Kabak Reçeli

Kabak reçeli, ülkemizde birçok bölgede yapılan bir reçel türüdür. Aslında günümüzde bazı insanlar direk olarak kabak yemedikleri için bu reçeli sevmeyebilirler. Fakat kabak seven insanlar için hem lezzeti ile hem de görüntüsü ile çok mükemmel bir yiyecektir. Üstelik insanlara sağladığı birçok fayda ile çok büyük etkiler yapmaktadır. Kabak reçelinin yapılışı aslında hemen hemen diğer bitkilerden yapılan reçeller gibi olduğu için bu reçel türü son derece kolay bir şekilde yapılabilir.
Fakat kabak reçeli yapılışında asıl önemli olan kabak reçelinin yapılışı değil, aynı zamanda kabak reçeli içerisinde kullanılan malzeme miktarı çok büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle kabak reçeli yapılışında kullanacağınız malzemelerin seçimine ve miktarına çok dikkat etmeniz gerekir. Aksi durumlarda reçelin kıvamı ve lezzeti üzerinde çok büyük farklılıklar olacaktır. Bu durumda dikkat etmeniz sizler için çok daha iyi olacaktır. Kabak reçeli, insanlarda muhteşem bir enerji etkisi gösterir. Bu nedenle özellikle sabahları en az iki tatlı kaşığı kabak reçeli tüketerek gün boyu yoğun işleriniz için daha enerjik bir halde olabilirsiniz. Bu etkisi nedeni ile çocuklarınıza da sabahları en az bir tatlı kaşığı kabak reçeli yedirebilirsiniz. Aslında kabak reçeli, hemen hemen kabak tatlısına benzemektedir. Hatta bu reçelin görünüşü kabak tatlısı ile aynıdır. Kabak reçeli yaparken birçok kişi kireç kaymağı ile bu reçeli yapar. Bu durumu bizde tarifimizde uygulayacağız. Şimdi kabak reçeli için malzemelerden bahsedelim.

Kabak Reçeli Malzemeleri

  • Yarım kilo kadar bal kabağı,
  • Üç su bardağı toz şeker,
  • Bir litre saf su,
  • Yarım limon suyu,
  • Kireç kaynağı için iki buçuk litre su,
  • 150 gram sönmemiş kireç
Bu malzemeler hazırlandıktan sonra mükemmel lezzeti olan kabak reçeli yapılışına geçebilirsiniz. Bu malzemelerin yanı sıra eğer isterseniz kabak reçeli içerisine bir miktar çubuk tarçın eleyerek çok daha lezzetli bir hal almasını sağlayabilirsiniz. Bu tamamen size kalmıştır.

Kabak Reçeli Nasıl Yapılır?


Öncelikle kireç kaymağını hazırlamamız gerekecektir. Şimdi soğuk su ile kireci dikkatli bir şekilde karıştırın. Bunun için bir tencere kullanabilirsiniz. İyice karıştırarak erittiğiniz kireci yaklaşık olarak 3 saat boyunca dinlendirin ve daha sonra kireçli su üzerinde oluşmuş olan kısmı ayırın. Suyu hiç bulandırmadan son olarak kirecin suyunu ayrı bir yere süzün. Bu işlemi yaptıktan sonra ise artık ikinci aşamaya geçebilirsiniz.

İkinci aşamada ise malzemelerde bahsettiğimiz kadar kabağın çekirdeklerini iyice ayıklayın. Daha sonra kabağın kabuklarını temiz bir şekilde soyun ve kabağın tümünü durulayın. Soyma işleminde kabak üzerinde herhangi bir yeşilin kalmamasına özen gösterin. Tam olarak soyduktan sonra kireçli suda bekletmek için kabakları suya ekleyin. Kabakları çıkardıktan sonra bol bol su ile durulamanız gerekecektir.

Bu aşamada ise bol su ile duruladığınız kabağın hem şekilli olsun diye hem de kolay soyulması için bir tırtıklı bıçak kullanabilirsiniz. Tırtıklı bıçak ile soyduğunuz kabakları küçük küpler şeklinde çekin. Şimdi küçük küpler şeklinde kesmiş olduğunuz kabakları temiz bir su içerisinde yaklaşık 4-5 saat kadar bekletin. Bu süre boyunca su içerisinde beklettiğiniz kabakları tekrar bol su ile yıkayarak bir süzgeç yardımı ile iyice süzün. Bu şekilde bir süre muhafaza edebilirsiniz.

Malzemelerde bahsettiğimiz suyu, temiz bir tencere içerisine şekerle birlikte koyarak ocağı açın ve bol bol karıştırın. Bu işlemde ocağın altını orta ateşte açmanız yeterli olacaktır. Yaklaşık olarak 6-7 dakika boyunca kaynattığınız bu şekerli suyun içerisine temiz bir şekilde yıkanarak durulanmış olan kabakları ekleyin ve bu karışımı iyice reçel kıvamı alana kadar kaynatın. Bu reçeli ocaktan almaya yakın içerisine limonun yarısını tamamen sıkın. Limonu sıktıktan sonra yaklaşık olarak 3 dakika boyunca daha kaynatın ve ocaktan alın.

Bir süre boyunca oda sıcaklığında ılınması için bırakın. Bu sırada kesinlikle karıştırmayın. Biraz soğumuş olan reçelleri cam kavanozlarda muhafaza etmek için ayırın ve sürekli olarak serin ortamlarda saklayın. İşte kabak reçeli hazır.

Afiyet olsun.
19.01.2024 05:08:11
Kabak Reçeli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kabak Reçeli Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kabak Reçeli"
çok lezzetli oluyor kahvaltıda
Fehamet . 05.01.2016

Bal Kabağı Yetiştiriciliği

Bal Kabağı Yetiştiriciliği; Bitkiler aleminin kapalı tohumlular bölümde sayılan bal kabağı, bol miktarda potasyum, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum içeren lif...
Devamını Oku

Patatesli Kabak Yemeği

Patatesli Kabak Yemeği, Sebze yemeği sevenler çok sık tercih ettiği patatesli kabak yemeğinin yapılışı da çok pratiktir. Kalorisinin düşüklüğü ve malzemeleri...
Devamını Oku

Su Kabağı

Su kabağı, kabakgiller familyasından olup, yıl için de bir defa kabak verir, boğumlu olanları vardır, eskiden içi boşaltılıp su kabı olarak kullanıldığından ...
Devamını Oku

Kabak Suyunun Faydaları

Kabak Suyunun Faydaları: Kabak suyu B1 ve C vitaminleri ve protein, fosfor, demir, magnezyum, çinko, nişasta ve potasyum mineralleri bakımında çok zengin...
Devamını Oku

Kabak Çeşitleri

Kabak çeşitleri, bol lifli bir meyve olan kabak, kabakgiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Farklı türleri olan kabak kavun, karpuz, salatalık ...
Devamını Oku

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği, kabak çekirdeği yetiştiriciliği oldukça önemlidir. Kuruyemiş çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alırken; kabak çekirde...
Devamını Oku

Fırında Kabak Kızartması

Fırında Kabak Kızartması, Özellikle yaz aylarında tüketilecek hafif ve sağlıklı olan bu tarif, çocuklarımıza sebze yedirme konusunda bizlere kolaylık sa...
Devamını Oku

Dereotlu Kabak Yemeği

Dereotlu kabak yemeği, sağlıklı yemeklerden bir tanesi olan kabak yemeği, kabak severler için en leziz yemeklerden biridir. İçerisinde bulunan dereotu y...
Devamını Oku

Kabak Diyeti

Kabak Diyeti: Kabak, sonbaharın kraliçesi, hızlı ve kolay bir şekilde kilo vermek isteyenler için iyi bir besindir. Kabak diyeti yaparak 2 haftada 8 kil...
Devamını Oku

Kabak Lifi

Kabak lifi, çok hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen bir kabak türüdür. Kabukları içeresinde etli meyve kısmı bulunur ve burada birçok meyveyi beslemekte ola...
Devamını Oku

Sakız Kabağı

Sakız Kabağı; Sarı çiçekleri ve iri diken tarzı tüylerle kaplı yaprakları olan, ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen dört mevsim üretimi yapılabilen b...
Devamını Oku

Kabak Sote

Kabak Sote; Kabak sote, akşam yemeklerinde sebze tüketmek isteyenler için gayet iyi bir tercihtir. Hafif bir yemektir ve kolayca yapılır. Aynı zamanda kalori...
Devamını Oku

Dikenli Kabak

Dikenli Kabak; Sülüksü ve dikenli bir yapısı olan ve tropikal bir bitki türüdür. Değişik bir görünüme sahip olan bu sebze üzerinde dikene benzer yapılar bulu...
Devamını Oku

Kara Kabak

Kara kabak, Kara kabağın genellikle yemeği yapıldığı için herkes tarafından bir sebze olarak biliniyor. Aslında bir meyvedir. Kara kabak meyvesi sebze olarak...
Devamını Oku

Kabak Ezmesi

Kabak Ezmesi, Kabak ezmesi çok basit bir meze çeşididir. Çok fazla tercih edilen bir meze ya da salata türü değildir. Çok faydalı olan bu ezmeyi patates kıza...
Devamını Oku

Patlıcan Kabak Yemeği

Patlıcan kabak yemeği, özel ve güzel yemeklerimizden biridir. Bu yemekte birbirinden vitaminli ve lezzetli sebzelerin buluşması ile muhteşem bir şölen ortaya...
Devamını Oku

Kestane Kabağı

Kestane kabağı, ülkemizde de yaygın olarak görülen, ancak ana vatanı Amerika olan bir bal kabağı türüdür: Kestane kabağı adını, sert kabuk yapısı ve d...
Devamını Oku

Hamilelikte Kabak Çekirdeği

Hamilelikte kabak çekirdeği, kabak çekirdeğinin hamilelik çağında benzersiz faydalarını biliyor musunuz? Esasen uzmanların hem fikir olduğu tek onu kuru yemi...
Devamını Oku

Kabak Haşlama

Kabak haşlama, kabakgiller familyasına ait olan bitkinin meyvesi sebze olarak tüketilir. Kök kısmı saçaklı, sürüngen, ince ve uzun yapıdadır. Üst kısmı ...
Devamını Oku

Bebekler İçin Kabak Çorbası

Bebekler için kabak çorbası, bebekler ek gıdaya geçtikleri zaman onların yeterli düzeyde vitamin, mineral alabilmesi için sağlık çorba tarifleri yapılma...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024