Kuru Kabak Dolması

Kuru kabak dolması, dolma sevmeyen var mı? Hiç sanmıyorum. İster yaprak ister kabak ister patlıcan olsun dolmayı sevmeyen eminim yoktur. Her şey taze iken tüketilmelidir deniliyor, doğru ama özellikle kabak ve patlıcan dolması yapacaksanız kurutulmuş olanı tercih etmenizi öneriyorum inanılmaz lezzetli oluyor. Ben tazesinden çok kurutulmuş olanı seviyorum ve yapıyorum, çocuklar gerçekten de zevkle tüketiyor.
Tabi kabağın ve patlıcanın nasıl kurutulduğu da çok önemli lezzet açısından. Özellikle Gazi Antep ve Urfa yöresinde sıkça yapılan bu güzel yemek artık her ilde bilinmekte harika lezzetiyle de sofralarımızın vazgeçilmez yemekleri arasında yer almaktadır. Kabakları kendiniz de evde kurutabilirsiniz. Dilediğiniz kadar dolmalık kabağı alıp güzelce yıkayın ve başlarını kesip kabuklarını sıyırın. Kabuklarını sıyırdığınız kabakların içlerini kabak oyacağı ile çok fazla inceltmeden ve mümkün olduğunca delip yırtmadan çıkarın. İçini çıkardığınız kabakları kaya tuzu (Salçalık, turşuluk tuz) ile iyice tuzlayın bolca tuzlamak gerekiyor. Geniş bir kabın içerisinde kendi suyunu salana kadar bekletin ve sularını süzüp güneşli bir yerde baş aşağı sererek kurutun.

Kuru kabak dolması için gereken malzemeler

  • 25-30 adet kuru kabak
  • 2 su bardağı kadar pirinç
  • 3 adet orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 demet maydanoz
  • Yarım demet taze nane
  • 1,5 su bardağı zeytinyağı ya da sıvı yağ
  • 2 diş sarımsak
  • Pul biber, karabiber, kimyon, tuz, kuru nane çok az da yenibahar
  • 3-4 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 200 gram kadar az yağlı kıyma
  • Üzeri için 5-6 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı nar ekşisi ve biraz kuru nane

Kuru kabak dolması nasıl yapılır?


Öncelikle kuru kabaklar kaynamış suya konulur ve 15-20 dakika kadar bu suda bekletilir.
Açılan kabaklar bu suda yıkanarak başka sıcak su içine alınır ve birkaç dakikada bu suda bekletilip yıkanır ve çıkarılır. Yıkama işlemi birkaç defa tekrarlanır tuzu gitsin ve temizlensin diye. Ardından geniş bir tavaya önce yağ ilave edilir, yıkanmış ve süzülmüş pirinçler, küçük küçük doğranmış kuru soğan, küçük doğranan sarımsak, sulandırılıp eritilen domates ve biber salçası ve tüm baharatlarla tuzu ekleyip 1 bardak kadar da su ilave edip malzemeleri pişiriyoruz. Soğuyan harcın içine kıymayı çiğ koyuyor ve ince kıyılmış maydanoz ile naneyi ekliyoruz. Nar ekşisini de ilave edip harcı güzelce karıştırıyoruz. Hazırlanan iç harcını kabaklara dolduruyoruz. Çok fazla doldurmadan (Pirinç piştiğinde açılacak dolmalar patlamasın diye) yaklaşık yarım parmak kadar boşluk bırakarak dolmaları dolduruyoruz. Doldurduğumuz kabakları tencereye ağızları yukarı gelecek şekilde diziyoruz. Dizdiğimiz dolmaların üzerini fazla geçmeyecek şekilde su ilave ediyor ve üzerine biraz da tuz gezdirip dolmalar kaynarken dağılmasın diye porselen bir tabak koyarak kapağını kapatıyoruz. Dolmalar piştikten sonra suyundan azıcık çıkarıyoruz ve başka bir kapta ezdiğimiz sarımsak, nane ve nar ekşisi karışımına döküp pişen dolmaların üzerine gezdiriyoruz. Mükemmel yemeğimiz artık hazır afiyetle yenilebilir.

Afiyet olsun.
19.01.2024 01:06:54
Kuru Kabak Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kuru Kabak Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Kuru Kabak Dolması"
Kuru kabak dolması kışın yapılması gereken yiyeceklerden biri. Biz her sene annemle yapıyorduk ve bu sene kendim yapmaya çalıştım. Pişirene kadar her şey güzeldi ama pişirirken bazıları dağıldığı için maalesef diğerlerinin de hoş durmamasına neden oldu. Lezzet olarak sorun yoktu. Acaba neden bu şekilde dağıldı?
Öğün . 26.10.2018 21:32:09
Kuru kabak dolması kışın yapılması gereken yiyeceklerden biri. Biz her sene annemle yapıyorduk ve bu sene kendim yapmaya çalıştım. Pişirene kadar her şey güzeldi ama pişirirken bazıları dağıldığı için maalesef diğerlerinin de hoş durmamasına neden oldu. Lezzet olarak sorun yoktu. Acaba neden bu şekilde dağıldı?
Öğün . 26.10.2018 21:32:08

Bal Kabağı Yetiştiriciliği

Bal Kabağı Yetiştiriciliği; Bitkiler aleminin kapalı tohumlular bölümde sayılan bal kabağı, bol miktarda potasyum, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum içeren lif...
Devamını Oku

Patatesli Kabak Yemeği

Patatesli Kabak Yemeği, Sebze yemeği sevenler çok sık tercih ettiği patatesli kabak yemeğinin yapılışı da çok pratiktir. Kalorisinin düşüklüğü ve malzemeleri...
Devamını Oku

Su Kabağı

Su kabağı, kabakgiller familyasından olup, yıl için de bir defa kabak verir, boğumlu olanları vardır, eskiden içi boşaltılıp su kabı olarak kullanıldığından ...
Devamını Oku

Kabak Suyunun Faydaları

Kabak Suyunun Faydaları: Kabak suyu B1 ve C vitaminleri ve protein, fosfor, demir, magnezyum, çinko, nişasta ve potasyum mineralleri bakımında çok zengin...
Devamını Oku

Kabak Çeşitleri

Kabak çeşitleri, bol lifli bir meyve olan kabak, kabakgiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Farklı türleri olan kabak kavun, karpuz, salatalık ...
Devamını Oku

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği, kabak çekirdeği yetiştiriciliği oldukça önemlidir. Kuruyemiş çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alırken; kabak çekirde...
Devamını Oku

Fırında Kabak Kızartması

Fırında Kabak Kızartması, Özellikle yaz aylarında tüketilecek hafif ve sağlıklı olan bu tarif, çocuklarımıza sebze yedirme konusunda bizlere kolaylık sa...
Devamını Oku

Dereotlu Kabak Yemeği

Dereotlu kabak yemeği, sağlıklı yemeklerden bir tanesi olan kabak yemeği, kabak severler için en leziz yemeklerden biridir. İçerisinde bulunan dereotu y...
Devamını Oku

Kabak Diyeti

Kabak Diyeti: Kabak, sonbaharın kraliçesi, hızlı ve kolay bir şekilde kilo vermek isteyenler için iyi bir besindir. Kabak diyeti yaparak 2 haftada 8 kil...
Devamını Oku

Kabak Lifi

Kabak lifi, çok hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen bir kabak türüdür. Kabukları içeresinde etli meyve kısmı bulunur ve burada birçok meyveyi beslemekte ola...
Devamını Oku

Sakız Kabağı

Sakız Kabağı; Sarı çiçekleri ve iri diken tarzı tüylerle kaplı yaprakları olan, ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen dört mevsim üretimi yapılabilen b...
Devamını Oku

Kabak Sote

Kabak Sote; Kabak sote, akşam yemeklerinde sebze tüketmek isteyenler için gayet iyi bir tercihtir. Hafif bir yemektir ve kolayca yapılır. Aynı zamanda kalori...
Devamını Oku

Dikenli Kabak

Dikenli Kabak; Sülüksü ve dikenli bir yapısı olan ve tropikal bir bitki türüdür. Değişik bir görünüme sahip olan bu sebze üzerinde dikene benzer yapılar bulu...
Devamını Oku

Kara Kabak

Kara kabak, Kara kabağın genellikle yemeği yapıldığı için herkes tarafından bir sebze olarak biliniyor. Aslında bir meyvedir. Kara kabak meyvesi sebze olarak...
Devamını Oku

Kabak Ezmesi

Kabak Ezmesi, Kabak ezmesi çok basit bir meze çeşididir. Çok fazla tercih edilen bir meze ya da salata türü değildir. Çok faydalı olan bu ezmeyi patates kıza...
Devamını Oku

Patlıcan Kabak Yemeği

Patlıcan kabak yemeği, özel ve güzel yemeklerimizden biridir. Bu yemekte birbirinden vitaminli ve lezzetli sebzelerin buluşması ile muhteşem bir şölen ortaya...
Devamını Oku

Kestane Kabağı

Kestane kabağı, ülkemizde de yaygın olarak görülen, ancak ana vatanı Amerika olan bir bal kabağı türüdür: Kestane kabağı adını, sert kabuk yapısı ve d...
Devamını Oku

Hamilelikte Kabak Çekirdeği

Hamilelikte kabak çekirdeği, kabak çekirdeğinin hamilelik çağında benzersiz faydalarını biliyor musunuz? Esasen uzmanların hem fikir olduğu tek onu kuru yemi...
Devamını Oku

Kabak Haşlama

Kabak haşlama, kabakgiller familyasına ait olan bitkinin meyvesi sebze olarak tüketilir. Kök kısmı saçaklı, sürüngen, ince ve uzun yapıdadır. Üst kısmı ...
Devamını Oku

Bebekler İçin Kabak Çorbası

Bebekler için kabak çorbası, bebekler ek gıdaya geçtikleri zaman onların yeterli düzeyde vitamin, mineral alabilmesi için sağlık çorba tarifleri yapılma...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024