Kabak Dolması

Kabak dolması, çok sevilen sebze dolmalarından biridir. Bulgurlu pirinçli karışık ya da pirinçli kıymalı yapılabilir. Kimi insanlar yaparken sade kıyma kullanırlar fakat o biraz ağır bir tat olur. Tabi kişinin damak tadına kalmış bir durumdur. Kabak dolması yapıldıktan sonra yoğurt ile servis edilir. Bazı kişiler dolmayı tabağa koyup yanına yoğurt bırakırken kimi dolmayı dilimler ve üzerine sarımsaklı yoğurt döker.
Her şekilde de gayet lezzetli olan bir dolma çeşididir. Etli veya bulgurlu yapımı arasında tek fark iç harcına soğan kavurduktan sonra kıyma ilavesi yapmaktır.

Kabak dolması yapımı için gerekli malzemeler

  • On adet kabak
  • Bir su bardağı orta bulgur
  • İki su bardağı pirinç
  • Yarım demet maydanoz
  • İki yemek kaşığı salça
  • Bir buçuk su bardağı sıvı yağ
  • İki adet büyük kuru soğan
  • Bir çay kaşığı karabiber
  • Bir çay kaşığı pul biberi
  • Damak tadına göre tuz
  • İki adet domates
  • Servis için iki kâse yoğurt

Kabak dolması nasıl yapılır?


Kabak dolması yapılışı için ilk olarak iç harç hazırlanır. İç harcı için iki adet büyük kuru soğan yemeklik doğranır ve bir tencereye alınır üzerine dört bölü üç su bardağı sıvı yağ ilave edilip ocağa alınır ve ocak açılır. Soğanlar hafif kavrulur ve üzerine bir yemek kaşığı salça ilave edilerek karıştırılır. Kıymalı yapmak isteyen olur ise bu esnada kıymayı eklemelidir. Ardından pirinç ve bulgur yıkanarak eklenir ve kavrulmaya devam edilir.
Karabiber pul biberi atılır ve tuzu ayarlanır. Üzerine iki su bardağı su konulur ve pişirilmeye bırakılır. Bu esnada yarım demet maydanoz ince bir şekilde kıyılır ve iç harç suyunu çekince ocak kapatılır ve maydanoz ilave edilir iyice karıştırılır. İç harç biraz dinlenirken siz de kabakları hazırlayabilirsiniz. Bunun için ilk olarak kabaklar yıkanır ve kurulanır. Her bir kabak iki eşit parçaya bölünür ve içleri oyulur. Oyulan kabaklar iç harç ile doldurulur ve iki adet domates dilimlenip kabakların açık kısmına kapatılır ki içerisinde bulunan harç pişme esnasında dışına çıkmasın. Tüm kabaklar hazır olunca tencereye dizilir ve bir kâseye kalan sıvı yağ bir yemek kaşığı salça tuz eklenerek çırpılır. Kabak konulan tencereye eklenir ve kabakların üzerini geçecek kadar su ilave edilir. Kabak dolması suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çekince ocak kapatılır ve kabaklar yarım saat kadar dinlendirilir. Yarım saat sonunda kabaklar servis tabağına alınır ister yanına ister üzerine yoğurt eklenerek sunulur, afiyet olsun.
20.01.2024 03:07:56
Kabak Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kabak Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kabak Dolması"
Merhaba. Ana yemeklerimizden olan kabak dolması yapılışı itibariyle çok zor olan bir yemek türüdür. Bu yüzden kabak dolmasını yaparken hep sulu oluyor. Bu yemeği yaparken ne kadar dikkatli davranırsak davranalım yinede sulu oluyor. Kabak dolmasının daha güzel ve lezzetli yapabilmek için içinde kullanabileceğimiz ve tavsiye edebileceğiniz bir malzeme var mıdır?
Zeynep . 28.10.2018 16:18:20

Bal Kabağı Yetiştiriciliği

Bal Kabağı Yetiştiriciliği; Bitkiler aleminin kapalı tohumlular bölümde sayılan bal kabağı, bol miktarda potasyum, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum içeren lif...
Devamını Oku

Patatesli Kabak Yemeği

Patatesli Kabak Yemeği, Sebze yemeği sevenler çok sık tercih ettiği patatesli kabak yemeğinin yapılışı da çok pratiktir. Kalorisinin düşüklüğü ve malzemeleri...
Devamını Oku

Su Kabağı

Su kabağı, kabakgiller familyasından olup, yıl için de bir defa kabak verir, boğumlu olanları vardır, eskiden içi boşaltılıp su kabı olarak kullanıldığından ...
Devamını Oku

Kabak Suyunun Faydaları

Kabak Suyunun Faydaları: Kabak suyu B1 ve C vitaminleri ve protein, fosfor, demir, magnezyum, çinko, nişasta ve potasyum mineralleri bakımında çok zengin...
Devamını Oku

Kabak Çeşitleri

Kabak çeşitleri, bol lifli bir meyve olan kabak, kabakgiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Farklı türleri olan kabak kavun, karpuz, salatalık ...
Devamını Oku

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği, kabak çekirdeği yetiştiriciliği oldukça önemlidir. Kuruyemiş çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alırken; kabak çekirde...
Devamını Oku

Fırında Kabak Kızartması

Fırında Kabak Kızartması, Özellikle yaz aylarında tüketilecek hafif ve sağlıklı olan bu tarif, çocuklarımıza sebze yedirme konusunda bizlere kolaylık sa...
Devamını Oku

Dereotlu Kabak Yemeği

Dereotlu kabak yemeği, sağlıklı yemeklerden bir tanesi olan kabak yemeği, kabak severler için en leziz yemeklerden biridir. İçerisinde bulunan dereotu y...
Devamını Oku

Kabak Diyeti

Kabak Diyeti: Kabak, sonbaharın kraliçesi, hızlı ve kolay bir şekilde kilo vermek isteyenler için iyi bir besindir. Kabak diyeti yaparak 2 haftada 8 kil...
Devamını Oku

Kabak Lifi

Kabak lifi, çok hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen bir kabak türüdür. Kabukları içeresinde etli meyve kısmı bulunur ve burada birçok meyveyi beslemekte ola...
Devamını Oku

Sakız Kabağı

Sakız Kabağı; Sarı çiçekleri ve iri diken tarzı tüylerle kaplı yaprakları olan, ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen dört mevsim üretimi yapılabilen b...
Devamını Oku

Kabak Sote

Kabak Sote; Kabak sote, akşam yemeklerinde sebze tüketmek isteyenler için gayet iyi bir tercihtir. Hafif bir yemektir ve kolayca yapılır. Aynı zamanda kalori...
Devamını Oku

Dikenli Kabak

Dikenli Kabak; Sülüksü ve dikenli bir yapısı olan ve tropikal bir bitki türüdür. Değişik bir görünüme sahip olan bu sebze üzerinde dikene benzer yapılar bulu...
Devamını Oku

Kara Kabak

Kara kabak, Kara kabağın genellikle yemeği yapıldığı için herkes tarafından bir sebze olarak biliniyor. Aslında bir meyvedir. Kara kabak meyvesi sebze olarak...
Devamını Oku

Kabak Ezmesi

Kabak Ezmesi, Kabak ezmesi çok basit bir meze çeşididir. Çok fazla tercih edilen bir meze ya da salata türü değildir. Çok faydalı olan bu ezmeyi patates kıza...
Devamını Oku

Patlıcan Kabak Yemeği

Patlıcan kabak yemeği, özel ve güzel yemeklerimizden biridir. Bu yemekte birbirinden vitaminli ve lezzetli sebzelerin buluşması ile muhteşem bir şölen ortaya...
Devamını Oku

Kestane Kabağı

Kestane kabağı, ülkemizde de yaygın olarak görülen, ancak ana vatanı Amerika olan bir bal kabağı türüdür: Kestane kabağı adını, sert kabuk yapısı ve d...
Devamını Oku

Hamilelikte Kabak Çekirdeği

Hamilelikte kabak çekirdeği, kabak çekirdeğinin hamilelik çağında benzersiz faydalarını biliyor musunuz? Esasen uzmanların hem fikir olduğu tek onu kuru yemi...
Devamını Oku

Kabak Haşlama

Kabak haşlama, kabakgiller familyasına ait olan bitkinin meyvesi sebze olarak tüketilir. Kök kısmı saçaklı, sürüngen, ince ve uzun yapıdadır. Üst kısmı ...
Devamını Oku

Bebekler İçin Kabak Çorbası

Bebekler için kabak çorbası, bebekler ek gıdaya geçtikleri zaman onların yeterli düzeyde vitamin, mineral alabilmesi için sağlık çorba tarifleri yapılma...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024