Kabak Kurusu

Kabak Kurusu, Kabak B9, protein, C vitamini, sodyum, folat, potasyum, demir ve kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Kabak yağ ve kalori açısından oldukça düşük bir sebze türüdür. Kabak meyve kısmı sebze olarak tüketilen otsu bir bitki türüdür. Kabak yıllık bitkilerdendir yani her sene yeni baştan üretilmektedir. Kabak yurdumuzda çok fazla yetiştirilmektedir.
Kabağın gövde kısmı ve yaprak kısımları sert kıllarla kaplı olur. Kabağın gövde kısmı ya yerde sürünür ya da sülükler ile tutunarak tırmanır. Kabağın büyük sarı renkli çiçekleri açar ana sap üstünde erkek yan dallar üstünde de dişi çiçekler bulunmaktadır. Kabağın meyvesi yenilmekte olan kısımdır. Olgunlaşmış olan meyvenin tam orta kısmında bir boşluk ortaya çıkmaktadır. Bu boşlukta birbirlerine liflerle tutturulmuş çekirdekler bulunmaktadır. Kabakların içerisinde türlerine göre az veya çok oranda şekerli maddeler bulunmaktadır. Bu bakımdan dolayı da kabak yiyecekler içinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Kabağın çekirdek kısmı da kavrularak çekirdek şeklinde yenir. Hekimlik alanında en çok kullanılan helvacı kabağı çekirdeğidir. Bu çekirdeklerin ser kabuğunun altındaki yeşil renkli kısımda 'pioresin' adı verilen bir madde bulunur. Bu madde dolayısı ile kabak çekirdeği terya sajinata adı verilen bağırsak şeritlerini düşüren ilaç olarak kullanılır. Kabak yurdumuzda kültür olarak yetiştirilir kök kısımları uzun ve iğ biçiminde olur. Yaprak kısımları tüylü, büyük kalp ya da böbrek biçiminde olur. Beş parçalı ve uzun saplıdır.
Kabağın çiçek kısımları tek eşeyli olur. Erkek çiçekler ise sarımsı renkli olur büyük dişi çiçekler çok daha küçük olur. Meyveleri türüne göre yumurtamsı, küremsi ya da silindir şekillerde olur ve saplıdır.

Kabak Kurusu Nasıl Yapılır?


Eğer dolmalık kurutacaksanız dolmalık kabaklardan almanız gerekir. Bunun nedeni kabak yapısında çok fazla su bulundurduğundan dolayı kuruduktan sonra epey küçülür. Almış olduğunuz kabakları ilk önce iyice yıkayın daha sonra sap kısımlarını kesin. Dış kısımlarını da patates oyacağı kullanarak ince bir biçimde soyun. Daha sonra ortadan ikiye ayırın. Sonra kabakların içini dolma oyacağı ile güzelce oyun. Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra yorgan ipliği olarak bilinen pamuklu iplik üstüne aynı dolam biber ile patlıcan kurutmasında olduğu gibi yorgan iğnesi kullanarak ip üstüne sıra, sıra dizin. En sonda iç kısımlarını iyice oymuş olduğunuz ve ipe dizmiş olduğunuz kabakları evinizin balkonunda bol güneş alan bir tarafına kabak dizisini asın. Kabakları güneşte iyice kurutun nemli kalmasın iyice kurusun. Kabak, dolma biber ve patlıcan gibi kuru yiyeceklerinizi mutfağınızın serin ve kuru yerinde kullanacağınız zamana dek muhafaza edin. Kabağı ister bu şekilde dolmalık kurutun ya da ince çirtin yemeklik kurutun. Kabak oldukça faydalı bir sebze türüdür kışın olmadığından dolayı zamanında bolca alarak kurutun kış ayında da bu faydalı sebzeden tüketin.
21.01.2024 14:30:22
Kabak Kurusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kabak Kurusu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kabak Kurusu"
Merhaba kabak özellikle yaz aylarında yetişmesi ve kış için kurutulması insanın damak zevkini süslendirmektedir. Yaz mevsiminde kabaktan aldığımız lezzeti kış aylarında verememekteyiz. Daha güzel ve etkili bir kabak kurusu oluşturmak için neler yapmamız gerekiyor?
Müstenir . 25.08.2018

Bal Kabağı Yetiştiriciliği

Bal Kabağı Yetiştiriciliği; Bitkiler aleminin kapalı tohumlular bölümde sayılan bal kabağı, bol miktarda potasyum, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum içeren lif...
Devamını Oku

Patatesli Kabak Yemeği

Patatesli Kabak Yemeği, Sebze yemeği sevenler çok sık tercih ettiği patatesli kabak yemeğinin yapılışı da çok pratiktir. Kalorisinin düşüklüğü ve malzemeleri...
Devamını Oku

Su Kabağı

Su kabağı, kabakgiller familyasından olup, yıl için de bir defa kabak verir, boğumlu olanları vardır, eskiden içi boşaltılıp su kabı olarak kullanıldığından ...
Devamını Oku

Kabak Suyunun Faydaları

Kabak Suyunun Faydaları: Kabak suyu B1 ve C vitaminleri ve protein, fosfor, demir, magnezyum, çinko, nişasta ve potasyum mineralleri bakımında çok zengin...
Devamını Oku

Kabak Çeşitleri

Kabak çeşitleri, bol lifli bir meyve olan kabak, kabakgiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Farklı türleri olan kabak kavun, karpuz, salatalık ...
Devamını Oku

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği, kabak çekirdeği yetiştiriciliği oldukça önemlidir. Kuruyemiş çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alırken; kabak çekirde...
Devamını Oku

Fırında Kabak Kızartması

Fırında Kabak Kızartması, Özellikle yaz aylarında tüketilecek hafif ve sağlıklı olan bu tarif, çocuklarımıza sebze yedirme konusunda bizlere kolaylık sa...
Devamını Oku

Dereotlu Kabak Yemeği

Dereotlu kabak yemeği, sağlıklı yemeklerden bir tanesi olan kabak yemeği, kabak severler için en leziz yemeklerden biridir. İçerisinde bulunan dereotu y...
Devamını Oku

Kabak Diyeti

Kabak Diyeti: Kabak, sonbaharın kraliçesi, hızlı ve kolay bir şekilde kilo vermek isteyenler için iyi bir besindir. Kabak diyeti yaparak 2 haftada 8 kil...
Devamını Oku

Kabak Lifi

Kabak lifi, çok hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen bir kabak türüdür. Kabukları içeresinde etli meyve kısmı bulunur ve burada birçok meyveyi beslemekte ola...
Devamını Oku

Sakız Kabağı

Sakız Kabağı; Sarı çiçekleri ve iri diken tarzı tüylerle kaplı yaprakları olan, ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen dört mevsim üretimi yapılabilen b...
Devamını Oku

Kabak Sote

Kabak Sote; Kabak sote, akşam yemeklerinde sebze tüketmek isteyenler için gayet iyi bir tercihtir. Hafif bir yemektir ve kolayca yapılır. Aynı zamanda kalori...
Devamını Oku

Dikenli Kabak

Dikenli Kabak; Sülüksü ve dikenli bir yapısı olan ve tropikal bir bitki türüdür. Değişik bir görünüme sahip olan bu sebze üzerinde dikene benzer yapılar bulu...
Devamını Oku

Kara Kabak

Kara kabak, Kara kabağın genellikle yemeği yapıldığı için herkes tarafından bir sebze olarak biliniyor. Aslında bir meyvedir. Kara kabak meyvesi sebze olarak...
Devamını Oku

Kabak Ezmesi

Kabak Ezmesi, Kabak ezmesi çok basit bir meze çeşididir. Çok fazla tercih edilen bir meze ya da salata türü değildir. Çok faydalı olan bu ezmeyi patates kıza...
Devamını Oku

Patlıcan Kabak Yemeği

Patlıcan kabak yemeği, özel ve güzel yemeklerimizden biridir. Bu yemekte birbirinden vitaminli ve lezzetli sebzelerin buluşması ile muhteşem bir şölen ortaya...
Devamını Oku

Kestane Kabağı

Kestane kabağı, ülkemizde de yaygın olarak görülen, ancak ana vatanı Amerika olan bir bal kabağı türüdür: Kestane kabağı adını, sert kabuk yapısı ve d...
Devamını Oku

Hamilelikte Kabak Çekirdeği

Hamilelikte kabak çekirdeği, kabak çekirdeğinin hamilelik çağında benzersiz faydalarını biliyor musunuz? Esasen uzmanların hem fikir olduğu tek onu kuru yemi...
Devamını Oku

Kabak Haşlama

Kabak haşlama, kabakgiller familyasına ait olan bitkinin meyvesi sebze olarak tüketilir. Kök kısmı saçaklı, sürüngen, ince ve uzun yapıdadır. Üst kısmı ...
Devamını Oku

Bebekler İçin Kabak Çorbası

Bebekler için kabak çorbası, bebekler ek gıdaya geçtikleri zaman onların yeterli düzeyde vitamin, mineral alabilmesi için sağlık çorba tarifleri yapılma...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024