Kireçte Kabak Reçeli

Kireçte kabak reçeli, Kabak sebze olmasına karşın özellikle bal kabağı çeşidinin tatlı türleri yapılmaktadır. Bunlardan bir tanesi de reçelidir. Hafif bir reçel görünümü verse de kabak reçeli şekeri fazla emdiğinden aslında yoğun bir reçeldir. O nedenle de bu şekilde keskin şeker içeriğine sahip türde reçelleri tercih edenlerin mutlaka tatması gereken bir lezzettir.
Birden çok çeşidi bulunan kabağın her birinin kendine has yapılan yemek ve tatlı çeşitleri vardır. Bu kadar geniş bir anlamda kullanılan nadir sebzelerin başında gelir. Besleyici özelliği ve lifli yapısı ile her dönem tüketilmesi gereken besinlerden birisi olan kabak pek de sevilen bir sebze olmadığından ötürü belki de bu kadar değişik lezzetleri türetilmiştir.

Kireçte kabak reçeli malzemeleri

  • Bir kg kadar soyulmuş bal kabağı
  • Altı su bardağı dolusu su
  • Beş su bardağı silme toz şeker
  • Bir çay kaşığı dolusu limon tuzu
  • Üç litre su
  • 300 gram kadar sönmemiş kireç

Kireçte kabak reçeli nasıl yapılır?


Reçelimize başlamadan önce ilk olarak yapılacak olan kireç kaymağının hazırlanmasıdır. Sönmemiş olarak temin ettiğiniz kireci büyük bir kavanoz içerisine koyduktan sonra üzerine suyunu ekleriz. Daha sonra ağzı tam kapatılmadan yarı açık vaziyette bir şekilde bekletilmeye alınır. Normal şartlarda aslında kireç suyu gördüğü anda patlayarak çözünmeye başlar fakat kireç bayat ise bu patlama olmadan da bayatlarında da çözünme gerçekleşir.
Daha sonra kabaklar küçük küpler halinde irili ufaklı boyutlarda parçalara ayrılır. Daha sonra kenarda bekletilen kireç kaymağı bulandırılmadan suyu ayrı bir kap içerisine alınır ve bu suyun içerisine kabaklar yerleştirilir. Kabaklar hafif olduğundan suyun içerisinde kalabilmesi için üzerine uygun bir ağırlık koyabilirsiniz.

Kabakların kireç suyunda en az bir gün bekletilmesi gerekir. Bekleyen kabaklar sertleşmesi gerektiği miktarda olduğunda kabaklar kireç suyundan çıkartılır. Daha sonra duru su ile dört beş sefer durulandıktan sonra son suda bir saat kadar bekletilir. Bu bekleme işlemi esnasında diğer taraftan tencere içerisine şeker ve su ilave edilerek ocakta beş altı dakika şeker eriyene kadar kaynatılır ve altı kapatılarak ılımaya bırakılır. Daha sonra kabaklar beklediği sudan çıkartılarak hazırlanan ılık şerbetin içerisine ilave edilir. Daha sonra bu şekilde tekrar ocağa yerleştirilen kabak reçelinin altı kısık şekilde ara ara karıştırılarak şerbeti yemesi sağlanır. Ortalama olarak iki saat kadar bu şekilde ocakta pişmeye devam eden kabakların rengi şeffaflaştığında ocak açılarak yüksek ateşte suyunun kıvam alması için pişirilmeye devam edilir. Kıvama gelmesi yaklaştığında içerisine suda eritilmiş limon tuzu da ilave edilerek bir iki dakika daha kaynatılır ve altı kapatılır. Sıcak haldeyken önceden hazırlanmış cam kavanozların içerisine bir parmak boşluk kalacak şekilde yerleştirilir ve ağzı sıkı bir şekilde kapatılır. Kapağı altta kalacak şekilde ters çevrilerek kuru ve serin bir yerde muhafaza edilir. Kireçte kabak reçelinde kullanılan kireç kabakların işlem esnasında dağılmasını engellemek için kullanılmaktadır. O nedenle dilediğiniz herhangi bir reçeli yaparken de bu yöntemi kullanabilirsiniz.
20.01.2024 10:31:01
Kireçte Kabak Reçeli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kireçte Kabak Reçeli Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kireçte Kabak Reçeli"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Bal Kabağı Yetiştiriciliği

Bal Kabağı Yetiştiriciliği; Bitkiler aleminin kapalı tohumlular bölümde sayılan bal kabağı, bol miktarda potasyum, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum içeren lif...
Devamını Oku

Patatesli Kabak Yemeği

Patatesli Kabak Yemeği, Sebze yemeği sevenler çok sık tercih ettiği patatesli kabak yemeğinin yapılışı da çok pratiktir. Kalorisinin düşüklüğü ve malzemeleri...
Devamını Oku

Su Kabağı

Su kabağı, kabakgiller familyasından olup, yıl için de bir defa kabak verir, boğumlu olanları vardır, eskiden içi boşaltılıp su kabı olarak kullanıldığından ...
Devamını Oku

Kabak Suyunun Faydaları

Kabak Suyunun Faydaları: Kabak suyu B1 ve C vitaminleri ve protein, fosfor, demir, magnezyum, çinko, nişasta ve potasyum mineralleri bakımında çok zengin...
Devamını Oku

Kabak Çeşitleri

Kabak çeşitleri, bol lifli bir meyve olan kabak, kabakgiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Farklı türleri olan kabak kavun, karpuz, salatalık ...
Devamını Oku

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği, kabak çekirdeği yetiştiriciliği oldukça önemlidir. Kuruyemiş çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alırken; kabak çekirde...
Devamını Oku

Fırında Kabak Kızartması

Fırında Kabak Kızartması, Özellikle yaz aylarında tüketilecek hafif ve sağlıklı olan bu tarif, çocuklarımıza sebze yedirme konusunda bizlere kolaylık sa...
Devamını Oku

Dereotlu Kabak Yemeği

Dereotlu kabak yemeği, sağlıklı yemeklerden bir tanesi olan kabak yemeği, kabak severler için en leziz yemeklerden biridir. İçerisinde bulunan dereotu y...
Devamını Oku

Kabak Diyeti

Kabak Diyeti: Kabak, sonbaharın kraliçesi, hızlı ve kolay bir şekilde kilo vermek isteyenler için iyi bir besindir. Kabak diyeti yaparak 2 haftada 8 kil...
Devamını Oku

Kabak Lifi

Kabak lifi, çok hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen bir kabak türüdür. Kabukları içeresinde etli meyve kısmı bulunur ve burada birçok meyveyi beslemekte ola...
Devamını Oku

Sakız Kabağı

Sakız Kabağı; Sarı çiçekleri ve iri diken tarzı tüylerle kaplı yaprakları olan, ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen dört mevsim üretimi yapılabilen b...
Devamını Oku

Kabak Sote

Kabak Sote; Kabak sote, akşam yemeklerinde sebze tüketmek isteyenler için gayet iyi bir tercihtir. Hafif bir yemektir ve kolayca yapılır. Aynı zamanda kalori...
Devamını Oku

Dikenli Kabak

Dikenli Kabak; Sülüksü ve dikenli bir yapısı olan ve tropikal bir bitki türüdür. Değişik bir görünüme sahip olan bu sebze üzerinde dikene benzer yapılar bulu...
Devamını Oku

Kara Kabak

Kara kabak, Kara kabağın genellikle yemeği yapıldığı için herkes tarafından bir sebze olarak biliniyor. Aslında bir meyvedir. Kara kabak meyvesi sebze olarak...
Devamını Oku

Kabak Ezmesi

Kabak Ezmesi, Kabak ezmesi çok basit bir meze çeşididir. Çok fazla tercih edilen bir meze ya da salata türü değildir. Çok faydalı olan bu ezmeyi patates kıza...
Devamını Oku

Patlıcan Kabak Yemeği

Patlıcan kabak yemeği, özel ve güzel yemeklerimizden biridir. Bu yemekte birbirinden vitaminli ve lezzetli sebzelerin buluşması ile muhteşem bir şölen ortaya...
Devamını Oku

Kestane Kabağı

Kestane kabağı, ülkemizde de yaygın olarak görülen, ancak ana vatanı Amerika olan bir bal kabağı türüdür: Kestane kabağı adını, sert kabuk yapısı ve d...
Devamını Oku

Hamilelikte Kabak Çekirdeği

Hamilelikte kabak çekirdeği, kabak çekirdeğinin hamilelik çağında benzersiz faydalarını biliyor musunuz? Esasen uzmanların hem fikir olduğu tek onu kuru yemi...
Devamını Oku

Kabak Haşlama

Kabak haşlama, kabakgiller familyasına ait olan bitkinin meyvesi sebze olarak tüketilir. Kök kısmı saçaklı, sürüngen, ince ve uzun yapıdadır. Üst kısmı ...
Devamını Oku

Bebekler İçin Kabak Çorbası

Bebekler için kabak çorbası, bebekler ek gıdaya geçtikleri zaman onların yeterli düzeyde vitamin, mineral alabilmesi için sağlık çorba tarifleri yapılma...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024