Kara Kabak

Kara kabak, Kara kabağın genellikle yemeği yapıldığı için herkes tarafından bir sebze olarak biliniyor. Aslında bir meyvedir. Kara kabak meyvesi sebze olarak kullanılıyor. Kara kabağın kökü saçak şeklinde oluyor. Meyvesi etli ve suludur. Kabağın içinde çekirdek denilen pek çok tohumu vardır. Kabağın sarı renkte açan çiçekleri olur. Yaprakları büyük olur ve tüylü olur.
Türk mutfağında çok sık kullanılıyor. Kabağın çok lezzetli yemekleri oluyor. Kara kabak ülkemizde bol miktarda yetişiyor. Kabağın birçok farklı çeşidi vardır. Kabağın tatlıları yapılır. Kara kabak ana yemek olarak sofralarda yer alıyor ve hekes çok seviyor. Kara kabak çok vitaminli ve mineral kaynağıdır. Özellikle içeriğinde B1 ve C vitamini bulunuyor. Potasyum ve fosfor mineralleri açısından çok zengindir. Hazmı ve sindirimi kolaydır. Kara kabak özellikle de küçük çocuklara sebze çorbası olarak da yedirebilirsiniz. Peygamber efendimizin de çok sevdiği bir nimettir. Onun için büyük küçük herkesin bu nimetten faydalanması gerekir. Diyet yapanlar için de vazgeçilmez bir besindir. Çok besleyici ve enerji verir. Kara kabak yemeği çok kolay yapılır çok lezzetlidir.
  • Kara kabak meyvesi serin ve nemlidir.
  • Vücuda az bir besin verir ve kilo yapmaz.
  • Mideden aşağıya hızlı kayar.
  • Sindirim öncesi niteliğini kaydetmezse besinlere mideye iyi bir kimüs oluşturur.

Kara kabağın faydaları nelerdir?

  • Kara kabak hardalla birlikte yenirse çok faydalı olur ve yakıcı bir karışım oluşur.
    Tuzla birlikte yenirse tuzlu bir karışım oluşur. Kabız yapan besinlerle yenirse aynı zamanda kabız yapıyor.
  • Ayva ile pişirilirse vücuda en iyi gelen bir besine dönüşür.
  • Kara kabak sıvıya yakın olarak ince ve naziktir. Nemli ve yapışık bir besin ögesi olur.
  • Kabağın suyu susuzluğa iyi gelir.
  • Kabağın suyu içilirse baş ağrısını alır.
  • İdrar söktürür ve idrar tutukluğunu giderir.
  • Böbrek ve mesane iltihaplarını temizler.
  • Prostat hastalığından oluşan şikâyetleri gideriyor.
  • Mide ve bağırsaklara yumuşaklık veriyor ve kabızlığı gideriyor.
  • Kara kabak basuru olanlar için çok faydalıdır.
  • Kabağının çekirdekleri bağırsak kurtlarının düşmesine yardımcı oluyor.
  • Kabak lapası boğaz ağrılarını gideriyor ve kadınlarda görülen akıntıyı kesiyor.
  • Kara kabak tüketimi kan yapar ve kanı temizler.
  • Kara kabağın çekirdeği yenildiğinde öksürüğü keser.
  • Kabak göğsü yumuşatıyor.
Kara kabağın çekirdekleri sağlık bakımından çok faydalıdır. Kara kabak çekirdekleri bağırsaklardaki tenya denilen şerit şeklinde kurtları düşürüyor. 50-100 gram taze kabak çekirdeğinin kabukları çıkarak havanda dökülüp bal ile karıştırarak yenilirse şeritleri bağırsaklardan kolaylıkla dışarıya atıyor. Yani kabağın çok faydaları vardır. Kabağın yemeği de oluyor.

Kara kabak yemeği malzemeleri

  • 500 gram kara kabak
  • 100 Gram kıyma
  • 3-4 Dal dereotu
  • 2 Çorba kaşığı pirinç
  • 2 Diş sarımsak
  • 1 Çorba kaşığı biber salçası
  • 1 Adet soğan
  • 1 Çay kaşığı kimyon, karabiber
  • 1 Çorba kaşığı tereyağı
  • 2 Su bardağı su
  • Tuz.

Kara kabak yemeği nasıl yapılır?


Öncelikle kara kabağın kabuklarını soyalım. Uzunlamasına ince ince dilimleyin. Üzerine tuz serperek yumuşamasını bekleyelim. Sonra kıymayı bir kabın içerisine koyalım ve içine kıyılmış dereotunu, sarımsağı, pirinci, biber salçasını ve küp-küp doğranmış soğanı da ekleyelim. Daha sonra kimyonu ve karabiberi de ekleyip iyice yoğuralım. Kabak dilimlerinin arasına kıymalı harçtan koyup saralım ve sardığımız içli kabakları ısıya dayanıklı bir cam fırın kabına dizelim. Tereyağından küçük parçalar kopararak sarmaların üzerine serpiştirelim. Suyunu ilave edelim. Fırın kabını folyo ile kapatalım. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirelim. Sıcak olarak servis yapalım.

Not: Kara kabak kabuklu ve uzun biçimli bir yapıya sahiptir. Kara kabağın eti sıkı fakat suludur. Kızartılarak da yenilir. Kabak haşlanarak ya da kendi suyunda pişirilerek de tüketiliyor.

Afiyet olsun.
21.01.2024 12:59:10
Kara Kabak ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kara Kabak Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kara Kabak"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Bal Kabağı Yetiştiriciliği

Bal Kabağı Yetiştiriciliği; Bitkiler aleminin kapalı tohumlular bölümde sayılan bal kabağı, bol miktarda potasyum, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum içeren lif...
Devamını Oku

Patatesli Kabak Yemeği

Patatesli Kabak Yemeği, Sebze yemeği sevenler çok sık tercih ettiği patatesli kabak yemeğinin yapılışı da çok pratiktir. Kalorisinin düşüklüğü ve malzemeleri...
Devamını Oku

Su Kabağı

Su kabağı, kabakgiller familyasından olup, yıl için de bir defa kabak verir, boğumlu olanları vardır, eskiden içi boşaltılıp su kabı olarak kullanıldığından ...
Devamını Oku

Kabak Suyunun Faydaları

Kabak Suyunun Faydaları: Kabak suyu B1 ve C vitaminleri ve protein, fosfor, demir, magnezyum, çinko, nişasta ve potasyum mineralleri bakımında çok zengin...
Devamını Oku

Kabak Çeşitleri

Kabak çeşitleri, bol lifli bir meyve olan kabak, kabakgiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Farklı türleri olan kabak kavun, karpuz, salatalık ...
Devamını Oku

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği, kabak çekirdeği yetiştiriciliği oldukça önemlidir. Kuruyemiş çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alırken; kabak çekirde...
Devamını Oku

Fırında Kabak Kızartması

Fırında Kabak Kızartması, Özellikle yaz aylarında tüketilecek hafif ve sağlıklı olan bu tarif, çocuklarımıza sebze yedirme konusunda bizlere kolaylık sa...
Devamını Oku

Dereotlu Kabak Yemeği

Dereotlu kabak yemeği, sağlıklı yemeklerden bir tanesi olan kabak yemeği, kabak severler için en leziz yemeklerden biridir. İçerisinde bulunan dereotu y...
Devamını Oku

Kabak Diyeti

Kabak Diyeti: Kabak, sonbaharın kraliçesi, hızlı ve kolay bir şekilde kilo vermek isteyenler için iyi bir besindir. Kabak diyeti yaparak 2 haftada 8 kil...
Devamını Oku

Kabak Lifi

Kabak lifi, çok hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen bir kabak türüdür. Kabukları içeresinde etli meyve kısmı bulunur ve burada birçok meyveyi beslemekte ola...
Devamını Oku

Sakız Kabağı

Sakız Kabağı; Sarı çiçekleri ve iri diken tarzı tüylerle kaplı yaprakları olan, ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen dört mevsim üretimi yapılabilen b...
Devamını Oku

Kabak Sote

Kabak Sote; Kabak sote, akşam yemeklerinde sebze tüketmek isteyenler için gayet iyi bir tercihtir. Hafif bir yemektir ve kolayca yapılır. Aynı zamanda kalori...
Devamını Oku

Dikenli Kabak

Dikenli Kabak; Sülüksü ve dikenli bir yapısı olan ve tropikal bir bitki türüdür. Değişik bir görünüme sahip olan bu sebze üzerinde dikene benzer yapılar bulu...
Devamını Oku

Kabak Ezmesi

Kabak Ezmesi, Kabak ezmesi çok basit bir meze çeşididir. Çok fazla tercih edilen bir meze ya da salata türü değildir. Çok faydalı olan bu ezmeyi patates kıza...
Devamını Oku

Patlıcan Kabak Yemeği

Patlıcan kabak yemeği, özel ve güzel yemeklerimizden biridir. Bu yemekte birbirinden vitaminli ve lezzetli sebzelerin buluşması ile muhteşem bir şölen ortaya...
Devamını Oku

Kestane Kabağı

Kestane kabağı, ülkemizde de yaygın olarak görülen, ancak ana vatanı Amerika olan bir bal kabağı türüdür: Kestane kabağı adını, sert kabuk yapısı ve d...
Devamını Oku

Hamilelikte Kabak Çekirdeği

Hamilelikte kabak çekirdeği, kabak çekirdeğinin hamilelik çağında benzersiz faydalarını biliyor musunuz? Esasen uzmanların hem fikir olduğu tek onu kuru yemi...
Devamını Oku

Kabak Haşlama

Kabak haşlama, kabakgiller familyasına ait olan bitkinin meyvesi sebze olarak tüketilir. Kök kısmı saçaklı, sürüngen, ince ve uzun yapıdadır. Üst kısmı ...
Devamını Oku

Bebekler İçin Kabak Çorbası

Bebekler için kabak çorbası, bebekler ek gıdaya geçtikleri zaman onların yeterli düzeyde vitamin, mineral alabilmesi için sağlık çorba tarifleri yapılma...
Devamını Oku

Kuru Kabak Yemeği

Kuru kabak yemeği, farklı bir lezzettir. Seracılık sektörünün gelişmesine paralel olarak artık her mevsimde her sebzeye ulaşmamız mümkündür. Fakat benim için...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024