Kireçte Kabak Tatlısı

Kireçte kabak tatlısı; Tatlı denilince bir çoğumuz için akan sular durur. Kimimiz sütlü tatlıların hastasıyız. Kimimiz de şerbetli tatlıları severek tüketiriz. Bir çoğumuz da meyve veya sebzelerden yapılan tatlıları severiz. Kireçte kabak tatlısı da bunlardan biridir. Kireçte kabak tatlısını genelde Antakya bölgesinde fazlası ile tüketilmektedir.
Biraz zahmetli olsa da oldukça lezzetli bir tatlıdır. Ayrıca bu enfes tatlıyı yemeklerimizin ardından ağzımız tatlansın diye yiyebileceğimiz gibi kahvaltı masalarımızda da yerini alabilir. Dışı kıtır kıtır İçerisi şerbet dolu bu enfes tatlıyı herkese şiddetle tavsiye ediyorum. Dilerseniz pekmez, tahin veya ceviz ile lezzetine lezzet katabileceğimiz bu enfes tatlıyı severek tüketeceğinizden eminim. Kireçte kabak tatlısını hazırlamak için öncelikle sönmemiş kireç temin etmemiz gerekir. Bunun yanı sıra biraz sabır ve zahmet gerektiren bir tatlı çeşididir. Bir yiyenin bir daha asla vazgeçemeyeceği bu enfes tatlıyı denemek isterseniz sizlerle paylaşmış olduğum tarife uymanız yeterli olacaktır.

Kireçte kabak tatlısı için gerekli malzemeler

  • 400 gram sönmemiş kireç,
  • 5 litre su,
  • 3 kilo bal kabağı,

Şerbeti için

  • 1,5 kilo toz şeker,
  • 3 litre su,
  • Yarım limon suyu,
  • Dileğinize göre 1 su bardağı pekmez,

Kireçte Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?


Kireçte kabak tatlısını hazırlamak için ilk olarak sönmemiş kireci derin bir kabın içerisine koyup içerisine bol suyla dolduruyoruz.
Kireç dibine çökünce ilk kirli suyunu döküyoruz. Daha sonra kirecin üzerine beş litre soğuk su ekleyip iyice karıştırıyoruz. Daha sora su eklediğimiz kireci bir gece bekletiyoruz. Ertesi gün kirecin dibine çökmüş olduğu suyu derin bir kaba süzüyoruz. Daha sonra kabuğunu soyup birer santim kalınlığında hilal şeklinde dilimlediğimiz balkabaklarını süzdüğümüz kireçli suyun içerisine ekliyoruz. Ardından balkabaklarını bu kireçli suda bir gece bekletiyoruz. Önemli belirtmek istediğim bir durum var. Birçok kişi kireçte kabak tatlısı yaparken kabakları direk kireçli suyun içerisine koymaktadır. Bu oldukça yanlış bir işlemdir. Çünkü kabaklardaki kireç temizlenmezse insan sağlığına oldukça zararlıdır.

Daha sonra derin bir tencerenin içerisine toz şekeri ve suyu koyup bir taşım kaynatıyoruz. Daha sonra bir gün boyunca kireçli suda beklettiğimiz kabakları bol suda 5-6 defa yıkıyoruz. Duru suda yıkadığımız bal kabaklarını kurulayıp kürdanla her dilimi birkaç yerden deliyoruz ve kaynayan şerbetin içerisine ekliyoruz. Bal kabakları ile kısık ateşte yaklaşık 2,5 saat pişen tatlının içerisine dileğe göre pekmez ilave edip yaklaşık bir 10 dakika daha kaynatıyoruz. Ardından limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynattığımız tatlımızı ocaktan indiriyoruz. Kaynama süresini şerbetin kıvamını göre de ayarlayabilirsiniz. Kıvamlı bir şerbet elde edemediyseniz kaynama süresini uzatabilirsiniz. Doğru kıvam ise şeffaf ve saydam bir görünümdür. Şerbetin kıvamına göre bu süre daha da kısa sürebilir. Hazırladığımız kireçte kabak tatlısını soğuduktan sonra dilersek kaymak ve cevizle süsleyerek servis yapabiliriz.

Afiyet olsun.

20.01.2024 12:42:53
Kireçte Kabak Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kireçte Kabak Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kireçte Kabak Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Bal Kabağı Yetiştiriciliği

Bal Kabağı Yetiştiriciliği; Bitkiler aleminin kapalı tohumlular bölümde sayılan bal kabağı, bol miktarda potasyum, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum içeren lif...
Devamını Oku

Patatesli Kabak Yemeği

Patatesli Kabak Yemeği, Sebze yemeği sevenler çok sık tercih ettiği patatesli kabak yemeğinin yapılışı da çok pratiktir. Kalorisinin düşüklüğü ve malzemeleri...
Devamını Oku

Su Kabağı

Su kabağı, kabakgiller familyasından olup, yıl için de bir defa kabak verir, boğumlu olanları vardır, eskiden içi boşaltılıp su kabı olarak kullanıldığından ...
Devamını Oku

Kabak Suyunun Faydaları

Kabak Suyunun Faydaları: Kabak suyu B1 ve C vitaminleri ve protein, fosfor, demir, magnezyum, çinko, nişasta ve potasyum mineralleri bakımında çok zengin...
Devamını Oku

Kabak Çeşitleri

Kabak çeşitleri, bol lifli bir meyve olan kabak, kabakgiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Farklı türleri olan kabak kavun, karpuz, salatalık ...
Devamını Oku

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği, kabak çekirdeği yetiştiriciliği oldukça önemlidir. Kuruyemiş çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alırken; kabak çekirde...
Devamını Oku

Fırında Kabak Kızartması

Fırında Kabak Kızartması, Özellikle yaz aylarında tüketilecek hafif ve sağlıklı olan bu tarif, çocuklarımıza sebze yedirme konusunda bizlere kolaylık sa...
Devamını Oku

Dereotlu Kabak Yemeği

Dereotlu kabak yemeği, sağlıklı yemeklerden bir tanesi olan kabak yemeği, kabak severler için en leziz yemeklerden biridir. İçerisinde bulunan dereotu y...
Devamını Oku

Kabak Diyeti

Kabak Diyeti: Kabak, sonbaharın kraliçesi, hızlı ve kolay bir şekilde kilo vermek isteyenler için iyi bir besindir. Kabak diyeti yaparak 2 haftada 8 kil...
Devamını Oku

Kabak Lifi

Kabak lifi, çok hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen bir kabak türüdür. Kabukları içeresinde etli meyve kısmı bulunur ve burada birçok meyveyi beslemekte ola...
Devamını Oku

Sakız Kabağı

Sakız Kabağı; Sarı çiçekleri ve iri diken tarzı tüylerle kaplı yaprakları olan, ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen dört mevsim üretimi yapılabilen b...
Devamını Oku

Kabak Sote

Kabak Sote; Kabak sote, akşam yemeklerinde sebze tüketmek isteyenler için gayet iyi bir tercihtir. Hafif bir yemektir ve kolayca yapılır. Aynı zamanda kalori...
Devamını Oku

Dikenli Kabak

Dikenli Kabak; Sülüksü ve dikenli bir yapısı olan ve tropikal bir bitki türüdür. Değişik bir görünüme sahip olan bu sebze üzerinde dikene benzer yapılar bulu...
Devamını Oku

Kara Kabak

Kara kabak, Kara kabağın genellikle yemeği yapıldığı için herkes tarafından bir sebze olarak biliniyor. Aslında bir meyvedir. Kara kabak meyvesi sebze olarak...
Devamını Oku

Kabak Ezmesi

Kabak Ezmesi, Kabak ezmesi çok basit bir meze çeşididir. Çok fazla tercih edilen bir meze ya da salata türü değildir. Çok faydalı olan bu ezmeyi patates kıza...
Devamını Oku

Patlıcan Kabak Yemeği

Patlıcan kabak yemeği, özel ve güzel yemeklerimizden biridir. Bu yemekte birbirinden vitaminli ve lezzetli sebzelerin buluşması ile muhteşem bir şölen ortaya...
Devamını Oku

Kestane Kabağı

Kestane kabağı, ülkemizde de yaygın olarak görülen, ancak ana vatanı Amerika olan bir bal kabağı türüdür: Kestane kabağı adını, sert kabuk yapısı ve d...
Devamını Oku

Hamilelikte Kabak Çekirdeği

Hamilelikte kabak çekirdeği, kabak çekirdeğinin hamilelik çağında benzersiz faydalarını biliyor musunuz? Esasen uzmanların hem fikir olduğu tek onu kuru yemi...
Devamını Oku

Kabak Haşlama

Kabak haşlama, kabakgiller familyasına ait olan bitkinin meyvesi sebze olarak tüketilir. Kök kısmı saçaklı, sürüngen, ince ve uzun yapıdadır. Üst kısmı ...
Devamını Oku

Bebekler İçin Kabak Çorbası

Bebekler için kabak çorbası, bebekler ek gıdaya geçtikleri zaman onların yeterli düzeyde vitamin, mineral alabilmesi için sağlık çorba tarifleri yapılma...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024