Kabak

Kabak, meyveleri bol lifli bir nebat olmasının yanında kabak, bağırsakları tembel olanlar amaçlı seçim edilmesi gerekli olan yiyeceklerdendir. Kabak potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir benzeri madensel elementler içermektedir. Kabak bedeni temizler, sinirleri yatıştırır. Besin değerinin kaybolmaması amaçlı kabağı buğuda pişirmek tavsiye edilir.
Kabak çiğ olarak da rendelenip salatalara da katılabilir.

Ekilecek ise tarla güzde pullukla derin olarak da sürmek gereklidir. Tarlanın vaziyetine yönelik Kasım-Aralık aylarında ikinci kez sürülmelidir.

İlkbaharda ekimden öncesinde tarlanın ot vaziyetine yönelik diskaro ve kaz ayağıyla işlenmesi gereklidir. Toprağın havalanması açısından bir iki zaman beklenmeli ardından tırmık çekilerek tarla düzenlenmelidir. Kabak yetiştirilme mevsimleri ve değerlendirilme şekillerine yönelik nitelikleri istikametinden diğer sebzelere kıyasla mühim ölçüde çeşitlilik gösteren bir yazlık sebzedir. Ülkemizde yazlık kabak üretimi nihai yıllarda örtü alt kısmında yapılmış olan yetiştiricilik ile kış ayları da dahil olmak üzere olmak üzere tüm yıl süresince yapılmaktadır. Senelik toplamında kabak üretimimiz 400 -500 bin ton civarındadır. Bu imalatın tahmini 400 bin tonunu yazlık kabak oluşturur. Üretilen kabaklar tüm yıl süresince birey beslenmesinde kullanılır. Yazlık kabaklar farklı biçimlerde yemeklik olarak da kışlık kabaklar ise çoğunlukla kış aylarında tatlı ve böreklik olarak da değerlendirilir.
Bununla birlikte bu imalatın haricinde kocaman miktarda kabak çekirdeği üretimi yapılır. Kabak çekirdekleri çerez olarak da yayvan çapta kullanılır.

İnsan beslenmesi yanında meyveleri ve çekirdekleri çok aranan bununla birlikte hayvan yemi olarak da kullanılan bir sebzedir. Kabakların orijinleri ile ilgili çok farklı görüşler vardır. Birtakım araştırıcılar kabak türlerinin anavatanının Abd, bazılar ise Asya olduğunu belirtmektedirler. Bu araştırıcılar Cucurbita pego L., ile Cucurbita moshata Poir'in orijinin Abd, Cucurbita maxima Duch'ın ise Asya orijinli meydana geldiğini bildirmektedirler. Amerika orijinli kabakların yabani formlarına Florida ve Texas yerlerinde rastlandığı, M. Ö. 2000-1500 yıllarından beri bu iki kabak türünün ABD'de yetiştirildiği ve kullanıldığı çoğu araştırıcı aracılığıyla anlam edilmektedir. Ülkemizde kabaklar yazlık, kışlık ve süs kabakları olarak da gruplandırılmaktadır. Yazlık kabaklar içerisinde sakız, Girit, Su ve Asma kabağı koltuk almaktadır. Kışlık kabaklar ise Bal, Kestane ve diğer iri kabaklardan meydana gelir. Süs kabakları dış ülkelerden getirilmiş meydana gelen Mis ve Parmak kabağı benzeri çeşitlerdir. Bu sınıflandırmanın haricinde kabaklar botanik nitelikleri dikkate alınarak farklı biçimlerde de sınıflandırma edilmektedir.

Gübrelemesi: Kabak ekilecek tarlaya güzde dekara 2-3 ton hesabıyla iyi vasıflı yanmış ahır gübresi düzgün bir olarak saçılmalıdır. Temel gübreleme ilkbaharda ekimden birden çok zaman öncesinde 50 kg/da hesabıyla kompoze gübrelerden bir tanesi ile yapılmalıdır. Üst gübreleme ikinci çapanın öncesinde 10 kg/da hesabıyla Amonyum nitrat ya da üre gübrelerinden bir tanesi ile ocaklar çevresine serpme biçimde uygulanmalıdır.

Ekilme zamanı: Kabak nebatı soğuktan korkar, sıcaklık sıfırın alt kısmında 2-3 dereceye düştüğünde yaşamını hızla kaybeder. Kabak tohumlarının normal bir çimlenme gösterebilmesi amaçlı topraktaki ısının en az 11-12 C° olması gereklidir. Bu sebeple tohumlar ilkbaharda don tehlikesi kalkınca ekilmelidir.

Hasat ve harman: Beyaz kabak hasatında bitkilerin tamamı ile kuruyup meyvelerin meydana çıkması beklenmelidir. Kabak meyvelerinin tamamı ile olgunlaştığı anlaşılınca uzunca zaman tarlada bekletilmemeli, soğuklar başlamadan hasat edilerek ambarlara taşınmalıdır.

Yararları

  • İdrar söktürür ve idrar tutukluğunu giderir.
  • Böbrek ve mesane iltihaplarını temizler.
  • Prostattan doğan yakıntıları giderir.
  • Mide ve bağırsaklara yumuşaklık verir, kabızlığı giderir.
  • Basuru olanlar amaçlı yararlıdır.
  • Yüksek tansiyonu düşürür.
  • Helvacı kabağının çekirdekleri bağırsak kurtlarının düşürür
  • Lapası dıştan tatbik edilecek olursa boğaz ağrılarını ve kadınlarda görülebilen akıntıyı keser.
  • Şeker ile yapılmış olan murabba'sı tatlılar içerisinde en iyisidir.
  • İyi kan yapıcıdır
  • Çekirdeği yenildiğinde öksürüğü keser.
  • Göğsü yumuşatır.
19.01.2024 10:13:42
Kabak ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kabak Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kabak"
en sevdiğim sebzelerdendir
Vafir . 13.01.2016

Bal Kabağı Yetiştiriciliği

Bal Kabağı Yetiştiriciliği; Bitkiler aleminin kapalı tohumlular bölümde sayılan bal kabağı, bol miktarda potasyum, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum içeren lif...
Devamını Oku

Patatesli Kabak Yemeği

Patatesli Kabak Yemeği, Sebze yemeği sevenler çok sık tercih ettiği patatesli kabak yemeğinin yapılışı da çok pratiktir. Kalorisinin düşüklüğü ve malzemeleri...
Devamını Oku

Su Kabağı

Su kabağı, kabakgiller familyasından olup, yıl için de bir defa kabak verir, boğumlu olanları vardır, eskiden içi boşaltılıp su kabı olarak kullanıldığından ...
Devamını Oku

Kabak Suyunun Faydaları

Kabak Suyunun Faydaları: Kabak suyu B1 ve C vitaminleri ve protein, fosfor, demir, magnezyum, çinko, nişasta ve potasyum mineralleri bakımında çok zengin...
Devamını Oku

Kabak Çeşitleri

Kabak çeşitleri, bol lifli bir meyve olan kabak, kabakgiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Farklı türleri olan kabak kavun, karpuz, salatalık ...
Devamını Oku

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği, kabak çekirdeği yetiştiriciliği oldukça önemlidir. Kuruyemiş çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alırken; kabak çekirde...
Devamını Oku

Fırında Kabak Kızartması

Fırında Kabak Kızartması, Özellikle yaz aylarında tüketilecek hafif ve sağlıklı olan bu tarif, çocuklarımıza sebze yedirme konusunda bizlere kolaylık sa...
Devamını Oku

Dereotlu Kabak Yemeği

Dereotlu kabak yemeği, sağlıklı yemeklerden bir tanesi olan kabak yemeği, kabak severler için en leziz yemeklerden biridir. İçerisinde bulunan dereotu y...
Devamını Oku

Kabak Diyeti

Kabak Diyeti: Kabak, sonbaharın kraliçesi, hızlı ve kolay bir şekilde kilo vermek isteyenler için iyi bir besindir. Kabak diyeti yaparak 2 haftada 8 kil...
Devamını Oku

Kabak Lifi

Kabak lifi, çok hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen bir kabak türüdür. Kabukları içeresinde etli meyve kısmı bulunur ve burada birçok meyveyi beslemekte ola...
Devamını Oku

Sakız Kabağı

Sakız Kabağı; Sarı çiçekleri ve iri diken tarzı tüylerle kaplı yaprakları olan, ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen dört mevsim üretimi yapılabilen b...
Devamını Oku

Kabak Sote

Kabak Sote; Kabak sote, akşam yemeklerinde sebze tüketmek isteyenler için gayet iyi bir tercihtir. Hafif bir yemektir ve kolayca yapılır. Aynı zamanda kalori...
Devamını Oku

Dikenli Kabak

Dikenli Kabak; Sülüksü ve dikenli bir yapısı olan ve tropikal bir bitki türüdür. Değişik bir görünüme sahip olan bu sebze üzerinde dikene benzer yapılar bulu...
Devamını Oku

Kara Kabak

Kara kabak, Kara kabağın genellikle yemeği yapıldığı için herkes tarafından bir sebze olarak biliniyor. Aslında bir meyvedir. Kara kabak meyvesi sebze olarak...
Devamını Oku

Kabak Ezmesi

Kabak Ezmesi, Kabak ezmesi çok basit bir meze çeşididir. Çok fazla tercih edilen bir meze ya da salata türü değildir. Çok faydalı olan bu ezmeyi patates kıza...
Devamını Oku

Patlıcan Kabak Yemeği

Patlıcan kabak yemeği, özel ve güzel yemeklerimizden biridir. Bu yemekte birbirinden vitaminli ve lezzetli sebzelerin buluşması ile muhteşem bir şölen ortaya...
Devamını Oku

Kestane Kabağı

Kestane kabağı, ülkemizde de yaygın olarak görülen, ancak ana vatanı Amerika olan bir bal kabağı türüdür: Kestane kabağı adını, sert kabuk yapısı ve d...
Devamını Oku

Hamilelikte Kabak Çekirdeği

Hamilelikte kabak çekirdeği, kabak çekirdeğinin hamilelik çağında benzersiz faydalarını biliyor musunuz? Esasen uzmanların hem fikir olduğu tek onu kuru yemi...
Devamını Oku

Kabak Haşlama

Kabak haşlama, kabakgiller familyasına ait olan bitkinin meyvesi sebze olarak tüketilir. Kök kısmı saçaklı, sürüngen, ince ve uzun yapıdadır. Üst kısmı ...
Devamını Oku

Bebekler İçin Kabak Çorbası

Bebekler için kabak çorbası, bebekler ek gıdaya geçtikleri zaman onların yeterli düzeyde vitamin, mineral alabilmesi için sağlık çorba tarifleri yapılma...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024