardından balkabaklarını bu kireçli suda bir gece bekletiyoruz. Önemli belirtmek istediğim bir durum var. Birçok kişi kireçte kabak tatlısı yaparken kabakları direk kireçli suyun içerisine koymaktadır. Bu oldukça yanlış bir işlemdir. Çünkü kabaklardaki kireç temizlenmezse insan sağlığına oldukça zararlıdır.

Daha sonra derin bir tencerenin içerisine toz şekeri ve suyu koyup bir taşım kaynatıyoruz. Daha sonra bir gün boyunca kireçli suda beklettiğimiz kabakları bol suda 5-6 defa yıkıyoruz. Duru suda yıkadığımız bal kabaklarını kurulayıp kürdanla her dilimi birkaç yerden deliyoruz ve kaynayan şerbetin içerisine ekliyoruz. Bal kabakları ile birlikte kısık ateşte yaklaşık 2,5 saat pişen tatlının içerisine dileğe göre pekmez ilave edip yaklaşık bir 10 dakika daha kaynatıyoruz. Ardından limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynattığımız tatlımızı ocaktan indiriyoruz. Kaynama süresini şerbetin kıvamını göre de ayarlayabilirsiniz. Kıvamlı bir şerbet elde edemediyseniz kaynama süresini uzatabilirsiniz. Doğru kıvam ise şeffaf ve saydam bir görünümdür. Şerbetin kıvamına göre bu süre daha da kısa sürebilir. Hazırladığımız kireçte kabak tatlısını soğuduktan sonra dilersek kaymak ve cevizle süsleyerek servis yapabiliriz. Afiyet olsun.

Son Güncelleme : 15.10.2018 01:50:48
Kireçte Kabak Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Kireçte Kabak Tatlısı Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Kireçte Kabak Tatlısı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Bal Kabağı Yetiştiriciliği; Bitkiler aleminin kapalı tohumlular bölümde sayılan bal kabağı, bol miktarda potasyum, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum içeren lifi bol bir meyvedir. Amerika, Avrupa ülkeleri ve Avustralya'da Cadılar Bayramı sembolü olarak ...
Patatesli Kabak Yemeği
Patatesli Kabak Yemeği
Patatesli Kabak Yemeği, Sebze yemeği sevenler çok sık tercih ettiği patatesli kabak yemeğinin yapılışı da çok pratiktir. Kalorisinin düşüklüğü ve malzemelerin az olması sebebiyle birçok ev hanımı patatesli kabak yemeğini çok sık yapmaktadır. Patatesl...
Su Kabağı
Su Kabağı
Su kabağı, kabakgiller familyasından olup, yıl için de bir defa kabak verir, boğumlu olanları vardır, eskiden içi boşaltılıp su kabı olarak kullanıldığından su kabağı ismini almıştır, uzun sap kısmı olduğundan asma kabağı olarak da anılır, üretim imk...
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Suyunun Faydaları: Kabak suyu B1 ve C vitaminleri ve protein, fosfor, demir, magnezyum, çinko, nişasta ve potasyum mineralleri bakımında çok zengin bir gıda maddesidir. Oldukça az yağ içerir ve nerede ise bu yağ oranı sıfıra yakın bir koleste...
Kabak Çeşitleri
Kabak Çeşitleri
Kabak çeşitleri, bol lifli bir meyve olan kabak, kabakgiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Farklı türleri olan kabak kavun, karpuz, salatalık ve acur ile aynı aileye aittir. Potasyum, fosfor, demir, sodyum, kalsiyum gibi mineraller bakımınd...
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği, kabak çekirdeği yetiştiriciliği oldukça önemlidir. Kuruyemiş çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alırken; kabak çekirdeğinin oldukça faydası vardır. Çiğ olarak tüketilmesi bağırsakta bulunan parazitlerin dışkı yoluyla...
Fırında Kabak Kızartması
Fırında Kabak Kızartması
Fırında Kabak Kızartması, Özellikle yaz aylarında tüketilecek hafif ve sağlıklı olan bu tarif, çocuklarımıza sebze yedirme konusunda bizlere kolaylık sağlayacaktır. Tavada kızartma şeklinde yapmak hem zaman, hem sağlık hem de temizlik açısından bize ...
Dereotlu Kabak Yemeği
Dereotlu Kabak Yemeği
Dereotlu kabak yemeği, sağlıklı yemeklerden bir tanesi olan kabak yemeği, kabak severler için en leziz yemeklerden biridir. İçerisinde bulunan dereotu yemeğe oldukça güzel bir aroma vermiş ve yemeğinin lezzetini artırmıştır. Siz de eviniz de güze...
Kabak Diyeti
Kabak Diyeti
Kabak Diyeti: Kabak, sonbaharın kraliçesi, hızlı ve kolay bir şekilde kilo vermek isteyenler için iyi bir besindir. Kabak diyeti yaparak 2 haftada 8 kilo verilebilir. Kabak ile yapılacak diyet için sayısız şekilde diyet yemeği hazırlanabilir, 100 ...
Kabak Lifi
Kabak Lifi
Kabak lifi, çok hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen bir kabak türüdür. Kabukları içersinde etli meyve kısmı bulunur ve burada bir çok meyveyi beslemekte olan sayısız lif barındırır. Bu lifler kabaklar kuruyunca kabukları soyularak elde edilir. Bu li...
Sakız Kabağı
Sakız Kabağı
Sakız Kabağı; Sarı çiçekleri ve iri diken tarzı tüylerle kaplı yaprakları olan, ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen dört mevsim üretimi yapılabilen bir sebze çeşididir. Olgunlaşmadan tükettiğimiz sakız kabağının meyveleri bırakılırsa 550-2400 ...
Kabak Sote
Kabak Sote
Kabak Sote; Kabak sote, akşam yemeklerinde sebze tüketmek isteyenler için gayet iyi bir tercihtir. Hafif bir yemektir ve kolayca yapılır. Aynı zamanda kalorisi yüksek olmadığı için diyet menünüze de ekleyebilirsiniz. Sindiriminin kolay olması nedeniy...

 

Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği
Fırında Kabak Kızartması
Dereotlu Kabak Yemeği
Kabak Diyeti
Kabak Lifi
Sakız Kabağı
Kabak Sote
Dikenli Kabak
Kara Kabak
Kabak Ezmesi
Patlıcan Kabak Yemeği
Kestane Kabağı
Hamilelikte Kabak Çekirdeği
Kabak Haşlama
Bebekler İçin Kabak Çorbası
Kuru Kabak Yemeği
Kabak Maskesi
Kış Kabağı
Sakız Kabağı Yemekleri
Fırında Kabak Köftesi
Kabak Çintmesi
Kabak Kaç Kalori
Bulgurlu Kabak Yemeği
Kabak Yetiştiriciliği
Yumurtalı Kabak
Popüler İçerik
Dikenli Kabak
Dikenli Kabak
Dikenli Kabak; Sülüksü ve dikenli bir yapısı olan ve tropikal bir bitki türüdür. Değişik bir görünüme sahip olan bu sebze üzerinde dikene benzer yapıl...
Kara Kabak
Kara Kabak
Kara kabak, Kara kabağın genellikle yemeği yapıldığı için herkes tarafından bir sebze olarak biliniyor. Aslında bir meyvedir. Kara kabak meyvesi sebze...
Kabak Ezmesi
Kabak Ezmesi
Kabak Ezmesi, Kabak ezmesi çok basit bir meze çeşididir. Çok fazla tercih edilen bir meze ya da salata türü değildir. Çok faydalı olan bu ezmeyi pata...
Patlıcan Kabak Yemeği
Patlıcan Kabak Yemeği
Patlıcan kabak yemeği, özel ve güzel yemeklerimizden biridir. Bu yemekte birbirinden vitaminli ve lezzetli sebzelerin buluşması ile muhteşem bir şölen...
Kestane Kabağı
Kestane Kabağı
Kestane kabağı, ülkemizde de yaygın olarak görülen, ancak ana vatanı Amerika olan bir bal kabağı türüdür: Kestane kabağı adını, sert kabuk yapısı ve d...
Hamilelikte Kabak Çekirdeği
Hamilelikte Kabak Çekirdeği
Hamilelikte kabak çekirdeği, kabak çekirdeğinin hamilelik çağında benzersiz faydalarını biliyor musunuz ? Esasen uzmanların hem fikir olduğu tek onu k...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019