Kireçte Kabak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Kireçte Kabak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kireçte Kabak Reçeli

Kabak, sebze olmasına rağmen özellikle bal kabağı çeşidi ile tatlı türleri yapılmaktadır. Bunlardan bir tanesi de reçeldir. Görünümü hafif bir reçeli andırsa da, kabak reçeli, şeker oranı yüksek bir reçeldir. Bu nedenle, yoğun şeker içeriği sevenlerin mutlaka tatması gereken bir lezzettir. Birden çok çeşidi bulunan kabağın her birinin kendine has yemek ve tatlı çeşitleri vardır. Bu kadar geniş bir anlamda kullanılan nadir sebzelerin başında gelir. Besleyici özelliği ve lifli yapısı ile her dönem tüketilmesi gereken besinlerden biri olan kabak, belki de pek sevilmeyen bir sebze olduğundan ötürü bu kadar farklı lezzetleri türetilmiştir.

Kireçte Kabak Reçeli Malzemeleri

  • Bir kg soyulmuş bal kabağı
  • Altı su bardağı su
  • Beş su bardağı toz şeker
  • Bir çay kaşığı limon tuzu
  • Üç litre su
  • 300 gram sönmemiş kireç

Kireçte Kabak Reçeli Nasıl Yapılır?

Reçele başlamadan önce ilk olarak kireç kaymağının hazırlanması gerekmektedir. Sönmemiş kireci büyük bir kavanoza koyduktan sonra üzerine su ekleyin. Kavanozun ağzını tam kapatmadan, yarı açık şekilde bekletin. Kireç su ile temas ettiğinde genellikle patlayarak çözünmeye başlar, ancak bayat kireçlerde patlama olmadan da çözünme gerçekleşebilir.

Ardından, kabakları küçük küpler halinde doğrayın. Bekletilen kireç kaymağının suyu, tortu karışmadan ayrılarak ayrı bir kaba alınır ve bu suyun içerisine kabaklar yerleştirilir. Kabaklar hafif olduğundan suyun içerisinde kalabilmeleri için üzerlerine uygun bir ağırlık koyabilirsiniz.

Kabakların kireç suyunda en az bir gün bekletilmesi gerekmektedir. Bekleyen kabaklar, gerektiği sertliğe ulaştığında kireç suyundan çıkarılır. Daha sonra duru su ile dört beş kez durulanır ve son suda bir saat kadar bekletilir. Bu bekleme işlemi sırasında, bir tencere içerisine şeker ve su ilave edilerek ocakta beş altı dakika şeker eriyene kadar kaynatılır ve altı kapatılarak ılımaya bırakılır.

Sonrasında kabaklar beklediği sudan çıkarılarak hazırlanan ılık şerbetin içerisine ilave edilir. Bu şekilde tekrar ocağa yerleştirilen kabak reçeli, kısık ateşte ara ara karıştırılarak şerbeti emmesi sağlanır. Ortalama iki saat kadar ocakta pişmeye devam eden kabakların rengi şeffaflaştığında, ocak açılarak yüksek ateşte suyunun kıvam alması sağlanır. Kıvama gelmesi yaklaştığında, içerisine suda eritilmiş limon tuzu da ilave edilerek bir iki dakika daha kaynatılır ve altı kapatılır. Sıcak haldeyken önceden hazırlanmış cam kavanozların içerisine bir parmak boşluk kalacak şekilde yerleştirilir ve ağzı sıkı bir şekilde kapatılır. Kapağı altta kalacak şekilde ters çevrilerek kuru ve serin bir yerde muhafaza edilir.

Kireçte kabak reçelinde kullanılan kireç, kabakların işlem esnasında dağılmasını engellemek için kullanılır. Bu yöntemi dilediğiniz herhangi bir reçeli yaparken de kullanabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Özkoç

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Kabağın sebze olmasına rağmen tatlı türleri yapılabiliyor mu gerçekten? Kireçte kabak reçeli yapımında kireç kaymağının ne gibi bir etkisi var, kabakların dağılmasını engellemek mi sadece? Bu tarifte şeker oranı çok yüksek, şeker hastaları için uygun bir alternatif var mıdır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Evet, Özkoç, kabağın sebze olmasına rağmen tatlı türleri yapılabilir. Özellikle kireçte kabak reçeli gibi tarifler Anadolu mutfağında sıkça kullanılır. Kireç kaymağı, kabağın sert kalması ve dağılmaması için kullanılır. Bu sayede kabaklar hem şekillerini korur hem de tatlı yapımı sırasında diri kalırlar.

ޞeker oranı konusuna gelince, bu tarifi şeker hastaları için uyarlamak mümkündür. Doğal tatlandırıcılar veya yapay tatlandırıcılar kullanarak şekersiz bir versiyon hazırlanabilir. Ancak, bu durumda reçelin yapısı ve tadı biraz farklı olabilir. ޞeker hastaları için hazırlanan tariflerde tatlandırıcı miktarını ayarlarken dikkatli olunmalı ve mümkünse bir beslenme uzmanından destek alınmalı.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kabak Kurusu Nasıl Yapılır?

Kabak Kurusu Nasıl Yapılır?

Muhallebili Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Muhallebili Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Yağının Faydaları Nelerdir?

Kabak Yağının Faydaları Nelerdir?

Bal Kabağı Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Bal Kabağı Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dereotlu Kabak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Dereotlu Kabak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kabak Sandal Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Sandal Tarifi ve Malzemeleri