Kıymalı kabak graten; Kabak yemeklerinden bir tanesi olmasının yanında içeriğinde et ve kaşar barındırması açısından değişik lezzetler tatmak isteyecek olanların mutlaka denemesi gereken bir yemektir. Ülkemizde kıyma ile yapılan bu tür yemeklere genellikle karnıyarık veya imam bayıldı dense de dünya mutfağında kullanılan ve içerisine kaşar da eklenen bu lezzetli yemek her bayanın yapması ve denemesi gereken bir yemektir.
Özellikle sebze olarak pek de sevilmeyen kabak sebzesinin faklı şekillerde yapılan bu değişik yemekleri Türk mutfağında çok da tercih edilmeyen kabağın sevilmesini sağlamada önemli bir ayrıntı haline gelebilir.
Kıymalı kabak gratenin malzemeleri
Dört adet kabak,
Bir adet domates,
250 gram kadar kıyma, (Bol istenler için yarım kiloda ekleyebilir)
Maydanoz,
Bir adet yeşil biber,
İki adet kuru soğan,
Karabiber,
Tuz,
Kıymalı kabak gratenin sos malzemeleri
İki çorba kaşığı dolusu un,
İki su bardağı dolusu süt,
İki çorba kaşığı sıvı yağ,
Üzeri için ise
Kaşar peyniri,
Kıymalı kabak grate nasıl yapılır?
Yıkanan ve temizlenen kabaklar ortasından ikiye uzunlamasına kesilir. Daha sonra önceden kaynatılan su içerisine atılarak haşlanması beklenir. Yarı haşlanan kabaklar bir tepsi içerisine çıkartıldıktan sonra bekletmeye alınır. Sonrasında iç harcı için gereken kıyma bir tava içerisine eklenerek kendi suyunda kavrulduktan sonra içerisine biber soğan doğrandıktan sonra ilave edilerek tekrardan kavrulur.
Daha sonra içerisine domateste doğranarak ilave edilir. Kıyma karışımı piştikten sonra ocaktan alınır ve sos için gereken malzemeler bir tencere içerisine önce yağ konur sonra un ilave edilerek rengi değişinceye kadar kavrulur. Rengi değiştiğinde sütü de ilave edilerek kaynayana kadar topaklaşmaması için karıştırılarak beklenir. Gereken kıvam elde edildiğinde sos da ocaktan alınır. Daha sonra tepside beklettiğimiz kabakların içeri kısımlarındaki çekirdek bölümü bir bıçak yardımı ile çıkartıldıktan sonra bir borcam içerisine belirli aralıklarda yerleştirilir. Bu işlem bittikten sonra önce içlerine kıyma harcı yerleştirilir. Sonra hepsine tek tek sos konulur ve üzerine dilimlenmiş olan kaşar parçaları yerleştirilir. Tabanına bir yemek kaşığı salça ile su özdeşleştirilden sonra dökülür ve önceden 180 derecede ısıtılan fırına yerleştirilir. Ortalama on beş dakika kadar kızarması beklendikten sonra fırından çıkartılan kıymalı kabak grraten yemeğimiz hazır ve servis edilebilir hale gelir.
Afiyet olsun.
19.01.2024 02:17:08
Kıymalı Kabak Graten ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Kıyma ile kabağın buluşması durumunda çok ciddi lezzetler oertaya çıkacağına eminim. Oldukça yaygın bir şekilde tüketilen bu yemeği ben de artık yaparak evimde yemek istiyorum. Kıymalı kabak graten yaparken kıymayı öncesinden pişirmem gerekiyor mu? Ece . 04.10.2018 22:58:23
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024