Kuru kabak dolması, dolma sevmeyen var mı? Hiç sanmıyorum. İster yaprak ister kabak ister patlıcan olsun dolmayı sevmeyen eminim yoktur. Her şey taze iken tüketilmelidir deniliyor, doğru ama özellikle kabak ve patlıcan dolması yapacaksanız kurutulmuş olanı tercih etmenizi öneriyorum inanılmaz lezzetli oluyor. Ben tazesinden çok kurutulmuş olanı seviyorum ve yapıyorum, çocuklar gerçekten de zevkle tüketiyor.
Tabi kabağın ve patlıcanın nasıl kurutulduğu da çok önemli lezzet açısından. Özellikle Gazi Antep ve Urfa yöresinde sıkça yapılan bu güzel yemek artık her ilde bilinmekte harika lezzetiyle de sofralarımızın vazgeçilmez yemekleri arasında yer almaktadır. Kabakları kendiniz de evde kurutabilirsiniz. Dilediğiniz kadar dolmalık kabağı alıp güzelce yıkayın ve başlarını kesip kabuklarını sıyırın. Kabuklarını sıyırdığınız kabakların içlerini kabak oyacağı ile çok fazla inceltmeden ve mümkün olduğunca delip yırtmadan çıkarın. İçini çıkardığınız kabakları kaya tuzu (Salçalık, turşuluk tuz) ile iyice tuzlayın bolca tuzlamak gerekiyor. Geniş bir kabın içerisinde kendi suyunu salana kadar bekletin ve sularını süzüp güneşli bir yerde baş aşağı sererek kurutun.
Kuru kabak dolması için gereken malzemeler
25-30 adet kuru kabak
2 su bardağı kadar pirinç
3 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 demet maydanoz
Yarım demet taze nane
1,5 su bardağı zeytinyağı ya da sıvı yağ
2 diş sarımsak
Pul biber, karabiber, kimyon, tuz, kuru nane çok az da yenibahar
3-4 yemek kaşığı nar ekşisi
200 gram kadar az yağlı kıyma
Üzeri için 5-6 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı nar ekşisi ve biraz kuru nane
Kuru kabak dolması nasıl yapılır?
Öncelikle kuru kabaklar kaynamış suya konulur ve 15-20 dakika kadar bu suda bekletilir.
Açılan kabaklar bu suda yıkanarak başka sıcak su içine alınır ve birkaç dakikada bu suda bekletilip yıkanır ve çıkarılır. Yıkama işlemi birkaç defa tekrarlanır tuzu gitsin ve temizlensin diye. Ardından geniş bir tavaya önce yağ ilave edilir, yıkanmış ve süzülmüş pirinçler, küçük küçük doğranmış kuru soğan, küçük doğranan sarımsak, sulandırılıp eritilen domates ve biber salçası ve tüm baharatlarla tuzu ekleyip 1 bardak kadar da su ilave edip malzemeleri pişiriyoruz. Soğuyan harcın içine kıymayı çiğ koyuyor ve ince kıyılmış maydanoz ile naneyi ekliyoruz. Nar ekşisini de ilave edip harcı güzelce karıştırıyoruz. Hazırlanan iç harcını kabaklara dolduruyoruz. Çok fazla doldurmadan (Pirinç piştiğinde açılacak dolmalar patlamasın diye) yaklaşık yarım parmak kadar boşluk bırakarak dolmaları dolduruyoruz. Doldurduğumuz kabakları tencereye ağızları yukarı gelecek şekilde diziyoruz. Dizdiğimiz dolmaların üzerini fazla geçmeyecek şekilde su ilave ediyor ve üzerine biraz da tuz gezdirip dolmalar kaynarken dağılmasın diye porselen bir tabak koyarak kapağını kapatıyoruz. Dolmalar piştikten sonra suyundan azıcık çıkarıyoruz ve başka bir kapta ezdiğimiz sarımsak, nane ve nar ekşisi karışımına döküp pişen dolmaların üzerine gezdiriyoruz. Mükemmel yemeğimiz artık hazır afiyetle yenilebilir.
Afiyet olsun.
19.01.2024 01:06:54
Kuru Kabak Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Kuru kabak dolması kışın yapılması gereken yiyeceklerden biri. Biz her sene annemle yapıyorduk ve bu sene kendim yapmaya çalıştım. Pişirene kadar her şey güzeldi ama pişirirken bazıları dağıldığı için maalesef diğerlerinin de hoş durmamasına neden oldu. Lezzet olarak sorun yoktu. Acaba neden bu şekilde dağıldı? Öğün . 26.10.2018 21:32:09
Kuru kabak dolması kışın yapılması gereken yiyeceklerden biri. Biz her sene annemle yapıyorduk ve bu sene kendim yapmaya çalıştım. Pişirene kadar her şey güzeldi ama pişirirken bazıları dağıldığı için maalesef diğerlerinin de hoş durmamasına neden oldu. Lezzet olarak sorun yoktu. Acaba neden bu şekilde dağıldı? Öğün . 26.10.2018 21:32:08
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024