Kabak Yetiştiriciliği

Kabak yetiştiriciliği, kumlu ve çok ağır olan topraklar dışındaki tüm topraklarda yapılabilir. İyi ürün alabilmek için derin, geçirgen ve su tutma kabiliyeti iyi olan topraklar ile organik ve mineral bakımından zengin topraklar kullanılmalıdır. Toprağın PH seviyesi 6 - 7 civarında olmalıdır. Kumlu topraklara da çiftlik gübresi ya da ticari gübre kullanarak kabak yetiştiriciliği yapılabilir.

Kabak ekiciliği


Ekim, dikim sürecinden önce bir ya da iki kez toprak işlenir, tırmık geçirmek sureti ile tarla tesfiye edilir sonrasında toprağın sıcaklığı 10 - 12 dereceyi bulduğunda ekim, dikim işlemi yapılabilir. Yetiştirme kaplarına birer tohum ekilir. Fideler dikim işleminden bir gün önce topraklı olarak dikilebilsin yetiştirme kapları sulanır. Esas yetişecekleri yere dikilebilmesi 4 - 5 yapraklı oldukları dönemde olur. Toplu halde büyüyen ve kol atmayan kabak fideleri sıra araları 60 ile 80 cm bırakılarak ve sıra üzeri 50 ile 60 cm aralık mesafe ile dikilir. Kabak ışıktan çok hoşlanan bir bitkidir. Gölgeli yerler ve ağaç altları kabak yetiştiriciliği için uygun değildir. Gölgeli yerlerde yetiştirilmeye çalışılan kabak narin bir yapıda olur ve bitkinin üzerinde dişi tohum oluşma ve meyve bağlama oranı düşer. Yazlık çeşitlerde yaklaşık 100 gün, kışlık çeşitlerde 180 ile 200 gün arası vegatasyon süresi vardır.

Kışlık bal ve kestane kabakları çok dallanan, fazla boy atan çeşitler oldukları için sıra araları 240 - 300 cm, sıra üzeri ise 60 - 140 cm olarak dikilmesi gerekir.

Kabak yetiştiriciliği gübreleme: Kabaklar toprakta organik besin maddelerinin fazla olmasını sever. Dekarlık araziye 3 ile 4 ton arasında yanmış çiftlik gübresi sonbahar aylarında ya da ekim işleminden bir ay sonra verilmelidir. Ticari gübre ise 25 / 30 kg da %33 amonyum nitrat, 20 - 25 kg da TSP ya da DAP, 20 kg potasyum sülfat ve çiçek burun çürüklüğü görüldüğü zamanlarda ise CAN gübresi verilir.

Kabak yetiştiriciliği bakımı: Yabancı otlar ile mücadele en önemli konulardan biridir. Yabancı ot durumuna göre ilk çapa yapılır ve 2 ile 3 hafta aralar verilerek 3 ile 4 çapa yapılır. Çapa yapmak hem yabancı ot temizliği için hem de toprağın havalandırılması ve bitkilerin boğaz doldurulması amacı ile yapılır.

Kabakta ilk döller görülünceye kadar sulamadan kaçınmak gerekir. Eğer kurak bir dönem ise aşırıya kaçmadan su verilebilir. İlk meyveler görüldükten itibaren sulama işlemi önem kazanır. Kabak çok hızlı büyüdüğü için sulama oldukça sık aralıklar yani 3 ile 4 gün aralıklarla yapılması bitkinin gelişimine ve veriminin artmasına fayda sağlar. Susuzluğun anlaşılması için sabah ve akşam saatlerinde yapraklarına bakmak yeterli olacaktır.

Kabak yetiştiriciliği hasat: Yazlık kabaklarda hasat yapma zamanı kabağın 15 - 20 cm e ulaşması ile olur. Hasadı günlük olarak sabah ya da akşam saatlerinde yapmaya dikkat etmek gerekir. Hasat süresini uzatmak için yaşlı yapraklar kesilerek normal bakım işlemlerine devam edilebilir Böylece bitki başına 2 ile 4 kg arasında ve dekar başına ise 5 ile 8 ton arasında ürün alınabilir. Kışlık kabaklar ve kestane kabaklarında hasat bitki üzerinde yapraklar kuruyana kadar yapılmaz.
21.01.2024 17:43:05
Kabak Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kabak Yetiştiriciliği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kabak Yetiştiriciliği"
İyi günler biz çoğu zaman tarımla geçimimizi sağlıyoruz. Sebze ve kabak yetiştiriciliği yapıyoruz. Fakat bu sene kabaklarımız istediğimiz gibi yetişemediler. Yerini mi sevmedi bilmiyorum ama küçük küçük oldular hiç büyümediler Acaba güneşi yeterince alamadılar mı? Lütfen bu konuda bana bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.
Hüseyin Gazi . 02.09.2018

Bal Kabağı Yetiştiriciliği

Bal Kabağı Yetiştiriciliği; Bitkiler aleminin kapalı tohumlular bölümde sayılan bal kabağı, bol miktarda potasyum, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum içeren lif...
Devamını Oku

Patatesli Kabak Yemeği

Patatesli Kabak Yemeği, Sebze yemeği sevenler çok sık tercih ettiği patatesli kabak yemeğinin yapılışı da çok pratiktir. Kalorisinin düşüklüğü ve malzemeleri...
Devamını Oku

Su Kabağı

Su kabağı, kabakgiller familyasından olup, yıl için de bir defa kabak verir, boğumlu olanları vardır, eskiden içi boşaltılıp su kabı olarak kullanıldığından ...
Devamını Oku

Kabak Suyunun Faydaları

Kabak Suyunun Faydaları: Kabak suyu B1 ve C vitaminleri ve protein, fosfor, demir, magnezyum, çinko, nişasta ve potasyum mineralleri bakımında çok zengin...
Devamını Oku

Kabak Çeşitleri

Kabak çeşitleri, bol lifli bir meyve olan kabak, kabakgiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Farklı türleri olan kabak kavun, karpuz, salatalık ...
Devamını Oku

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği, kabak çekirdeği yetiştiriciliği oldukça önemlidir. Kuruyemiş çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alırken; kabak çekirde...
Devamını Oku

Fırında Kabak Kızartması

Fırında Kabak Kızartması, Özellikle yaz aylarında tüketilecek hafif ve sağlıklı olan bu tarif, çocuklarımıza sebze yedirme konusunda bizlere kolaylık sa...
Devamını Oku

Dereotlu Kabak Yemeği

Dereotlu kabak yemeği, sağlıklı yemeklerden bir tanesi olan kabak yemeği, kabak severler için en leziz yemeklerden biridir. İçerisinde bulunan dereotu y...
Devamını Oku

Kabak Diyeti

Kabak Diyeti: Kabak, sonbaharın kraliçesi, hızlı ve kolay bir şekilde kilo vermek isteyenler için iyi bir besindir. Kabak diyeti yaparak 2 haftada 8 kil...
Devamını Oku

Kabak Lifi

Kabak lifi, çok hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen bir kabak türüdür. Kabukları içeresinde etli meyve kısmı bulunur ve burada birçok meyveyi beslemekte ola...
Devamını Oku

Sakız Kabağı

Sakız Kabağı; Sarı çiçekleri ve iri diken tarzı tüylerle kaplı yaprakları olan, ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen dört mevsim üretimi yapılabilen b...
Devamını Oku

Kabak Sote

Kabak Sote; Kabak sote, akşam yemeklerinde sebze tüketmek isteyenler için gayet iyi bir tercihtir. Hafif bir yemektir ve kolayca yapılır. Aynı zamanda kalori...
Devamını Oku

Dikenli Kabak

Dikenli Kabak; Sülüksü ve dikenli bir yapısı olan ve tropikal bir bitki türüdür. Değişik bir görünüme sahip olan bu sebze üzerinde dikene benzer yapılar bulu...
Devamını Oku

Kara Kabak

Kara kabak, Kara kabağın genellikle yemeği yapıldığı için herkes tarafından bir sebze olarak biliniyor. Aslında bir meyvedir. Kara kabak meyvesi sebze olarak...
Devamını Oku

Kabak Ezmesi

Kabak Ezmesi, Kabak ezmesi çok basit bir meze çeşididir. Çok fazla tercih edilen bir meze ya da salata türü değildir. Çok faydalı olan bu ezmeyi patates kıza...
Devamını Oku

Patlıcan Kabak Yemeği

Patlıcan kabak yemeği, özel ve güzel yemeklerimizden biridir. Bu yemekte birbirinden vitaminli ve lezzetli sebzelerin buluşması ile muhteşem bir şölen ortaya...
Devamını Oku

Kestane Kabağı

Kestane kabağı, ülkemizde de yaygın olarak görülen, ancak ana vatanı Amerika olan bir bal kabağı türüdür: Kestane kabağı adını, sert kabuk yapısı ve d...
Devamını Oku

Hamilelikte Kabak Çekirdeği

Hamilelikte kabak çekirdeği, kabak çekirdeğinin hamilelik çağında benzersiz faydalarını biliyor musunuz? Esasen uzmanların hem fikir olduğu tek onu kuru yemi...
Devamını Oku

Kabak Haşlama

Kabak haşlama, kabakgiller familyasına ait olan bitkinin meyvesi sebze olarak tüketilir. Kök kısmı saçaklı, sürüngen, ince ve uzun yapıdadır. Üst kısmı ...
Devamını Oku

Bebekler İçin Kabak Çorbası

Bebekler için kabak çorbası, bebekler ek gıdaya geçtikleri zaman onların yeterli düzeyde vitamin, mineral alabilmesi için sağlık çorba tarifleri yapılma...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024