Kabak dolması, çok sevilen sebze dolmalarından biridir. Bulgurlu pirinçli karışık ya da pirinçli kıymalı yapılabilir. Kimi insanlar yaparken sade kıyma kullanırlar fakat o biraz ağır bir tat olur. Tabi kişinin damak tadına kalmış bir durumdur. Kabak dolması yapıldıktan sonra yoğurt ile servis edilir. Bazı kişiler dolmayı tabağa koyup yanına yoğurt bırakırken kimi dolmayı dilimler ve üzerine sarımsaklı yoğurt döker.
Her şekilde de gayet lezzetli olan bir dolma çeşididir. Etli veya bulgurlu yapımı arasında tek fark iç harcına soğan kavurduktan sonra kıyma ilavesi yapmaktır.
Kabak dolması yapımı için gerekli malzemeler
On adet kabak
Bir su bardağı orta bulgur
İki su bardağı pirinç
Yarım demet maydanoz
İki yemek kaşığı salça
Bir buçuk su bardağı sıvı yağ
İki adet büyük kuru soğan
Bir çay kaşığı karabiber
Bir çay kaşığı pul biberi
Damak tadına göre tuz
İki adet domates
Servis için iki kâse yoğurt
Kabak dolması nasıl yapılır?
Kabak dolması yapılışı için ilk olarak iç harç hazırlanır. İç harcı için iki adet büyük kuru soğan yemeklik doğranır ve bir tencereye alınır üzerine dört bölü üç su bardağı sıvı yağ ilave edilip ocağa alınır ve ocak açılır. Soğanlar hafif kavrulur ve üzerine bir yemek kaşığı salça ilave edilerek karıştırılır. Kıymalı yapmak isteyen olur ise bu esnada kıymayı eklemelidir. Ardından pirinç ve bulgur yıkanarak eklenir ve kavrulmaya devam edilir.
Karabiber pul biberi atılır ve tuzu ayarlanır. Üzerine iki su bardağı su konulur ve pişirilmeye bırakılır. Bu esnada yarım demet maydanoz ince bir şekilde kıyılır ve iç harç suyunu çekince ocak kapatılır ve maydanoz ilave edilir iyice karıştırılır. İç harç biraz dinlenirken siz de kabakları hazırlayabilirsiniz. Bunun için ilk olarak kabaklar yıkanır ve kurulanır. Her bir kabak iki eşit parçaya bölünür ve içleri oyulur. Oyulan kabaklar iç harç ile doldurulur ve iki adet domates dilimlenip kabakların açık kısmına kapatılır ki içerisinde bulunan harç pişme esnasında dışına çıkmasın. Tüm kabaklar hazır olunca tencereye dizilir ve bir kâseye kalan sıvı yağ bir yemek kaşığı salça tuz eklenerek çırpılır. Kabak konulan tencereye eklenir ve kabakların üzerini geçecek kadar su ilave edilir. Kabak dolması suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çekince ocak kapatılır ve kabaklar yarım saat kadar dinlendirilir. Yarım saat sonunda kabaklar servis tabağına alınır ister yanına ister üzerine yoğurt eklenerek sunulur, afiyet olsun.
20.01.2024 03:07:56
Kabak Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Merhaba. Ana yemeklerimizden olan kabak dolması yapılışı itibariyle çok zor olan bir yemek türüdür. Bu yüzden kabak dolmasını yaparken hep sulu oluyor. Bu yemeği yaparken ne kadar dikkatli davranırsak davranalım yinede sulu oluyor. Kabak dolmasının daha güzel ve lezzetli yapabilmek için içinde kullanabileceğimiz ve tavsiye edebileceğiniz bir malzeme var mıdır? Zeynep . 28.10.2018 16:18:20
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024