Kabak çeşitleri, bol lifli bir meyve olan kabak, kabakgiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Farklı türleri olan kabak kavun, karpuz, salatalık ve acur ile aynı aileye aittir. Potasyum, fosfor, demir, sodyum, kalsiyum gibi mineraller bakımından oldukça zengin içeriğe sahiptir. Vücudun zararlı maddelerden arınmasını sağlar ve sinir yatıştırıcı özelliği vardır.
Kabak besin değeri yüksek bir bitkidir ve değerini yitirmemesi için buğulama yöntemi ile pişirilmesi tavsiye edilir. Ayrıca çiğ olarak da salatalarda tüketilebilir.
Kabak Çeşitleri
Balkabağı: Tatlı yapımı için sıkça tercih edilen bir bitkidir. Kış kabağı olarak da bilinir. Sağlık açısından oldukça faydalıdır. Mineral ve vitamin içeriği ile sağlığa ciddi anlamda katkıda bulunur. Balkabağının faydaları;
- Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
- Lifli içeriği ile sindirim sisteminin aktif çalışmasını sağlar. Hazımsızlık gibi sindirim problemlerine karşı iyi gelir.
- Kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
- Kan basıncını arttırıcı, kolesterolü düzenleyici etkisi vardır.
- Depresyona karşı iyi gelir.
- Yaşlanma sürecini uzatır.
- Enfeksiyon hastalıklarına karşı faydalıdır.
- Kalorisi düşük olduğu için zayıflama programlarında kullanılabilir.
- Peptik ülsere karşı iyi gelir.
- Astım ataklarını hafifletici etkisi vardır.
- Kemik sağlığını destekler.
- Cilt sağlığı için çok faydalıdır. Cildi nemlendirir, cilt kuruluğuna karşı iyi gelir. Gözenekleri açarak cildin nefes almasını sağlar. Ciltte oluşan lekelere, sivilceye, siyah noktaya ve akneye karşı iyi gelir. Balkabağının cilde olan faydalarından yararlanmak için maske şeklinde uygulanabilir.
Sakız Kabağı: Silindir biçimde, yeşil ya da sarı kabukludur. İç kısmı beyaz renktedir. Yemeklik olarak sıkça kullanılan sebzelerden biridir. Köfte, dolma ve farklı şekillerde yemek olarak hazırlanabilir. Ayrıca tatlı ve turşu yapımında da kullanılabilir. Sakız kabağının faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Balkabağı gibi vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin içeriğe sahiptir.
- Kilo vermek isteyenlerin mutlaka tercih etmesi gereken sebzelerden biridir.
- Kalp sağlığını koruyucu etkisi vardır.
- Göz sağlığı için faydalıdır. Özellikle körlüğe neden olan katarakt hastalığına yakalanma olasılığını azaltır.
- Kemik sağlığını destekler, Kemikleri birçok hastalığa karşı korur.
- Prostat için faydalıdır. Prostat cinsel isteği azaltır ve idrar sorunlarına yol açabilir.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
- Antioksidan içeriği ile cilt sağlığına katkıda bulunur.
- Serbest radikallere karşı mücadele etmeyi kolaylaştırır.
- Saçlarda kırılmayı engeller.
- Kan basıncı problemlerine karşı iyi gelir.
Helvacı Kabağı: Küre şeklinde olan bir kabak türüdür. Sarımtırak ya da kırmızımtırak bir renge sahiptir. İç kısmı sarı ya da turuncudur ve daha çok tatlı şeklinde hazırlanarak tüketilir. Helvacı kabağı da diğer kabak türlerinde olduğu gibi aynı faydalara sahiptir.
Su Kabağı: Kabakgillere ait olan tek yıllık bir bitki türü olan su kabağı, halk arasında asma kabağı olarak da tanımlanır. Farklı şekil ve boyutlarda olabilir. Sap kısmı dar, alt kısmı ise oldukça tombuldur. Eski yıllarda içi boşaltılarak süs amaçlı su kabı olarak kullanılmakta olan bitki, bu nedenle bu ismi almıştır. Ayrıca saz yapımında da kullanılmaktadır. Daha çok süs olarak kullanılsa da bazı yerlerde yemek yapımında da kullanılmaktadır.