Kabak Ekimi

Kabak ekimi, Kabak yetiştirilme mevsimleri ve değerlendirilme biçimlerine göre nitelikleri bakımından diğer sebzelerden önemli ölçüde farklılık gösteren bir yazlık sebzedir. Ülkemizde yazlık kabak üretimi son dönemlerde örtü altında yapılan yetiştiricilik ile kış ayları da dahil olmak üzere bütün yıl boyunca yapılmaktadır. Senelik toplam kabak üretimimiz 400 – 500 bin ton civarlarındadır.
Üretimin yaklaşık 400 bin tonunu yazlık kabak oluşturmaktadır.

Üretilen kabaklar bütün yıl boyunca tüketilir. Yazlık kabaklar değişik biçimlerde yemeklik olarak; kışlık kabaklarsa çoğunlukla kış aylarında tatlı ve böreklik olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca büyük miktarda kabak çekirdeği üretimi yapılmaktadır. Kabak çekirdekleri ise çerez olarak tüketilmektedir. İnsanların beslenmesi yanında meyveleri ve çekirdekleri çok aranan hayvan yemi olarak kullanılmaktadır.

Kabak ekimi toprak isteği


Fazla ağır ve kumlu topraklar dışında kalan tüm topraklarda yetiştiriciliği yapılabilmektedir. En iyi ürün, geçirgen, derin, su tutma kabiliyeti çok iyi, mineral ve organik maddelerce zengin tınlı topraklarda alınır. Kumlu topraklarda ticari ve çiftlik gübreleri kullanılır kabak yetiştiriciliği yapılabilir. Bu tip topraklarda erkencilik sağlanır. Toprağın pH'sı 6-7 civarında olmalıdır.

Kabak ekimi - dikim


Ekim ve dikimden önce bir ya da iki kez toprak işlenir, tırmık geçirmek suretiyle tarla tesviye edilmelidir.
Toprağın sıcaklığı 10-12 °C'yi bulduğunda ekim ve dikim yapılır. Her yetiştirme kabına bir tohum ekilir. Tarlaya dikimden bir gün önce fidelerin topraklı olarak dikilebilmeleri için yetiştirme kapları mutlaka sulanmalıdır. 4-5 yapraklı olduklarında esas yerlerine dikilir. Kol atmayan ve toplu biçimde büyüyen kabak fideleri, sıra arası 60-80 cm, sıra üzeri ise 50-60 cm aralıklı mesafeyle dikim yapılmalıdır. Kışlık kestane ve bal kabakları çok dallanan, fazla boy atan çeşit olduklarından dolayı sıra arası 240-300 cm, sıra üzeri ise 60-140 cm olacak biçimde dikilmelidir.

Kabak ışığı seven bir bitkidir. Bu sebeple gölgeli alanlarda kabak yetiştiriciliği yapılmaz. Gölgeli alanlarda bitki hem narin bir yapı kazanır hem de bitki üzerindeki dişi çiçek oluşturma ve meyve bağlama oranı azalır ve verim düşer. Kabaklarda vegatasyon zamanı yazlık çeşitlerde yaklaşık 100, kışlık çeşitlerdeyse 180-200 gündür.

Tohumlarda, ekimden 4 ile 8 gün sonra çimlenme oluşur. Bitkiler büyümeye başlayınca, özellikle dallanan kışlık türlerde ilk sürgünün 5-6 yapraklı olduğunda sürgün ucu kesilerek suretiyle dallanma teşvik edilir.

Kabak ekimi bakım işleri


Yabancı otun haline göre ilk çapa yapılır. İlk çapadan sonra 2-3 haftalık aralarla 3-4 kez çapa yapılmalıdır. Çapa, yabancı ot temizliği, toprağın havalandırılması ve bitkilerin boğaz doldurması amacı ile yapılır. İlk döller oluşana kadar sulamadan kaçınılmalıdır. Bu dönemde yağış olmaz ise aşırıya kaçmamak şartıyla az miktarda su verilebilir. İlk meyveler oluştuktan sonra sulama işi büyük önem taşır. Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğünden dolayı sulamayı sık aralarla ve mümkünse 3-4 gün arayla yapmak bitkinin gelişmesi ve verimi açısından çok faydalıdır. Kabaklarda susuzluk sabah ve akşam vakitlerinde yapraklarının anormal olarak pörsüyüp aşağıya sarkmalarıyla kolayca anlaşılır. Bitkide bu belirtiler görülmeden, vaktinde sulama yapılmalıdır.

Kabak ekimi gübreleme: Kabaklar topraktaki organik besin maddelerinin fazlaca olmasından hoşlanır. Dekara 3 ile 4 ton arasında iyice yanmış çiftlik gübresi sonbaharda veya ekim ve dikimden bir ay önce atılmalıdır.

Sunni gübre olarak 25-30 kg/da; %33 A. Nitrat,20-25 kg/da TSP veya DAP, 20 kg potasyum sülfat atılmalıdır. Çiçek burun çürüklüğü görüldüğü zamanda ise CAN gübresi atılmalıdır.
21.01.2024 00:21:50
Kabak Ekimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kabak Ekimi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kabak Ekimi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Bal Kabağı Yetiştiriciliği

Bal Kabağı Yetiştiriciliği; Bitkiler aleminin kapalı tohumlular bölümde sayılan bal kabağı, bol miktarda potasyum, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum içeren lif...
Devamını Oku

Patatesli Kabak Yemeği

Patatesli Kabak Yemeği, Sebze yemeği sevenler çok sık tercih ettiği patatesli kabak yemeğinin yapılışı da çok pratiktir. Kalorisinin düşüklüğü ve malzemeleri...
Devamını Oku

Su Kabağı

Su kabağı, kabakgiller familyasından olup, yıl için de bir defa kabak verir, boğumlu olanları vardır, eskiden içi boşaltılıp su kabı olarak kullanıldığından ...
Devamını Oku

Kabak Suyunun Faydaları

Kabak Suyunun Faydaları: Kabak suyu B1 ve C vitaminleri ve protein, fosfor, demir, magnezyum, çinko, nişasta ve potasyum mineralleri bakımında çok zengin...
Devamını Oku

Kabak Çeşitleri

Kabak çeşitleri, bol lifli bir meyve olan kabak, kabakgiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Farklı türleri olan kabak kavun, karpuz, salatalık ...
Devamını Oku

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği, kabak çekirdeği yetiştiriciliği oldukça önemlidir. Kuruyemiş çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alırken; kabak çekirde...
Devamını Oku

Fırında Kabak Kızartması

Fırında Kabak Kızartması, Özellikle yaz aylarında tüketilecek hafif ve sağlıklı olan bu tarif, çocuklarımıza sebze yedirme konusunda bizlere kolaylık sa...
Devamını Oku

Dereotlu Kabak Yemeği

Dereotlu kabak yemeği, sağlıklı yemeklerden bir tanesi olan kabak yemeği, kabak severler için en leziz yemeklerden biridir. İçerisinde bulunan dereotu y...
Devamını Oku

Kabak Diyeti

Kabak Diyeti: Kabak, sonbaharın kraliçesi, hızlı ve kolay bir şekilde kilo vermek isteyenler için iyi bir besindir. Kabak diyeti yaparak 2 haftada 8 kil...
Devamını Oku

Kabak Lifi

Kabak lifi, çok hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen bir kabak türüdür. Kabukları içeresinde etli meyve kısmı bulunur ve burada birçok meyveyi beslemekte ola...
Devamını Oku

Sakız Kabağı

Sakız Kabağı; Sarı çiçekleri ve iri diken tarzı tüylerle kaplı yaprakları olan, ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen dört mevsim üretimi yapılabilen b...
Devamını Oku

Kabak Sote

Kabak Sote; Kabak sote, akşam yemeklerinde sebze tüketmek isteyenler için gayet iyi bir tercihtir. Hafif bir yemektir ve kolayca yapılır. Aynı zamanda kalori...
Devamını Oku

Dikenli Kabak

Dikenli Kabak; Sülüksü ve dikenli bir yapısı olan ve tropikal bir bitki türüdür. Değişik bir görünüme sahip olan bu sebze üzerinde dikene benzer yapılar bulu...
Devamını Oku

Kara Kabak

Kara kabak, Kara kabağın genellikle yemeği yapıldığı için herkes tarafından bir sebze olarak biliniyor. Aslında bir meyvedir. Kara kabak meyvesi sebze olarak...
Devamını Oku

Kabak Ezmesi

Kabak Ezmesi, Kabak ezmesi çok basit bir meze çeşididir. Çok fazla tercih edilen bir meze ya da salata türü değildir. Çok faydalı olan bu ezmeyi patates kıza...
Devamını Oku

Patlıcan Kabak Yemeği

Patlıcan kabak yemeği, özel ve güzel yemeklerimizden biridir. Bu yemekte birbirinden vitaminli ve lezzetli sebzelerin buluşması ile muhteşem bir şölen ortaya...
Devamını Oku

Kestane Kabağı

Kestane kabağı, ülkemizde de yaygın olarak görülen, ancak ana vatanı Amerika olan bir bal kabağı türüdür: Kestane kabağı adını, sert kabuk yapısı ve d...
Devamını Oku

Hamilelikte Kabak Çekirdeği

Hamilelikte kabak çekirdeği, kabak çekirdeğinin hamilelik çağında benzersiz faydalarını biliyor musunuz? Esasen uzmanların hem fikir olduğu tek onu kuru yemi...
Devamını Oku

Kabak Haşlama

Kabak haşlama, kabakgiller familyasına ait olan bitkinin meyvesi sebze olarak tüketilir. Kök kısmı saçaklı, sürüngen, ince ve uzun yapıdadır. Üst kısmı ...
Devamını Oku

Bebekler İçin Kabak Çorbası

Bebekler için kabak çorbası, bebekler ek gıdaya geçtikleri zaman onların yeterli düzeyde vitamin, mineral alabilmesi için sağlık çorba tarifleri yapılma...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024