Kabak Kurusu Nasıl Yapılır?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kabak Kurusu Nasıl Yapılır?

Kabak Kurusu, Kabak B9, protein, C vitamini, sodyum, folat, potasyum, demir ve kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Kabak yağ ve kalori açısından oldukça düşük bir sebze türüdür. Kabak meyve kısmı sebze olarak tüketilen otsu bir bitki türüdür. Kabak yıllık bitkilerdendir yani her sene yeni baştan üretilmektedir. Kabak yurdumuzda çok fazla yetiştirilmektedir. Kabağın gövde kısmı ve yaprak kısımları sert kıllarla kaplı olur. Kabağın gövde kısmı ya yerde sürünür ya da sülükler ile tutunarak tırmanır. Kabağın büyük sarı renkli çiçekleri açar ana sap üstünde erkek yan dallar üstünde de dişi çiçekler bulunmaktadır. Kabağın meyvesi yenilmekte olan kısımdır. Olgunlaşmış olan meyvenin tam orta kısmında bir boşluk ortaya çıkmaktadır. Bu boşlukta birbirlerine liflerle tutturulmuş çekirdekler bulunmaktadır. Kabakların içerisinde türlerine göre az veya çok oranda şekerli maddeler bulunmaktadır. Bu bakımdan dolayı da kabak yiyecekler içinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Kabağın çekirdek kısmı da kavrularak çekirdek şeklinde yenir. Hekimlik alanında en çok kullanılan helvacı kabağı çekirdeğidir. Bu çekirdeklerin ser kabuğunun altındaki yeşil renkli kısımda 'pioresin' adı verilen bir madde bulunur. Bu madde dolayısı ile kabak çekirdeği terya sajinata adı verilen bağırsak şeritlerini düşüren ilaç olarak kullanılır. Kabak yurdumuzda kültür olarak yetiştirilir kök kısımları uzun ve iğ biçiminde olur. Yaprak kısımları tüylü, büyük kalp ya da böbrek biçiminde olur. Beş parçalı ve uzun saplıdır. Kabağın çiçek kısımları tek eşeyli olur. Erkek çiçekler ise sarımsı renkli olur büyük dişi çiçekler çok daha küçük olur. Meyveleri türüne göre yumurtamsı, küremsi ya da silindir şekillerde olur ve saplıdır.


Kabak Kurusu Nasıl Yapılır?


Eğer dolmalık kurutacaksanız dolmalık kabaklardan almanız gerekir. Bunun nedeni kabak yapısında çok fazla su bulundurduğundan dolayı kuruduktan sonra epey küçülür. Almış olduğunuz kabakları ilk önce iyice yıkayın daha sonra sap kısımlarını kesin. Dış kısımlarını da patates oyacağı kullanarak ince bir biçimde soyun. Daha sonra ortadan ikiye ayırın. Sonra kabakların içini dolma oyacağı ile güzelce oyun. Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra yorgan ipliği olarak bilinen pamuklu iplik üstüne aynı dolam biber ile patlıcan kurutmasında olduğu gibi yorgan iğnesi kullanarak ip üstüne sıra, sıra dizin. En sonda iç kısımlarını iyice oymuş olduğunuz ve ipe dizmiş olduğunuz kabakları evinizin balkonunda bol güneş alan bir tarafına kabak dizisini asın. Kabakları güneşte iyice kurutun nemli kalmasın iyice kurusun. Kabak, dolma biber ve patlıcan gibi kuru yiyeceklerinizi mutfağınızın serin ve kuru yerinde kullanacağınız zamana dek muhafaza edin. Kabağı ister bu şekilde dolmalık kurutun ya da ince çirtin yemeklik kurutun. Kabak oldukça faydalı bir sebze türüdür kışın olmadığından dolayı zamanında bolca alarak kurutun kış ayında da bu faydalı sebzeden tüketin.

Kabak Kurusu Yorumları

soru

Müstenir

25 Ağustos 2018 Cumartesi

Merhaba kabak özellikle yaz aylarında yetişmesi ve kış için kurutulması insanın damak zevkini süslendirmektedir. Yaz mevsiminde kabaktan aldığımız lezzeti kış aylarında verememekteyiz. Daha güzel ve etkili bir kabak kurusu oluşturmak için neler yapmamız gerekiyor?

Cevap yaz
cevap

Halime

07 Eylül 2018 Cuma

Bu durumun temel sebebi olarak kabağın uygun koşullar altında ve sağlıklı bir ortamda kurutulmasında ve saklanmasından kaynaklanıyor. Öncelikle şunu belirtebilirim ki kabak ya da diğer kurutmalık sebzelerde yalnızca iyi güneş alması yeterli olmaz. Aynı zamanda kurutmaları topladıktan sonra beklettiğiniz yer de çok önemlidir. Bu yüzden istediğiniz lezzeti alamıyorsunuzdur.

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dereotlu Kabak Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Dereotlu Kabak Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Kabak Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Kabak Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Bal Kabağı Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Bal Kabağı Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Şekersiz Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şekersiz Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kabak Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kabak Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kabak Kaç Kalori?

Kabak Kaç Kalori?

Güncel

Kabak Suyunun Faydaları Nelerdir?

Kabak Suyunun Faydaları Nelerdir?

Güncel

Kabak Tohumu Ekimi ve Bakımı

Kabak Tohumu Ekimi ve Bakımı

Beyaz Kabak Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Kabak Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kabağın Faydaları ve Kullanımı

Kabağın Faydaları ve Kullanımı

Kabak Çintmesi Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Çintmesi Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Dikenli Kabak Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dikenli Kabak Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kireçte Kabak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kireçte Kabak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Kabak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Kabak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Sote Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Sote Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Oturtma Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Oturtma Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6