Kabak Ograten

Kabak ograten, kabak genel olarak bir bitki olarak bilinse de aslında tohum içerikli olduğu için bir meyve olarak kabul edilmektedir. Kabak kalın bir kabuğa sahip naif bir sebzedir. 100 gram kadar kabak yaklaşık 45 kalori içerir. Ayrıca A, C, E ve K vitaminleri bakımından zengin içeriğe sahiptir. Yine başta demir olmak üzere, magnezyum, bakır gibi mineraller bakımından da iyi bir kaynaktır.
Zengin bir yemek çeşidine sahip olan kabak, içeriği sayesinde sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Kalp sağlığını korur. Diyet listelerinde uzmanlar tarafından sıkça önerilen lif bakımından zengin bir sebzedir. Lifli yapısı kilo vermeyi kolaylaştırır. Kanseri önleyici etkisi bulunmaktadır. Özellikle kolan kanserinin oluşma riskini azaltır, kemik sağlığını destekleyen etkisi vardır. İleri yaşlara ulaşan erkeklerin çoğunun maruz kaldığı prostat sorunlarına karşı iyi gelir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, göz sağlığına katkıda bulunur. Saç kırıklarını önleyici özelliği vardır. Serbest radikallerin verebileceği zararlara karşı mücadele etmeyi sağlar. Bu etkisi ile erken yaşlanma belirtilerini azaltır. Kas sağlığını korur, mükemmel bir antioksidandır. Kan inceltici etkisi bulunmaktadır. Kolesterole karşı iyi gelir. Kabak çekirdeği yağı şişkinlik problemlerine karşı iyi gelir. Ayrıca bağırsak hareketlerini hızlandırır. Beyin sağlığını destekler.

Kabağın sağlık için daha sayılmayan pek çok faydası bulunmaktadır. Farklı şekillerde yemek olarak hazırlanabilir.
Kabak ograten kabak ile yapılan oldukça besleyici ve lezzetli bir yemek türüdür. Farklı şekillerde hazırlanarak sunum yapılabilir. Kabak kayık şeklinde kesilerek, içi farklı şekillerde doldurulup beşamel sos eklenerek fırınlanır. Ancak kabaklar ince ince dilimlenip kat kat döşenerek de yapılabilen bir yemek türüdür. Ne şekilde yapılacağı kişinin tercihine göre değişebilir.

Kabak Ograten İçin Gerekli Malzemeleri

  • 1 kilo kabak
  • 250 gr kıyma
  • 2 tane orta büyüklükte kuru soğan
  • 1 tane yeşilbiber
  • Tuz ve karabiber
  • Maydanoz
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 tane orta boy domates ya da 5 yemek kaşığı domates sosu

Beşamel Sosu için

  • 2 tane yumurta
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un

Üzeri için

  • Kaşar peyniri rendesi
Kabak Ograten Nasıl Yapılır?

Kabak ograten için temin edilen kabaklar orta kısmından uzunlamasına kesilir. Uygun bir tencereye su ilave edilerek kaynatılır. Kesilen kabaklar kaynayan suda yumuşayıncaya kadar haşlanır. Bu arada iç harcı için sıvı yağ tavaya alınıp ısıtılır. Isınan yağa kıyma eklenip, suyunu çekene kadar kavrulur. Kuru soğanın kabukları soyularak kıymanın üzerine yemeklik olacak şekilde doğranıp yumuşayıncaya kadar kavrulur. Yeşilbiber minik minik doğranıp kavrulan malzemelere eklenir. Ardında domatesin kabukları soyulup, yine küp-küp malzemelerin üzerine doğranıp, kavurma işlemine devam edilir. Son olarak tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanozlar eklenerek iç harç ocaktan alınır.

Haşlanan kabaklar sudan süzgeç yardımı ile çıkarılarak soğumaya bırakılır. Beşamel sos için, uygun bir tencereye tereyağı eklenip ısıtılır. Isınan yağda unun kokusu çıkana kadar kavrulur. Un hafif pembeleştikten sonra yavaş yavaş süt ilave edilir ve topaklanmaması için devamlı karıştırılır. Soğuyan kabakların çekirdekleri ayıklanarak fırın kabına dizilir. Hazırlanan iç harç kabakların üzerine eşit olacak şekilde eklenir. Harcın üzerine beşamel sos ilave edilir ve son olarak kaşar peyniri rendesi serpiştirilir. 1 su bardağı sıcak suyun içinde 1 yemek kaşığı domates salçası ezilir. Elde edilen salçalı su fırın kabının tabanına dökülür. Hazır hale gelen kabak ograten 180-200 derecede önceden ısıtılmış fırına verilerek üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak olacak şekilde servis yapılır.

Afiyet olsun.
21.01.2024 02:52:31
Kabak Ograten ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kabak Ograten Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kabak Ograten"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Bal Kabağı Yetiştiriciliği

Bal Kabağı Yetiştiriciliği; Bitkiler aleminin kapalı tohumlular bölümde sayılan bal kabağı, bol miktarda potasyum, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum içeren lif...
Devamını Oku

Patatesli Kabak Yemeği

Patatesli Kabak Yemeği, Sebze yemeği sevenler çok sık tercih ettiği patatesli kabak yemeğinin yapılışı da çok pratiktir. Kalorisinin düşüklüğü ve malzemeleri...
Devamını Oku

Su Kabağı

Su kabağı, kabakgiller familyasından olup, yıl için de bir defa kabak verir, boğumlu olanları vardır, eskiden içi boşaltılıp su kabı olarak kullanıldığından ...
Devamını Oku

Kabak Suyunun Faydaları

Kabak Suyunun Faydaları: Kabak suyu B1 ve C vitaminleri ve protein, fosfor, demir, magnezyum, çinko, nişasta ve potasyum mineralleri bakımında çok zengin...
Devamını Oku

Kabak Çeşitleri

Kabak çeşitleri, bol lifli bir meyve olan kabak, kabakgiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Farklı türleri olan kabak kavun, karpuz, salatalık ...
Devamını Oku

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği, kabak çekirdeği yetiştiriciliği oldukça önemlidir. Kuruyemiş çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alırken; kabak çekirde...
Devamını Oku

Fırında Kabak Kızartması

Fırında Kabak Kızartması, Özellikle yaz aylarında tüketilecek hafif ve sağlıklı olan bu tarif, çocuklarımıza sebze yedirme konusunda bizlere kolaylık sa...
Devamını Oku

Dereotlu Kabak Yemeği

Dereotlu kabak yemeği, sağlıklı yemeklerden bir tanesi olan kabak yemeği, kabak severler için en leziz yemeklerden biridir. İçerisinde bulunan dereotu y...
Devamını Oku

Kabak Diyeti

Kabak Diyeti: Kabak, sonbaharın kraliçesi, hızlı ve kolay bir şekilde kilo vermek isteyenler için iyi bir besindir. Kabak diyeti yaparak 2 haftada 8 kil...
Devamını Oku

Kabak Lifi

Kabak lifi, çok hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen bir kabak türüdür. Kabukları içeresinde etli meyve kısmı bulunur ve burada birçok meyveyi beslemekte ola...
Devamını Oku

Sakız Kabağı

Sakız Kabağı; Sarı çiçekleri ve iri diken tarzı tüylerle kaplı yaprakları olan, ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen dört mevsim üretimi yapılabilen b...
Devamını Oku

Kabak Sote

Kabak Sote; Kabak sote, akşam yemeklerinde sebze tüketmek isteyenler için gayet iyi bir tercihtir. Hafif bir yemektir ve kolayca yapılır. Aynı zamanda kalori...
Devamını Oku

Dikenli Kabak

Dikenli Kabak; Sülüksü ve dikenli bir yapısı olan ve tropikal bir bitki türüdür. Değişik bir görünüme sahip olan bu sebze üzerinde dikene benzer yapılar bulu...
Devamını Oku

Kara Kabak

Kara kabak, Kara kabağın genellikle yemeği yapıldığı için herkes tarafından bir sebze olarak biliniyor. Aslında bir meyvedir. Kara kabak meyvesi sebze olarak...
Devamını Oku

Kabak Ezmesi

Kabak Ezmesi, Kabak ezmesi çok basit bir meze çeşididir. Çok fazla tercih edilen bir meze ya da salata türü değildir. Çok faydalı olan bu ezmeyi patates kıza...
Devamını Oku

Patlıcan Kabak Yemeği

Patlıcan kabak yemeği, özel ve güzel yemeklerimizden biridir. Bu yemekte birbirinden vitaminli ve lezzetli sebzelerin buluşması ile muhteşem bir şölen ortaya...
Devamını Oku

Kestane Kabağı

Kestane kabağı, ülkemizde de yaygın olarak görülen, ancak ana vatanı Amerika olan bir bal kabağı türüdür: Kestane kabağı adını, sert kabuk yapısı ve d...
Devamını Oku

Hamilelikte Kabak Çekirdeği

Hamilelikte kabak çekirdeği, kabak çekirdeğinin hamilelik çağında benzersiz faydalarını biliyor musunuz? Esasen uzmanların hem fikir olduğu tek onu kuru yemi...
Devamını Oku

Kabak Haşlama

Kabak haşlama, kabakgiller familyasına ait olan bitkinin meyvesi sebze olarak tüketilir. Kök kısmı saçaklı, sürüngen, ince ve uzun yapıdadır. Üst kısmı ...
Devamını Oku

Bebekler İçin Kabak Çorbası

Bebekler için kabak çorbası, bebekler ek gıdaya geçtikleri zaman onların yeterli düzeyde vitamin, mineral alabilmesi için sağlık çorba tarifleri yapılma...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024