Kabak Tohumu

Kabak Tohumu


Kabak Tohumu, Kabak tek yıllık bir bitkidir. Bitkide erkek ve dişi çiçeklerler vardır. Kabak çiçekleri genellikle arılarla çapraz döllenir. Çarpraz döllenmeye engel olmak için her türden en fazla bir çeşit dikmek gerekir, eğer bir türün bir kaç çeşidi dikilecekse veya yakında bulunan bahçelerde değişik çeşitler ekilmişse saflığı korumanın yöntemi elle dölleme yapmaktır. Bu yöntemin aslı, dişi çiçekleri döllemeden öncesinde ve sonrasında, erkek çiçekleri ise döllemeye hazır oluncaya kadar korumaktır. Bunun için aynı bitki üzerindeki erkek ve dişi çiçekler kullanılabilir.

Bu işleme başlamadan önce aşağıda belirtilen iki şeyi bilmek gerekir.
  • Erkek ve dişi çiçeklerin hangi yöntemlerle ayırt edileceği?
  • Ertesi gün açacak olan çiçek tomurcuklarının nasıl belirleneceği?
Erkek ve dişi çiçeklerin ayırt edilmesi kolaydır, dişi çiçekler gövdeden uzanan dala çok yakın olur ve yumurtalık denilen küçük bir kürenin üzerinde açarlar. Erkek çiçekler ise gövdeden uzanan dallara 5-6 cm. uzunluğunda bir sap ile bağlıdır. Bir sonraki gün açacak olan çiçek tomurcuklarının rengi de yeşilden sarıya dönmüş olanlardır, sarı rengi alan tomurcukların 24 saat içerisinde açacağını anlarız. Öncelikle güneşli bir öğleden sonra 5-6 dişi çiçek belirlemek gerekir. Her birine, üzerinde dişi çiçek olduğunu işaret edecek yazılmış kağıt torba geçirmek gerekiyor. Fazla sıkı olmamak şartıyla kağıt torbanın ağzını büzecek şekilde bağlanır. Böylelikle arıların içeri girmesi önlenmiş olur.

Aynı yöntemle erkek çiçekleri de koruma altına almak gerekir. Erkek çiçeklere de aynı şekilde kağıt torba geçirilebilir veya çiçeklerin açmaması için üst tarafı lastik bantla birleştirilebilir. Ertesi sabah bantla kapatılarak açması önlenen erkek çiçek alınır ve dişi çiçeğin yanına götürülür. Dişi çiçeği örten kağıt torba çıkarıldıktan sonra taç yaprakları koparılır. Erkek çiçeği saran bant çıkarıldıktan sonra taç yapraklar yolunur. Erkek çiçeğin üzerindeki polenlerin dişi çiçeğin üzerindeki yumurtalığa yapışması sağlanır. Bunun için erkek çiçeğin üzerindeki polen dişi çiçeğin üzerindeki yumurtalığa sürtülmesi gerekir. Daha sonra erkek çiçeğin işi bittiği için artık atılabilir. Dişi çiçeğe ise kağıt torbayı geçirerek diğer arıların döllemesine engel olunur. Dört gün kadar bu şekilde korunduktan sonra kağıt torbayı çıkararak dişi çiçeği herhangi bir şekilde işaretlemeliyiz. Belirlemek için renkli bir ipi gevşekçe bağlamak bu işi görebilir. Yapılan bu işlem, diğer dişi çiçekler için de aynı şekilde uygulanabilir. Uygulamak kesinlikle burada anlatıldığından daha kolay ve çabuk olacaktır.

Tohumluk kabaklar Eylül ayında hasat edilir. Eğer farklı türden kabak yetiştiriliyorsa, tohumlukları karıştırmamak için sertleşen kabukların üzeri kazınarak türleri işaretlenebilir. Kabak uzun süre muhafaza edilebildiği için, tohumlarının olgunlaşması için mümkün olduğu kadar beklenmelidir. Tohumların olgunlaştığı kabağın sarı renge dönüşmesi ve kabuğunun sertleşmesinden anlaşılabilir. Tohumu alınacak olan kabak yıkanıp temizlenir. Baş ve sap kısmının bir bölümü çıkarılarak asıl tohumluk kısım bırakılır. Kabak çekirdekleri bir kaşık yada kaşığa benzer birşey yardımıyla çıkarılır. Cam bir kavanoz yarıya kadar su ile doldurulur ve çekirdekler kavanozun içine atılır. Bir kaç gün boyunca normal bir oda sıcaklığında bekletilir. Daha sonra tel süzgeç içerisine alınır ve yıkanır ve böylelikle çekirdeklerin üzerindeki sümüksü zarın tohumdan ayrılması sağlanır. Böylece tohumların çimlenmesi kolaylaştırılmış olur. Daha sonra tohumlar porselen bir tabağa alınır ve tabağa yayılarak gölge ve havadar bir yerde kurutulur. Kuruduktan sonra tohumlar etiketlenerek muhafaza edilir.
Son Güncelleme : 27.10.2018 13:09:07
Kabak Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Kabak Tohumu Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Kabak Tohumu"
Kabak yetiştirmek istiyorum. Kabak ekimi için en uygun mevsim hangisidir? Kabak tohumunu bulmak için nerelere gitmem gerekiyor?
Abdüssamed . 01.10.2018 14:20:45
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Bal Kabağı Yetiştiriciliği; Bitkiler aleminin kapalı tohumlular bölümde sayılan bal kabağı, bol miktarda potasyum, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum içeren lifi bol bir meyvedir. Amerika, Avrupa ülkeleri ve Avustralya'da Cadılar Bayramı sembolü olarak ...
Patatesli Kabak Yemeği
Patatesli Kabak Yemeği
Patatesli Kabak Yemeği, Sebze yemeği sevenler çok sık tercih ettiği patatesli kabak yemeğinin yapılışı da çok pratiktir. Kalorisinin düşüklüğü ve malzemelerin az olması sebebiyle birçok ev hanımı patatesli kabak yemeğini çok sık yapmaktadır. Patatesl...
Su Kabağı
Su Kabağı
Su kabağı, kabakgiller familyasından olup, yıl için de bir defa kabak verir, boğumlu olanları vardır, eskiden içi boşaltılıp su kabı olarak kullanıldığından su kabağı ismini almıştır, uzun sap kısmı olduğundan asma kabağı olarak da anılır, üretim imk...
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Suyunun Faydaları: Kabak suyu B1 ve C vitaminleri ve protein, fosfor, demir, magnezyum, çinko, nişasta ve potasyum mineralleri bakımında çok zengin bir gıda maddesidir. Oldukça az yağ içerir ve nerede ise bu yağ oranı sıfıra yakın bir koleste...
Kabak Çeşitleri
Kabak Çeşitleri
Kabak çeşitleri, bol lifli bir meyve olan kabak, kabakgiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Farklı türleri olan kabak kavun, karpuz, salatalık ve acur ile aynı aileye aittir. Potasyum, fosfor, demir, sodyum, kalsiyum gibi mineraller bakımınd...
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği, kabak çekirdeği yetiştiriciliği oldukça önemlidir. Kuruyemiş çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alırken; kabak çekirdeğinin oldukça faydası vardır. Çiğ olarak tüketilmesi bağırsakta bulunan parazitlerin dışkı yoluyla...
Fırında Kabak Kızartması
Fırında Kabak Kızartması
Fırında Kabak Kızartması, Özellikle yaz aylarında tüketilecek hafif ve sağlıklı olan bu tarif, çocuklarımıza sebze yedirme konusunda bizlere kolaylık sağlayacaktır. Tavada kızartma şeklinde yapmak hem zaman, hem sağlık hem de temizlik açısından bize ...
Dereotlu Kabak Yemeği
Dereotlu Kabak Yemeği
Dereotlu kabak yemeği, sağlıklı yemeklerden bir tanesi olan kabak yemeği, kabak severler için en leziz yemeklerden biridir. İçerisinde bulunan dereotu yemeğe oldukça güzel bir aroma vermiş ve yemeğinin lezzetini artırmıştır. Siz de eviniz de güze...
Kabak Diyeti
Kabak Diyeti
Kabak Diyeti: Kabak, sonbaharın kraliçesi, hızlı ve kolay bir şekilde kilo vermek isteyenler için iyi bir besindir. Kabak diyeti yaparak 2 haftada 8 kilo verilebilir. Kabak ile yapılacak diyet için sayısız şekilde diyet yemeği hazırlanabilir, 100 ...
Kabak Lifi
Kabak Lifi
Kabak lifi, çok hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen bir kabak türüdür. Kabukları içersinde etli meyve kısmı bulunur ve burada bir çok meyveyi beslemekte olan sayısız lif barındırır. Bu lifler kabaklar kuruyunca kabukları soyularak elde edilir. Bu li...
Sakız Kabağı
Sakız Kabağı
Sakız Kabağı; Sarı çiçekleri ve iri diken tarzı tüylerle kaplı yaprakları olan, ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen dört mevsim üretimi yapılabilen bir sebze çeşididir. Olgunlaşmadan tükettiğimiz sakız kabağının meyveleri bırakılırsa 550-2400 ...
Kabak Sote
Kabak Sote
Kabak Sote; Kabak sote, akşam yemeklerinde sebze tüketmek isteyenler için gayet iyi bir tercihtir. Hafif bir yemektir ve kolayca yapılır. Aynı zamanda kalorisi yüksek olmadığı için diyet menünüze de ekleyebilirsiniz. Sindiriminin kolay olması nedeniy...

 

Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği
Fırında Kabak Kızartması
Dereotlu Kabak Yemeği
Kabak Diyeti
Kabak Lifi
Sakız Kabağı
Kabak Sote
Dikenli Kabak
Kara Kabak
Kabak Ezmesi
Patlıcan Kabak Yemeği
Kestane Kabağı
Hamilelikte Kabak Çekirdeği
Kabak Haşlama
Bebekler İçin Kabak Çorbası
Kuru Kabak Yemeği
Kabak Maskesi
Kış Kabağı
Sakız Kabağı Yemekleri
Fırında Kabak Köftesi
Kabak Çintmesi
Kabak Kaç Kalori
Bulgurlu Kabak Yemeği
Kabak Yetiştiriciliği
Yumurtalı Kabak
Popüler İçerik
Dikenli Kabak
Dikenli Kabak
Dikenli Kabak; Sülüksü ve dikenli bir yapısı olan ve tropikal bir bitki türüdür. Değişik bir görünüme sahip olan bu sebze üzerinde dikene benzer yapıl...
Kara Kabak
Kara Kabak
Kara kabak, Kara kabağın genellikle yemeği yapıldığı için herkes tarafından bir sebze olarak biliniyor. Aslında bir meyvedir. Kara kabak meyvesi sebze...
Kabak Ezmesi
Kabak Ezmesi
Kabak Ezmesi, Kabak ezmesi çok basit bir meze çeşididir. Çok fazla tercih edilen bir meze ya da salata türü değildir. Çok faydalı olan bu ezmeyi pata...
Patlıcan Kabak Yemeği
Patlıcan Kabak Yemeği
Patlıcan kabak yemeği, özel ve güzel yemeklerimizden biridir. Bu yemekte birbirinden vitaminli ve lezzetli sebzelerin buluşması ile muhteşem bir şölen...
Kestane Kabağı
Kestane Kabağı
Kestane kabağı, ülkemizde de yaygın olarak görülen, ancak ana vatanı Amerika olan bir bal kabağı türüdür: Kestane kabağı adını, sert kabuk yapısı ve d...
Hamilelikte Kabak Çekirdeği
Hamilelikte Kabak Çekirdeği
Hamilelikte kabak çekirdeği, kabak çekirdeğinin hamilelik çağında benzersiz faydalarını biliyor musunuz ? Esasen uzmanların hem fikir olduğu tek onu k...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019