Kabak dolama nasıl yapılır, iç harcı ne olmalı?

Dolmalık kabakların içinin pirinçli harçla buluştuğu bu nefis yemek, hem görünümü hem lezzetiyle sofraların vazgeçilmezi. İster kıymalı ister zeytinyağlı tercih edin, kabak dolması yapmanın incelikleri ve püf noktaları bu tarifte bir araya geliyor.

27 Ekim 2025

Kabak Dolması Tarifi: Malzemeler ve Yapılışı


Kabak Dolması İçin Gerekli Malzemeler:


  • 8-10 adet orta boy dolmalık kabak
  • 2 su bardağı pirinç
  • 250 gram kıyma (veya vejetaryen seçenek için 1.5 su bardağı bulgur)
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı sıcak su

Kabak Dolması İç Harcı Nasıl Hazırlanır?


  • Pirinci yıkayıp süzün ve bir kaseye alın
  • Soğanı ince ince doğrayın
  • Maydanozu ince kıyın
  • Geniş bir kasede; pirinç, kıyma, soğan, maydanoz, salça ve tüm baharatları karıştırın
  • Zeytinyağının yarısını iç harca ekleyip iyice yoğurun
  • İç harcın 15-20 dakika dinlenmesini bekleyin

Kabakların Hazırlanışı:

  • Dolmalık kabakları güzelce yıkayın
  • Kabakların uçlarını kesin ve içlerini özel dolma oyacağı veya küçük bir kaşıkla oyun
  • İçini çıkardığınız kabakları tuzlu suda 10 dakika bekletin (acılığını almak için)

Kabak Dolması Nasıl Yapılır?

  • Hazırladığınız kabakları iç harcı ile doldurun (kabakların ağzına kadar doldurmayın, pirinç pişerken genişler)
  • Doldurduğunuz kabakları tencereye dizin
  • Üzerine kalan zeytinyağı ve 2 su bardağı sıcak su ekleyin
  • Tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte 30-35 dakika pişirin
  • Pişme süresi sonunda suyunu çekmiş ve kabaklar yumuşamış olmalı
  • Ocaktan aldıktan sonra 10-15 dakika dinlendirin

İç Harcı İçin Alternatif Seçenekler:

  • Vejetaryen: Kıyma yerine bulgur veya yeşil mercimek kullanabilirsiniz
  • Zeytinyağlı: Kıyma kullanmadan sadece pirinç, soğan ve baharatlarla hazırlayabilirsiniz
  • Farklı lezzet: İç harca çam fıstığı ve kuş üzümü ekleyebilirsiniz

Püf Noktaları:

  • Kabakları çok derin oymamaya dikkat edin
  • İç harcı çok sıkıştırmayın
  • Pişirme sırasında tencerenin kapağını sık açmayın
  • Servis yaparken üzerine yoğurt dökebilirsiniz

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Balkabağı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
Balkabağı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
Kabak Kalye Tarifi ve Malzemeleri
Kabak Kalye Tarifi ve Malzemeleri
Kabak Dolması Kalori
Kabak Dolması Kalori
Fırında Kabak Kızartması Tarifi ve Malzemeleri
Fırında Kabak Kızartması Tarifi ve Malzemeleri
Kabak Ezmesi Tarifi ve Malzemeleri
Kabak Ezmesi Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Kestane Kabağı Tarifi ve Malzemeleri
Kestane Kabağı Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Bal Kabağı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Bal Kabağı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri