Su kabağı yemeği; Kabak sebzesinin çeşitlerinden birisi olan su kabağının yemeği denenmesi gereken lezzetlerden bir tanesidir. Tek yıllık bir bitki olan su kabağı, asma kabağı olarak da bilinmektedir. Genellikle sap kısmı dar alt kısmı ise daha geniş yuvarlaksı bir yapıya sahiptir. Birçok kullanım alanı olan su kabağı çok eski tarihlerde süs eşyası olarak kullanılmakta idi bu süs olarak kullanılması günümüzde de devam eden bir uygulamadır.
Bunun dışında su kabağının yemeği ve müzik aleti olarak kullanıldığı da görülmüştür. Günümüzde yemeğinden ziyade süs eşyası veya lamba şeklinde kullanımı daha yaygın olarak yapılsa da bu kabağın yemeğinin de denenmesi gerektiğini düşünüyorum bundan dolayı da bugün sizler ile su kabağı yemeğinin tarifini paylaşacağım.
Su kabağı yemeğinin malzemeleri
Bir adet küçük boy su kabağı,
Bir su bardağı nohut,
250 gram kadar kuşbaşı şeklinde et,
Dört su bardağı su,
Bir adet kuru soğan,
Bir yemek kaşığı dolusu domates salçası,
Sekiz adet domates,
Tuz,
Su kabağı yemeği nasıl yapılır?
Öncelikli olarak su kabağının kabuğunun soyulması gerekmektedir. Daha sonrasında ise tıpkı bir karpuz gibi dilimlenmesinin ardından bir kenarda bekletilir. Daha sonra domatesler soyularak doğranır ve rendeden geçirilerek sıvı bir hale getirilir. Daha sonra domateslerin suyu sıkılarak posası bir kâsede suyu bir kâsede olacak şekilde süzülür.
Daha sonra yeniden üzerine dört bardak su ilave ederek yeniden süzülür. Burada domatesin taneleri değil süzülen suyu yemek için kullanılacağından suyu bir kâse içerisinde muhafaza ederiz. Daha sonrasında soğanda küçük küçük halde doğranıp hazır hale getirilir. Artık yemeğimizin yapımına başlayabiliriz. Düdüklü tencere içerisine kuşbaşı etler ilave edilerek kendi suyu içerisinde pişmesi beklenir. Etler piştikten sonra ocaktan alınmadan içerisine soğanlar ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur ve içerisine domates salçası da eklenir. Daha sonra içerisine nohut, kabak, domates suyu ve tuz ilave edilerek karıştırılır ve düdüklünün kapağı kapatılarak ortalama ses gelmesinin ardından 25 dakika kadar pişirilir. Pişen yemeğimizin kıvama gelebilmesi için düdüklünün kapağı açılır ve açık halde önce kısık ateşte sonra da harlı ateşte pişirdikten sonra istenen kıvama gelen su kabağı yemeğimiz artık hazır ve servis edilebilirdir.
Afiyet olsun.
20.01.2024 12:59:40
Su Kabağı Yemeği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Merhabalar benim dokuz buçuk aylık bir bebeğim var ve artık sebzelerı haslayarak yediriyorum. Bugün de oğlum için bu yemekten yapmak istiyorum onun için. Fakat kuş başı et yerine kuzu kıyma koyarak yapacağım ve çatalla ezip yedirecegim. Acaba o şekilde yapsam bebeğim için uygun olur mu bilgi verir misiniz Muzi . 24.10.2018 21:08:20
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024