Kıtır Kabak Tatlısı

Kıtır kabak tatlısı, oldukça ilginç bir tatlıdır. Bu tatlı yapımı için kireç kullanılır. Antakya yöresine özgü bir tatlı olmasının yanında isteğe bağlı olarak tahin veya cevizle süslenerek servis edilir. Kabağın dışının çıtır çıtır olması bu tatlının isminin kıtır tatlı olmasını sağlamıştır. Yapımı incelik gerektiren ve püf noktalarının bilinmesi gereken bir tatlıdır.
Bu tatlı özel misafirlere yapılırken; çocuklara yedirilmesi oldukça önemlidir. Besleyici özelliği bulunan kabağın bu şekilde yapılması değişik bir bal kabağı tüketilmesini sağlar.

Kıtır kabak tatlısı malzemeleri

  • 2 kilo bal kabağı
  • 250 gram Sönmemiş kireç
  • 4 litre su

Şerbeti için

  • 7 su bardağı
  • Yarım limon
  • Altı su bardağı şeker

Süslemek için

  • İsteğe bağlı tahin
  • Ezilmiş ceviz
  • Hindistan cevizi
Kıtır kabak tatlısı nasıl yapılır?

Bu tatlıya başlamadan bir gün önce hazırlık yapmaya başlanılması gerekir. Bir gün önce sönmemiş kirecin 4 litre suya konulması ile oluşan karışımın karıştırılması gerekir. Hazırlanan kireçli suyun bir gece bekletilmesi gerekirken; oluşan karışımdaki suyun berrak şekilde olması gerekir. Bu süreç içerisinde kirecin üzerine eklediğiniz suyun kireçle çözülmesi sağlanır.

Ertesi gün bal kabağının soyulup temizlenmesinin ardından bol su ile yıkanıp dilimlenmesi gerekir. Kabaklar parmak kalınlığında dilimlenir.
Daha sonra bir gece önceden bekletilen kireçli suyun dibine kireç çökmüş olmalıdır. Suyun üstünde çok ince bir kaymak oluşur. Kireç kaymağı dediğimiz bu bölümdeki kısmın suyu bulandırmadan üst kısmından alınması gerekir. Bu işlem uygulanırken kabın eğilmeden yapılması gerekmektedir. Kap eğilerek yapılırsa su bulanır. Daha sonrasında kirecin suyu alınarak dilimlediğiniz kabaklar suyun içerisine konulur. Kabakların tamamen suyun içerisine gömülmesi gerekir. Böylelikle bir gün daha kabakların bu su içerisinde bekletilmesi gerekir. Böylece kabakların dış yüzeyinin sertleşmesi sağlanır. Kabaklar kireçli su içerisinde 2 gün beklerse daha sert olur. Böylece tatlının kıvamı daha güzel olur. İki gün geçtikten sonra kabaklar sudan çıkartılarak iyice yıkanır. Yıkanan kabakları normal su içerisinde bir saat daha bekledikten sonra kabak dilimlerinin birkaç yerinden kürdanla delinmesi gerekir. Bu işlem yapıldıktan sonra süzgecin içine konulan kabaklar bir kenarda bekletilir.

Şerbeti yapmak için şeker ve su tencerenin içerisine koyarak kaynamaya bırakılır. Beş dakika kaynatılır. Şerbetin ılık olması tatlının yapımındaki püf noktalardan biridir. Şerbet ılık kıvama geldiği zaman kabak dilimleri şerbetin içerisine konulur. Kabak şerbetin üzerine çıkıyorsa kabak dilimlerinin üzerine bir tabak kapatılır. Daha sonrasında ocağın altı yakılarak tekrar kaynamaya bırakılır. Şerbetli kabak dilimleri kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılır ve kısık ateşte yaklaşık olarak 3 saat pişmesi sağlanır. 3 saat sonra şeffaf bir görünümde olan kabak tatlısının üzerine limon sıkılarak bir taşım daha kaynaması sağlanır. Kaynadıktan sonra ocaktan alarak şerbetin içerisinde bulunan kabaklar servis tabağına alınır. Soğuduktan sonra isteğe bağlı olarak üzerine tahin, ceviz veya Hindistan cevizi gibi malzemelerle süslenerek servise hazır edilir.

Afiyet olsun.
19.01.2024 04:59:53
Kıtır Kabak Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıtır Kabak Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kıtır Kabak Tatlısı"
Merhaba bu güne kadar yaptığım tüm kabak tatlıları kıtır değil de yumuşak bir kıvam aldı. Onlar da Çok lezzetliydi ama Kıtır olan bu kabak tatlısını çok merak ettim. Kıtır Kabak tatlısını en güzel olacak şekilde nasıl yapmalıyım? özellikle şekerini nasıl ayarlayabilirim
Yumuş . 05.11.2018 15:59:16

Bal Kabağı Yetiştiriciliği

Bal Kabağı Yetiştiriciliği; Bitkiler aleminin kapalı tohumlular bölümde sayılan bal kabağı, bol miktarda potasyum, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum içeren lif...
Devamını Oku

Patatesli Kabak Yemeği

Patatesli Kabak Yemeği, Sebze yemeği sevenler çok sık tercih ettiği patatesli kabak yemeğinin yapılışı da çok pratiktir. Kalorisinin düşüklüğü ve malzemeleri...
Devamını Oku

Su Kabağı

Su kabağı, kabakgiller familyasından olup, yıl için de bir defa kabak verir, boğumlu olanları vardır, eskiden içi boşaltılıp su kabı olarak kullanıldığından ...
Devamını Oku

Kabak Suyunun Faydaları

Kabak Suyunun Faydaları: Kabak suyu B1 ve C vitaminleri ve protein, fosfor, demir, magnezyum, çinko, nişasta ve potasyum mineralleri bakımında çok zengin...
Devamını Oku

Kabak Çeşitleri

Kabak çeşitleri, bol lifli bir meyve olan kabak, kabakgiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Farklı türleri olan kabak kavun, karpuz, salatalık ...
Devamını Oku

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği, kabak çekirdeği yetiştiriciliği oldukça önemlidir. Kuruyemiş çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alırken; kabak çekirde...
Devamını Oku

Fırında Kabak Kızartması

Fırında Kabak Kızartması, Özellikle yaz aylarında tüketilecek hafif ve sağlıklı olan bu tarif, çocuklarımıza sebze yedirme konusunda bizlere kolaylık sa...
Devamını Oku

Dereotlu Kabak Yemeği

Dereotlu kabak yemeği, sağlıklı yemeklerden bir tanesi olan kabak yemeği, kabak severler için en leziz yemeklerden biridir. İçerisinde bulunan dereotu y...
Devamını Oku

Kabak Diyeti

Kabak Diyeti: Kabak, sonbaharın kraliçesi, hızlı ve kolay bir şekilde kilo vermek isteyenler için iyi bir besindir. Kabak diyeti yaparak 2 haftada 8 kil...
Devamını Oku

Kabak Lifi

Kabak lifi, çok hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen bir kabak türüdür. Kabukları içeresinde etli meyve kısmı bulunur ve burada birçok meyveyi beslemekte ola...
Devamını Oku

Sakız Kabağı

Sakız Kabağı; Sarı çiçekleri ve iri diken tarzı tüylerle kaplı yaprakları olan, ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen dört mevsim üretimi yapılabilen b...
Devamını Oku

Kabak Sote

Kabak Sote; Kabak sote, akşam yemeklerinde sebze tüketmek isteyenler için gayet iyi bir tercihtir. Hafif bir yemektir ve kolayca yapılır. Aynı zamanda kalori...
Devamını Oku

Dikenli Kabak

Dikenli Kabak; Sülüksü ve dikenli bir yapısı olan ve tropikal bir bitki türüdür. Değişik bir görünüme sahip olan bu sebze üzerinde dikene benzer yapılar bulu...
Devamını Oku

Kara Kabak

Kara kabak, Kara kabağın genellikle yemeği yapıldığı için herkes tarafından bir sebze olarak biliniyor. Aslında bir meyvedir. Kara kabak meyvesi sebze olarak...
Devamını Oku

Kabak Ezmesi

Kabak Ezmesi, Kabak ezmesi çok basit bir meze çeşididir. Çok fazla tercih edilen bir meze ya da salata türü değildir. Çok faydalı olan bu ezmeyi patates kıza...
Devamını Oku

Patlıcan Kabak Yemeği

Patlıcan kabak yemeği, özel ve güzel yemeklerimizden biridir. Bu yemekte birbirinden vitaminli ve lezzetli sebzelerin buluşması ile muhteşem bir şölen ortaya...
Devamını Oku

Kestane Kabağı

Kestane kabağı, ülkemizde de yaygın olarak görülen, ancak ana vatanı Amerika olan bir bal kabağı türüdür: Kestane kabağı adını, sert kabuk yapısı ve d...
Devamını Oku

Hamilelikte Kabak Çekirdeği

Hamilelikte kabak çekirdeği, kabak çekirdeğinin hamilelik çağında benzersiz faydalarını biliyor musunuz? Esasen uzmanların hem fikir olduğu tek onu kuru yemi...
Devamını Oku

Kabak Haşlama

Kabak haşlama, kabakgiller familyasına ait olan bitkinin meyvesi sebze olarak tüketilir. Kök kısmı saçaklı, sürüngen, ince ve uzun yapıdadır. Üst kısmı ...
Devamını Oku

Bebekler İçin Kabak Çorbası

Bebekler için kabak çorbası, bebekler ek gıdaya geçtikleri zaman onların yeterli düzeyde vitamin, mineral alabilmesi için sağlık çorba tarifleri yapılma...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024