Kabak Reçeli

Kabak Reçeli

Kabak reçeli, ülkemizde birçok bölgede yapılan bir reçel türüdür. Aslında günümüzde bazı insanlar direk olarak kabak yemedikleri için bu reçeli sevmeyebilirler. Fakat kabak seven insanlar için hem lezzeti ile hem de görüntüsü ile çok mükemmel bir yiyecektir. Üstelik insanlara sağladığı birçok fayda ile çok büyük etkiler yapmaktadır. Kabak reçelinin yapılışı aslında hemen hemen diğer bitkilerden yapılan reçeller gibi olduğu için bu reçel türü son derece kolay bir şekilde yapılabilir. Fakat kabak reçeli yapılışında asıl önemli olan kabak reçelinin yapılışı değil, aynı zamanda kabak reçeli içerisinde kullanılan malzeme miktarı çok büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle kabak reçeli yapılışında kullanacağınız malzemelerin seçimine ve miktarına çok dikkat etmeniz gerekir. Aksi durumlarda reçelin kıvamı ve lezzeti üzerinde çok büyük farklılıklar olacaktır. Bu durumda dikkat etmeniz sizler için çok daha iyi olacaktır. Kabak reçeli, insanlarda muhteşem bir enerji etkisi gösterir. Bu nedenle özellikle sabahları en az iki tatlı kaşığı kabak reçeli tüketerek gün boyu yoğun işleriniz için daha enerjik bir halde olabilirsiniz. Bu etkisi nedeni ile çocuklarınıza da sabahları en az bir tatlı kaşığı kabak reçeli yedirebilirsiniz. Aslında kabak reçeli, hemen hemen kabak tatlısına benzemektedir. Hatta bu reçelin görünüşü kabak tatlısı ile aynıdır. Kabak reçeli yaparken birçok kişi kireç kaymağı ile bu reçeli yapar. Bu durumu bizde tarifimizde uygulayacağız. Şimdi kabak reçeli için malzemelerden bahsedelim.

Malzemeler:
  • Yarım kilo kadar bal kabağı,
  • Üç su bardağı toz şeker,
  • Bir litre saf su,
  • Yarım limon suyu,
  • Kireç kaynağı için iki buçuk litre su,
  • 150 gram sönmemiş kireç
Bu malzemeler hazırlandıktan sonra mükemmel lezzeti olan kabak reçeli yapılışına geçebilirsiniz. Bu malzemelerin yanı sıra eğer isterseniz kabak reçeli içerisine bir miktar çubuk tarçın eleyerek çok daha lezzetli bir hal almasını sağlayabilirsiniz. Bu tamamen size kalmıştır.

Yapılışı:
Öncelikle kireç kaymağını hazırlamamız gerekecektir. Şimdi soğuk su ile kireci dikkatli bir şekilde karıştırın. Bunun için bir tencere kullanabilirsiniz. İyice karıştırarak erittiğiniz kireci yaklaşık olarak 3 saat boyunca dinlendirin ve daha sonra kireçli su üzerinde oluşmuş olan kısmı ayırın. Suyu hiç bulandırmadan son olarak kirecin suyunu ayrı bir yere süzün. Bu işlemi yaptıktan sonra ise artık ikinci aşamaya geçebilirsiniz.

İkinci aşamada ise malzemelerde bahsettiğimiz kadar kabağın çekirdeklerini iyice ayıklayın. Daha sonra kabağın kabuklarını temiz bir şekilde soyun ve kabağın tümünü durulayın. Soyma işleminde kabak üzerinde herhangi bir yeşilin kalmamasına özen gösterin. Tam olarak soyduktan sonra kireçli suda bekletmek için kabakları suya ekleyin. Kabakları çıkardıktan sonra bol bol su ile durulamanız gerekecektir.

Bu aşamada ise bol su ile duruladığınız kabağın hem şekilli olsun diye hem de kolay soyulması için bir tırtıklı bıçak kullanabilirsiniz. Tırtıklı bıçak ile soyduğunuz kabakları küçük küpler şeklinde çekin. Şimdi küçük küpler şeklinde kesmiş olduğunuz kabakları temiz bir su içerisinde yaklaşık 4-5 saat kadar bekletin. Bu süre boyunca su içerisinde beklettiğiniz kabakları tekrar bol su ile yıkayarak bir süzgeç yardımı ile iyice süzün. Bu şekilde bir süre muhafaza edebilirsiniz.

Malzemelerde bahsettiğimiz suyu, temiz bir tencere içerisine şekerle birlikte koyarak ocağı açın ve bol bol karıştırın. Bu işlemde ocağın altını orta ateşte açmanız yeterli olacaktır. Yaklaşık olarak 6-7 dakika boyunca kaynattığınız bu şekerli suyun içerisine temiz bir şekilde yıkanarak durulanmış olan kabakları ekleyin ve bu karışımı iyice reçel kıvamı alana kadar kaynatın. Bu reçeli ocaktan almaya yakın içerisine limonun yarısını tamamen sıkın. Limonu sıktıktan sonra yaklaşık olarak 3 dakika boyunca daha kaynatın ve ocaktan alın.

Bir süre boyunca oda sıcaklığında ılınması için bırakın. Bu sırada kesinlikle karıştırmayın. Biraz soğumuş olan reçelleri cam kavanozlarda muhafaza etmek için ayırın ve sürekli olarak serin ortamlarda saklayın. İşte kabak reçeli hazır. Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 19.11.2018 20:27:54
Kabak Reçeli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Kabak Reçeli Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Kabak Reçeli"
çok lezzetli oluyor kahvaltıda
Fehamet . 05.01.2016
CEVAP YAZ
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Bal Kabağı Yetiştiriciliği; Bitkiler aleminin kapalı tohumlular bölümde sayılan bal kabağı, bol miktarda potasyum, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum içeren lifi bol bir meyvedir. Amerika, Avrupa ülkeleri ve Avustralya'da Cadılar Bayramı sembolü olarak ...
Patatesli Kabak Yemeği
Patatesli Kabak Yemeği
Patatesli Kabak Yemeği, Sebze yemeği sevenler çok sık tercih ettiği patatesli kabak yemeğinin yapılışı da çok pratiktir. Kalorisinin düşüklüğü ve malzemelerin az olması sebebiyle birçok ev hanımı patatesli kabak yemeğini çok sık yapmaktadır. Patatesl...
Su Kabağı
Su Kabağı
Su kabağı, kabakgiller familyasından olup, yıl için de bir defa kabak verir, boğumlu olanları vardır, eskiden içi boşaltılıp su kabı olarak kullanıldığından su kabağı ismini almıştır, uzun sap kısmı olduğundan asma kabağı olarak da anılır, üretim imk...
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Suyunun Faydaları: Kabak suyu B1 ve C vitaminleri ve protein, fosfor, demir, magnezyum, çinko, nişasta ve potasyum mineralleri bakımında çok zengin bir gıda maddesidir. Oldukça az yağ içerir ve nerede ise bu yağ oranı sıfıra yakın bir koleste...
Kabak Çeşitleri
Kabak Çeşitleri
Kabak çeşitleri, bol lifli bir meyve olan kabak, kabakgiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Farklı türleri olan kabak kavun, karpuz, salatalık ve acur ile aynı aileye aittir. Potasyum, fosfor, demir, sodyum, kalsiyum gibi mineraller bakımınd...
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği, kabak çekirdeği yetiştiriciliği oldukça önemlidir. Kuruyemiş çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alırken; kabak çekirdeğinin oldukça faydası vardır. Çiğ olarak tüketilmesi bağırsakta bulunan parazitlerin dışkı yoluyla...
Fırında Kabak Kızartması
Fırında Kabak Kızartması
Fırında Kabak Kızartması, Özellikle yaz aylarında tüketilecek hafif ve sağlıklı olan bu tarif, çocuklarımıza sebze yedirme konusunda bizlere kolaylık sağlayacaktır. Tavada kızartma şeklinde yapmak hem zaman, hem sağlık hem de temizlik açısından bize ...
Dereotlu Kabak Yemeği
Dereotlu Kabak Yemeği
Dereotlu kabak yemeği, sağlıklı yemeklerden bir tanesi olan kabak yemeği, kabak severler için en leziz yemeklerden biridir. İçerisinde bulunan dereotu yemeğe oldukça güzel bir aroma vermiş ve yemeğinin lezzetini artırmıştır. Siz de eviniz de güze...
Kabak Diyeti
Kabak Diyeti
Kabak Diyeti: Kabak, sonbaharın kraliçesi, hızlı ve kolay bir şekilde kilo vermek isteyenler için iyi bir besindir. Kabak diyeti yaparak 2 haftada 8 kilo verilebilir. Kabak ile yapılacak diyet için sayısız şekilde diyet yemeği hazırlanabilir, 100 ...
Kabak Lifi
Kabak Lifi
Kabak lifi, çok hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen bir kabak türüdür. Kabukları içersinde etli meyve kısmı bulunur ve burada bir çok meyveyi beslemekte olan sayısız lif barındırır. Bu lifler kabaklar kuruyunca kabukları soyularak elde edilir. Bu li...
Sakız Kabağı
Sakız Kabağı
Sakız Kabağı; Sarı çiçekleri ve iri diken tarzı tüylerle kaplı yaprakları olan, ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen dört mevsim üretimi yapılabilen bir sebze çeşididir. Olgunlaşmadan tükettiğimiz sakız kabağının meyveleri bırakılırsa 550-2400 ...
Kabak Sote
Kabak Sote
Kabak Sote; Kabak sote, akşam yemeklerinde sebze tüketmek isteyenler için gayet iyi bir tercihtir. Hafif bir yemektir ve kolayca yapılır. Aynı zamanda kalorisi yüksek olmadığı için diyet menünüze de ekleyebilirsiniz. Sindiriminin kolay olması nedeniy...

 

Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği
Fırında Kabak Kızartması
Dereotlu Kabak Yemeği
Kabak Diyeti
Kabak Lifi
Sakız Kabağı
Kabak Sote
Dikenli Kabak
Kara Kabak
Kabak Ezmesi
Patlıcan Kabak Yemeği
Kestane Kabağı
Hamilelikte Kabak Çekirdeği
Kabak Haşlama
Bebekler İçin Kabak Çorbası
Kuru Kabak Yemeği
Kabak Maskesi
Kış Kabağı
Sakız Kabağı Yemekleri
Fırında Kabak Köftesi
Kabak Çintmesi
Kabak Kaç Kalori
Bulgurlu Kabak Yemeği
Kabak Yetiştiriciliği
Yumurtalı Kabak
Popüler İçerik
Dikenli Kabak
Dikenli Kabak
Dikenli Kabak; Sülüksü ve dikenli bir yapısı olan ve tropikal bir bitki türüdür. Değişik bir görünüme sahip olan bu sebze üzerinde dikene benzer yapıl...
Kara Kabak
Kara Kabak
Kara kabak, Kara kabağın genellikle yemeği yapıldığı için herkes tarafından bir sebze olarak biliniyor. Aslında bir meyvedir. Kara kabak meyvesi sebze...
Kabak Ezmesi
Kabak Ezmesi
Kabak Ezmesi, Kabak ezmesi çok basit bir meze çeşididir. Çok fazla tercih edilen bir meze ya da salata türü değildir. Çok faydalı olan bu ezmeyi pata...
Patlıcan Kabak Yemeği
Patlıcan Kabak Yemeği
Patlıcan kabak yemeği, özel ve güzel yemeklerimizden biridir. Bu yemekte birbirinden vitaminli ve lezzetli sebzelerin buluşması ile muhteşem bir şölen...
Kestane Kabağı
Kestane Kabağı
Kestane kabağı, ülkemizde de yaygın olarak görülen, ancak ana vatanı Amerika olan bir bal kabağı türüdür: Kestane kabağı adını, sert kabuk yapısı ve d...
Hamilelikte Kabak Çekirdeği
Hamilelikte Kabak Çekirdeği
Hamilelikte kabak çekirdeği, kabak çekirdeğinin hamilelik çağında benzersiz faydalarını biliyor musunuz ? Esasen uzmanların hem fikir olduğu tek onu k...
Kabak Haşlama
Kabak Haşlama
Kabak haşlama, kabakgiller familyasına ait olan bitkinin meyvesi sebze olarak tüketilir. Kök kısmı saçaklı, sürüngen, ince ve uzun yapıdadır. Üst kısm...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019