Kireçte Kabak Reçeli

Kireçte Kabak Reçeli

Kireçte kabak reçeli, Kabak sebze olmasına karşın özellikle bal kabağı çeşidinin tatlı türleri yapılmaktadır. Bunlardan bir tanesi de reçelidir. Hafif bir reçel görünümü verse de kabak reçeli şekeri fazla emdiğinden aslında yoğun bir reçeldir. O nedenle de bu şekilde keskin şeker içeriğine sahip türde reçelleri tercih edenlerin mutlaka tatması gereken bir lezzettir. Birden çok çeşidi bulunan kabağın her birinin kendine has yapılan yemek ve tatlı çeşitleri vardır. Bu kadar geniş bir anlamda kullanılan nadir sebzelerin başında gelir. Besleyici özelliği ve lifli yapısı ile her dönem tüketilmesi gereken besinlerden birisi olan kabak pek de sevilen bir sebze olmadığından ötürü belkide bu kadar değişik lezzetleri türetilmiştir.

Kireçte kabak reçeli malzemeleri
  • Bir kg kadar soyulmuş bal kabağı
  • Altı su bardağı dolusu su
  • Beş su bardağı silme toz şeker
  • Bir çay kaşığı dolusu limon tuzu
  • Üç litre su
  • 300 gram kadar sönmemiş kireç
Kireçte kabak reçeli yapılışı

Reçelimize başlamadan önce ilk olarak yapılacak olan kireç kaymağının hazırlanmasıdır. Sönmemiş olarak temin ettiğiniz kireci büyük bir kavanoz içerisine koyduktan sonra üzerine suyunu ekleriz. Daha sonra ağzı tam kapatılmadan yarı açık vaziyette bir şekilde bekletilmeye alınır. Normal şartlarda aslında kireç suyu gördüğü anda patlayarak çözünmeye başlar fakat kireç bayat ise bu patlama olmadan da bayatlarında da çözünme gerçekleşir. Daha sonra kabaklar küçük küpler halinde irili ufaklı boyutlarda parçalara ayrılır. Daha sonra kenarda bekletilen kireç kaymağı bulandırılmadan suyu ayrı bir kap içerisine alınır ve bu suyun içerisine kabaklar yerleştirilir. Kabaklar hafif olduğundan suyun içerisinde kalabilmesi için üzerine uygun bir ağırlık koyabilirsiniz.

Kabakların kireç suyunda en az bir gün bekletilmesi gerekir. Bekleyen kabaklar sertleşmesi gerektiği miktarda olduğunda kabaklar kireç suyundan çıkartılır. Daha sonra duru su ile dört beş sefer durulandıktan sonra son suda bir saat kadar bekletilir. Bu bekleme işlemi esnasında diğer taraftan tencere içerisine şeker ve su ilave edilerek ocakta beş altı dakika şeker eriyene kadar kaynatılır ve altı kapatılarak ılımaya bırakılır. Daha sonra kabaklar beklediği sudan çıkartılarak hazırlanan ılık şerbetin içerisine ilave edilir. Daha sonra bu şekilde tekrar ocağa yerleştirilen kabak reçelinin altı kısık şekilde ara ara karıştırılarak şerbeti yemesi sağlanır. Ortalama olarak iki saat kadar bu şekilde ocakta pişmeye devam eden kabakların rengi şeffaflaştığında ocak açılarak yüksek ateşte suyunun kıvam alması için pişirilmeye devam edilir. Kıvama gelmesi yaklaştığında içerisine suda eritilmiş limon tuzu da ilave edilerek bir iki dakika daha kaynatılır ve altı kapatılır. Sıcak halde iken önceden hazırlanmış cam kavanozların içerisine bir parmak boşluk kalacak şekilde yerleştirilir ve ağzı sıkı bir şekilde kapatılır. Kapağı altta kalacak şekilde ters çevrilerek kuru ve serin bir yerde muhafaza edilir. Kireçte kabak reçelinde kullanılan kireç kabakların işlem esnasında dağılmasını engellemek için kullanılmaktadır. O nedenle dilediğiniz herhangi bir reçeli yaparken de bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Son Güncelleme : 12.10.2018 11:36:16
Kireçte Kabak Reçeli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Kireçte Kabak Reçeli Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Kireçte Kabak Reçeli"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Bal Kabağı Yetiştiriciliği; Bitkiler aleminin kapalı tohumlular bölümde sayılan bal kabağı, bol miktarda potasyum, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum içeren lifi bol bir meyvedir. Amerika, Avrupa ülkeleri ve Avustralya'da Cadılar Bayramı sembolü olarak ...
Patatesli Kabak Yemeği
Patatesli Kabak Yemeği
Patatesli Kabak Yemeği, Sebze yemeği sevenler çok sık tercih ettiği patatesli kabak yemeğinin yapılışı da çok pratiktir. Kalorisinin düşüklüğü ve malzemelerin az olması sebebiyle birçok ev hanımı patatesli kabak yemeğini çok sık yapmaktadır. Patatesl...
Su Kabağı
Su Kabağı
Su kabağı, kabakgiller familyasından olup, yıl için de bir defa kabak verir, boğumlu olanları vardır, eskiden içi boşaltılıp su kabı olarak kullanıldığından su kabağı ismini almıştır, uzun sap kısmı olduğundan asma kabağı olarak da anılır, üretim imk...
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Suyunun Faydaları: Kabak suyu B1 ve C vitaminleri ve protein, fosfor, demir, magnezyum, çinko, nişasta ve potasyum mineralleri bakımında çok zengin bir gıda maddesidir. Oldukça az yağ içerir ve nerede ise bu yağ oranı sıfıra yakın bir koleste...
Kabak Çeşitleri
Kabak Çeşitleri
Kabak çeşitleri, bol lifli bir meyve olan kabak, kabakgiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Farklı türleri olan kabak kavun, karpuz, salatalık ve acur ile aynı aileye aittir. Potasyum, fosfor, demir, sodyum, kalsiyum gibi mineraller bakımınd...
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği, kabak çekirdeği yetiştiriciliği oldukça önemlidir. Kuruyemiş çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alırken; kabak çekirdeğinin oldukça faydası vardır. Çiğ olarak tüketilmesi bağırsakta bulunan parazitlerin dışkı yoluyla...
Fırında Kabak Kızartması
Fırında Kabak Kızartması
Fırında Kabak Kızartması, Özellikle yaz aylarında tüketilecek hafif ve sağlıklı olan bu tarif, çocuklarımıza sebze yedirme konusunda bizlere kolaylık sağlayacaktır. Tavada kızartma şeklinde yapmak hem zaman, hem sağlık hem de temizlik açısından bize ...
Dereotlu Kabak Yemeği
Dereotlu Kabak Yemeği
Dereotlu kabak yemeği, sağlıklı yemeklerden bir tanesi olan kabak yemeği, kabak severler için en leziz yemeklerden biridir. İçerisinde bulunan dereotu yemeğe oldukça güzel bir aroma vermiş ve yemeğinin lezzetini artırmıştır. Siz de eviniz de güze...
Kabak Diyeti
Kabak Diyeti
Kabak Diyeti: Kabak, sonbaharın kraliçesi, hızlı ve kolay bir şekilde kilo vermek isteyenler için iyi bir besindir. Kabak diyeti yaparak 2 haftada 8 kilo verilebilir. Kabak ile yapılacak diyet için sayısız şekilde diyet yemeği hazırlanabilir, 100 ...
Kabak Lifi
Kabak Lifi
Kabak lifi, çok hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen bir kabak türüdür. Kabukları içersinde etli meyve kısmı bulunur ve burada bir çok meyveyi beslemekte olan sayısız lif barındırır. Bu lifler kabaklar kuruyunca kabukları soyularak elde edilir. Bu li...
Sakız Kabağı
Sakız Kabağı
Sakız Kabağı; Sarı çiçekleri ve iri diken tarzı tüylerle kaplı yaprakları olan, ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen dört mevsim üretimi yapılabilen bir sebze çeşididir. Olgunlaşmadan tükettiğimiz sakız kabağının meyveleri bırakılırsa 550-2400 ...
Kabak Sote
Kabak Sote
Kabak Sote; Kabak sote, akşam yemeklerinde sebze tüketmek isteyenler için gayet iyi bir tercihtir. Hafif bir yemektir ve kolayca yapılır. Aynı zamanda kalorisi yüksek olmadığı için diyet menünüze de ekleyebilirsiniz. Sindiriminin kolay olması nedeniy...

 

Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği
Fırında Kabak Kızartması
Dereotlu Kabak Yemeği
Kabak Diyeti
Kabak Lifi
Sakız Kabağı
Kabak Sote
Dikenli Kabak
Kara Kabak
Kabak Ezmesi
Patlıcan Kabak Yemeği
Kestane Kabağı
Hamilelikte Kabak Çekirdeği
Kabak Haşlama
Bebekler İçin Kabak Çorbası
Kuru Kabak Yemeği
Kabak Maskesi
Kış Kabağı
Sakız Kabağı Yemekleri
Fırında Kabak Köftesi
Kabak Çintmesi
Kabak Kaç Kalori
Bulgurlu Kabak Yemeği
Kabak Yetiştiriciliği
Yumurtalı Kabak
Popüler İçerik
Dikenli Kabak
Dikenli Kabak
Dikenli Kabak; Sülüksü ve dikenli bir yapısı olan ve tropikal bir bitki türüdür. Değişik bir görünüme sahip olan bu sebze üzerinde dikene benzer yapıl...
Kara Kabak
Kara Kabak
Kara kabak, Kara kabağın genellikle yemeği yapıldığı için herkes tarafından bir sebze olarak biliniyor. Aslında bir meyvedir. Kara kabak meyvesi sebze...
Kabak Ezmesi
Kabak Ezmesi
Kabak Ezmesi, Kabak ezmesi çok basit bir meze çeşididir. Çok fazla tercih edilen bir meze ya da salata türü değildir. Çok faydalı olan bu ezmeyi pata...
Patlıcan Kabak Yemeği
Patlıcan Kabak Yemeği
Patlıcan kabak yemeği, özel ve güzel yemeklerimizden biridir. Bu yemekte birbirinden vitaminli ve lezzetli sebzelerin buluşması ile muhteşem bir şölen...
Kestane Kabağı
Kestane Kabağı
Kestane kabağı, ülkemizde de yaygın olarak görülen, ancak ana vatanı Amerika olan bir bal kabağı türüdür: Kestane kabağı adını, sert kabuk yapısı ve d...
Hamilelikte Kabak Çekirdeği
Hamilelikte Kabak Çekirdeği
Hamilelikte kabak çekirdeği, kabak çekirdeğinin hamilelik çağında benzersiz faydalarını biliyor musunuz ? Esasen uzmanların hem fikir olduğu tek onu k...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019