Kabak Tatlısı Tahinli Tarifi ve Malzemeleri

Kabak tatlısı, sonbahar aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Tahin ve ceviz ile zenginleştirildiğinde, hem besleyici hem de lezzetli bir tatlı haline gelir. Bu tarif, dikkatli bir pişirme yöntemi ile kabakların mükemmel kıvamda olmasını sağlar.
Kabak Tatlısı Tahinli Tarifi ve Malzemeleri
09 Eylül 2024

Kabak Tatlısı Tahinli


Sonbaharda olgunlaşan bal kabağının birçok tüketim şekli bulunmaktadır. Kabak tatlısı, neredeyse her yörede yapılan ve tahin ile birlikte servis edildiğinde çok daha lezzetli olan bir tatlıdır. Yanında ceviz ile sunulduğunda ise bu tatlı dayanılmaz bir lezzete dönüşür. Kabak tatlısı, birçok kişi için basit bir tatlı gibi görünebilir. Ancak özenle yapılmadığında sonuç hüsran olabilir.

Kabak Tatlısı Tahinli Malzemeleri


  • 1.5 kg soyulmuş kabak
  • 3.5 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı tahin
  • 1 su bardağı ceviz

Kabak Tatlısı Tahinli Nasıl Yapılır?


Kabağı tencereye koyup kaynatmanın bile bir yöntemi vardır. Kabağın piştiği tencere bile çok önemlidir. Kabak, kalın tabanlı ağır bir tencerede kaynatılmalıdır. Isı kabağa hemen iletilmemelidir. Isıyı çabuk ileten ince tabanlı tencerede kabak pişmeden suyu buharlaşıp uçar. Sonucunda da kabak daha pişmeden dibi tutup yanar. Kabak, aceleye gelmeyecek şekilde hafif ateşte yavaş yavaş pişmelidir. Bu nedenle kısık ateşte pişirmelisiniz. Kabağın şekerini birkaç saat önceden serperek, kabağın suyunu salması sağlanmalı ve kendi suyunda pişirilmelidir. Bazı kabaklar cinslerinden dolayı suyunu salmayabilir. Bu durum takip edilip, ekstra su eklenmelidir. Aksi halde kabağın yanması kaçınılmaz olur.

Şekerde bekleyen kabak, suyunu hemen salmamış olabilir; suyunu salmadı diye hemen su eklemekte acele etmeyiniz. Hafif ateşe alıp 5-10 dakika kadar bekleyiniz. Hala suyunu salmadıysa, bu aşamada sıcak su ekleyiniz, fakat su miktarını da fazla kaçırmayınız. Kabağın içinde su kalırsa vıcık vıcık olur; bu da tatlının tüm tadını kaçırır. Kabağın pişmesine yetecek kadar suda pişen tatlı şekerden kaynaklı olarak sertleşmeye başlar. Kabakların rengi ise yer yer daha koyu bir renge dönüşür. Kabak tatlısının en sevilen kıvamı da budur. O kıvamı yakalamak için suyunu tamamen çekene kadar hafif ateşte pişirmeye devam edilmelidir. Ateşte biraz fazla tutulursa dibi tutabilir. Dipte kalan son suyun alttan ince ince köpürerek kaynadığını görülene kadar sık sık kontrol ederek pişiriniz. Ocağı kapattıktan sonra dibinde, baldan biraz daha koyu kıvamlı çok az su kaldığı görülmelidir. Kabak tatlısı soğuma aşamasında dipteki sıvı içindeki son su buharlaşıp hafif ağda gibi bir hal alır. Tatlıyı servis etmek için oda sıcaklığına düşmesi beklenmelidir. Soğuma işlemi esnasında kapağını açık bırakarak istenen kabağın kıvamı ortaya çıkar. Soğuyan kabakları servis tabağına alınız. Kabakların üzerine tencerede kalan şerbetini dökünüz. Tatlının üzerine isteğe göre az ya da bolca tahini gezdirip, cevizi serpiniz.

Ekstra Bilgiler

Kabak tatlısı, özellikle kış aylarında sofralarımızı süsleyen geleneksel bir tatlıdır. İçeriğindeki bal kabağı, A vitamini ve antioksidanlar açısından zengin olup, sağlık açısından da faydalıdır. Kabak tatlısını tahin ve cevizle süsleyerek besin değerini artırabilir ve lezzetini katlayabilirsiniz. Ayrıca, tatlıyı daha hafif yapmak için şeker miktarını azaltabilir veya doğal tatlandırıcılar kullanabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Hind 12 Temmuz 2024 Cuma

Kabak tatlısı yaparken neden kabağı kalın tabanlı tencerede pişirmem gerekiyor? İnce tabanlı tencerede pişirsem ne gibi sorunlar yaşayabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Hind,

Kabak tatlısı yaparken kabağı kalın tabanlı bir tencerede pişirmenin nedeni, tencerenin isi eşit şekilde dağıtmasıdır. Kalın tabanlı tencereler isi daha iyi muhafaza eder ve yavaş yavaş yayılmasını sağlar. Bu da kabağın daha dengeli ve homojen bir şekilde pişmesini sağlayarak, hem tat hem de dokusunun daha iyi olmasına yardımcı olur.

İnce tabanlı bir tencerede ise isi dağılımı eşit olmadığı için kabağın bazı kısımları fazla pişip dağılabilirken, bazı kısımları ise sert kalabilir. Bu da tatlının genel lezzetini ve dokusunu olumsuz etkileyebilir. Ayrıca ince tabanlı tencerelerde yanma riski de daha yüksek olur.

Umarım bu bilgi işine yarar!

Sevgiler,

Çok Okunanlar
Kabak Graten Tarifi ve Malzemeleri
Kabak Graten Tarifi ve Malzemeleri
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Kabak Çekirdeği Tarifi ve Malzemeleri
Kabak Çekirdeği Tarifi ve Malzemeleri
Top Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Top Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Kabak Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Kabak Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Kabak Kavurması Tarifi ve Malzemeleri
Kabak Kavurması Tarifi ve Malzemeleri
Ekşili Kabak Tarifi ve Malzemeleri
Ekşili Kabak Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Zeytinyağlı Kabak Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
Zeytinyağlı Kabak Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Tatlı Kabak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Tatlı Kabak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Kabak Ekimi Türleri ve Özellikleri
Kabak Ekimi Türleri ve Özellikleri