Tavuklu kabak graten hem lezzetli hem de son derece sağlıklı yemek çeşitlerinden biridir. Davet sofraları için veya kendiniz için kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bu yemeğin mineral ve vitamin değeri de yüksektir. Antioksidan bakımından zengin olan kabak sebzesi lif açısından da yüksek olup sağlıklı sebzeler arasında ilk sıralarda yer alır.
Kalori değeri çok düşük olan kabak sebzesini gönül rahatlığı ile tüketebilir ve formunuzu koruyabilirsiniz.
Tavuklu Kabak Graten Malzemeleri
- 500 gr kuşbaşı tavuk eti
- 1 kâse haşlanmış bezelye
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tane domates
- 2 tane sivri biber
- 5 tane dolmalık kabak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 şeker kaşığı karabiber
- 1 şeker kaşığı kırmızı pul biber
Beşamel Sos için
- 1 yemek kaşığı margarin
- 2 yemek kaşığı un
- 2 su bardağı süt
- 1 şeker kaşığı tuz
- 1 fiske karabiber
Üzeri için
- 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
Tavuklu Kabak Graten Nasıl Yapılır?
Yanmaz bir tavanın içerisine kuşbaşı doğranmış tavuk etleri ilave edilir. Ocağın altı orta harlı olacak şekilde açılır ve etlerin içerisine sıvı yağ ilave edilip kavrulur. Tavuk eti kendi suyunu verip çekinceye dek pişirilmeye devam edilir. Diğer taraftan biberlerin iç kısımların da bulunan pullar temizlenir ve ince kıyım olacak şekilde doğranır. Suyunu çekmiş olan etlerin içerisine biberler ilave edilip karıştırılır.
Domatesin kabukları soyulur ve küp şeklinde doğranıp malzemelerin içerisine ilave edilir. Domatesler yumuşayana dek ocak da pişirilmeye devam edilir. Yumuşadıktan sonra ise içerisine tuz, baharat ve bir çay bardağından iki parmak eksik sıcak su ilavesi yapılır.
Tavuklu karışım piştikten sonra ocaktan inmesine yakın içerisine bir su bardağı haşlanmış bezelyeler ilave edilip karıştırılır. Diğer taraftan kabakları uzunlamasına olacak şekilde ortadan ikiye kesin. İç kısımlarını bir tatlı kaşığı ile boşaltın. Tencerenin içerisine tuzlu su ilavesi yapılıp kaynatılır ve kabaklar hafif diriliğini yitirene dek haşlanır. Bu aşama da kabakları kızgın yağda kızartabilirsiniz. Pişmiş olan kabaklar bir fırın tepsisinin içerisine dizilir. Üzerine de hazırlanmış olan tavuklu harçtan ilave edilip paylaştırılır.
Yemeğin beşamel sosunu hazırlamak için de bir yemek kaşığı margarini dibi tutmayan bir tavanın içerisine alıp eritin. Erimiş olan yağın içerisine iki yemek kaşığı kadar un ilavesi yapıp kavurun. Unun kokusu kavrulurken çıkacaktır. Bu aşama da tuz, karabiber ve sütü ilave edip hızlı şekilde karıştırın. Muhallebi kıvamına gelmiş olan karışımı fırın tepsisinde bulunan kabakların üzerine birer yemek kaşığı ile paylaştırıp yayın. Bir yemek salça ile bir su bardağı sıcak suyu açın ve fırın tepsisine ilave edin. Hazırlanmış olan yemeği fırına gönderin ve 185 derecelik fırında 20 dakika kadar pişirilir. Yemeğin fırından çıkmasına yakın üzerine kaşar peyniri serpiştirin ve peynir eridikten sonra fırından alıp sunum yapın.
Afiyet olsun.