Kabak Çiçeği

Kabak çiçeği, kabak bitkisinin çiçeğidir. Kabak, Plantae alemine ait olup cucurbitaceae familyasındandır. Kabak çiçeğinin sarılı turuncumsu çiçekleriyle bahçenize renk katar. Hepimizin bildiği gibi bitki çiçeklerinden çay yapılır. Kabak çiçeği hariç! Kabak çiçeğiyle çeşitli dolmalar kızartmalar yapıp bir güzel yiyebilirsiniz. Bal kabağı, yazlık kabak, su kabağı, sakız kabağı gibi çeşitli kabak türleri vardır.
Bizim yemek olarak tükettiğimiz ise yazlık kabak çiçeğidir.

Kabak çiçeği erkek ve dişi olarak ikiye ayrılır. İkisi de aynı bitki üzerinde bulunur. Dişi çiçekler kabak sebzesinin ucundayken erkek çiçekler ise diğer ucunda sap kısmında uzanır ve erkek çiçekler dişiye oranla çok daha küçüktürler. Kabak sebzesinin oluşmasını istiyor ama çiçek yemekten de vazgeçemiyorsanız erkek olanları yemelisiniz. Peki nasıl ayırt edeceğiz? Bunun için kabağın çiçeğinin sap kısmına bakmak yeterli. Küçük bit kabak görünümünde bir yumru varsa bilin ki o dişi çiçektir. Bir çiçekleri kapalıyken toplamak gerekir. Bunun içinde akşam saatlerinde veya sabah erkenden gidilip bahçeden toplanması gerekir.

Kabak çiçeği, yavru vatanımız Kıbrıs da dolması yapılarak tüketilen enfes bir ara sıcaktır. Küçüklüğümde sabah ezanıyla anneannem kabak çiçeklerini toplar öğle yemeği için dolma yapardı, yemeğe doyamazdık. Şimdiyse 5 yıldızlı otellerin menülerinde çok tercih edilen bir yemek olarak karşımıza çıkmakta. Sadece ülkemizde değil Meksika'da da kabak çiçeği yemeğinin ünlü olduğunu biliyor muydunuz?
Şimdi size güzel bir kabak çiçeği dolması tarifi vereyim.
Kabak çiçeği dolması Ege ve Girit'te çok ünlü bir yermektir. Eger bu bölgeye uğrarsanız kabak çiçeği dolması yemeden kendinizi gezmiş saymayın.

Kabak çiçeği dolması için malzemeler

  • 15-20 tane kabak çiçeği
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet domates
  • Karabiber, pul biber, tuz, zeytinyağı

Kabak çiçeği dolması nasıl yapılır?


Çiçekleri güzelce yıkayın. Sap kısımlarını yapraklara zarar vermeyecek şekilde kesin ve iç kısımdaki taç yapraklıları kaşık yardımıyla çıkarın.

Soğanları yemeklik küçük küçük doğrayın. Pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine yıkadığınız 1 su bardağı pirinci ekleyin ve kavurmaya devam edin. Daha sonra rendelediğiniz domatesleri üzerine ekleyin. Biraz karıştırdıktan sonra tuzu, baharatları ve yarım su bardağı ılık suyu ekleyin. Biraz suyunu çektikten sonra demlenmeye bırakın.

Soğuyan iç harcınızdan birer kaşık çiçeklerin içine koyun. Çiçekleri bohça gibi katlayın. Katlanılan yer altta kalsın. Tencerenize sırayla çiçekleri dizdikten sonra üzerine zeytinyağı gezdirin. Suyu da ekledikten sonra artık hafif kısık ateşte pişirin.

Afiyet olsun!

Kabak çiçeği kızartması malzemeleri

  • Kabak çiçeği
  • Kızarmak için sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 kahve fincanı su
  • Tuz
Kabak çiçeği kızartması Nasıl Yapılır?

Kabak çiçeklerini yapraklarını zedelemeyecek şekilde yıkayın. Bir kâsede yumurta, un, su ve tuzu karıştırın sos haline getirin. Suyunu süzdüğünüz çiçekleri sosa batırarak iyice kızartın.

Afiyet olsun!
19.01.2024 06:55:25
Kabak Çiçeği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kabak Çiçeği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kabak Çiçeği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Bal Kabağı Yetiştiriciliği

Bal Kabağı Yetiştiriciliği; Bitkiler aleminin kapalı tohumlular bölümde sayılan bal kabağı, bol miktarda potasyum, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum içeren lif...
Devamını Oku

Patatesli Kabak Yemeği

Patatesli Kabak Yemeği, Sebze yemeği sevenler çok sık tercih ettiği patatesli kabak yemeğinin yapılışı da çok pratiktir. Kalorisinin düşüklüğü ve malzemeleri...
Devamını Oku

Su Kabağı

Su kabağı, kabakgiller familyasından olup, yıl için de bir defa kabak verir, boğumlu olanları vardır, eskiden içi boşaltılıp su kabı olarak kullanıldığından ...
Devamını Oku

Kabak Suyunun Faydaları

Kabak Suyunun Faydaları: Kabak suyu B1 ve C vitaminleri ve protein, fosfor, demir, magnezyum, çinko, nişasta ve potasyum mineralleri bakımında çok zengin...
Devamını Oku

Kabak Çeşitleri

Kabak çeşitleri, bol lifli bir meyve olan kabak, kabakgiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Farklı türleri olan kabak kavun, karpuz, salatalık ...
Devamını Oku

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği, kabak çekirdeği yetiştiriciliği oldukça önemlidir. Kuruyemiş çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alırken; kabak çekirde...
Devamını Oku

Fırında Kabak Kızartması

Fırında Kabak Kızartması, Özellikle yaz aylarında tüketilecek hafif ve sağlıklı olan bu tarif, çocuklarımıza sebze yedirme konusunda bizlere kolaylık sa...
Devamını Oku

Dereotlu Kabak Yemeği

Dereotlu kabak yemeği, sağlıklı yemeklerden bir tanesi olan kabak yemeği, kabak severler için en leziz yemeklerden biridir. İçerisinde bulunan dereotu y...
Devamını Oku

Kabak Diyeti

Kabak Diyeti: Kabak, sonbaharın kraliçesi, hızlı ve kolay bir şekilde kilo vermek isteyenler için iyi bir besindir. Kabak diyeti yaparak 2 haftada 8 kil...
Devamını Oku

Kabak Lifi

Kabak lifi, çok hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen bir kabak türüdür. Kabukları içeresinde etli meyve kısmı bulunur ve burada birçok meyveyi beslemekte ola...
Devamını Oku

Sakız Kabağı

Sakız Kabağı; Sarı çiçekleri ve iri diken tarzı tüylerle kaplı yaprakları olan, ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen dört mevsim üretimi yapılabilen b...
Devamını Oku

Kabak Sote

Kabak Sote; Kabak sote, akşam yemeklerinde sebze tüketmek isteyenler için gayet iyi bir tercihtir. Hafif bir yemektir ve kolayca yapılır. Aynı zamanda kalori...
Devamını Oku

Dikenli Kabak

Dikenli Kabak; Sülüksü ve dikenli bir yapısı olan ve tropikal bir bitki türüdür. Değişik bir görünüme sahip olan bu sebze üzerinde dikene benzer yapılar bulu...
Devamını Oku

Kara Kabak

Kara kabak, Kara kabağın genellikle yemeği yapıldığı için herkes tarafından bir sebze olarak biliniyor. Aslında bir meyvedir. Kara kabak meyvesi sebze olarak...
Devamını Oku

Kabak Ezmesi

Kabak Ezmesi, Kabak ezmesi çok basit bir meze çeşididir. Çok fazla tercih edilen bir meze ya da salata türü değildir. Çok faydalı olan bu ezmeyi patates kıza...
Devamını Oku

Patlıcan Kabak Yemeği

Patlıcan kabak yemeği, özel ve güzel yemeklerimizden biridir. Bu yemekte birbirinden vitaminli ve lezzetli sebzelerin buluşması ile muhteşem bir şölen ortaya...
Devamını Oku

Kestane Kabağı

Kestane kabağı, ülkemizde de yaygın olarak görülen, ancak ana vatanı Amerika olan bir bal kabağı türüdür: Kestane kabağı adını, sert kabuk yapısı ve d...
Devamını Oku

Hamilelikte Kabak Çekirdeği

Hamilelikte kabak çekirdeği, kabak çekirdeğinin hamilelik çağında benzersiz faydalarını biliyor musunuz? Esasen uzmanların hem fikir olduğu tek onu kuru yemi...
Devamını Oku

Kabak Haşlama

Kabak haşlama, kabakgiller familyasına ait olan bitkinin meyvesi sebze olarak tüketilir. Kök kısmı saçaklı, sürüngen, ince ve uzun yapıdadır. Üst kısmı ...
Devamını Oku

Bebekler İçin Kabak Çorbası

Bebekler için kabak çorbası, bebekler ek gıdaya geçtikleri zaman onların yeterli düzeyde vitamin, mineral alabilmesi için sağlık çorba tarifleri yapılma...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024