Dolmalık Kabak

Dolmalık kabak, Dolmalık kabak çok faydalıdır. Yemeği de dolması da çok lezzetli ve faydalı oluyor. Kabak her mevsimde bulunması nedeniyle mutfaklarda yaygın olarak yer alıyor. Kabakgiller familyasından meyvesi sebze olarak kullanılıyor. Kökü saçaklıdır. Yaprakları büyük ve kaba tüylüdür. Meyvesi etli ve suludur. Sarı renkte çiçek açar. Kabak özellikle idrarı söktürüyor ve kabızlığı gideriyor.
Mide ve bağırsakları da yumuşatıyor. Göğüsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Zihini açar. Kabakta B1 ve C vitaminleri ile potasyum ve fosfor mineralleri açısından çok zengindir. Çok sağlıklı ve besleyicidir. Kabağın dolması, yemeği ve tatlıları çok güzel oluyor. Kabak dolması kabağın içine koyulan pirinç ya da bulgurla birleştiğinde lezzeti artıyor ve protein kaynağı oluyor. Ayrıca kabak bitkisel protein, nişasta ve çinko içeriyor. Türk mutfağında çok kullanılan bir sebzedir. Kabağın birçok çeşidi bulunuyor. Kabak ana yemek olarak sofralarda yer alıyor. Kabakla lezzetli yemekler, enfes tatlılar yapabilirsiniz. Misafirlerin ve çocuklarında seveceği bir yemektir. Küçük çocuklarınıza sebze çorbası olarak vermeniz çok faydalıdır.

Dolmalık kabak yemeğinin malzemeleri

  • 10 adet dolmalık kabak
  • 1 Çay bardağı pirinç
  • 2 Tane iri kuru soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 Tatlı kaşığı nane
  • 1 Tatlı kaşığı karabiber
  • 1 Tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 Yemek kaşığı domates salçası (Biber salçası da olur.
    )
  • 150-200 Gram kıyma

Dolmalık kabak yemeği nasıl yapılır?


İlk önce pirinçleri iyice yıkayalım. Sonra kuru soğanları küp-küp yemeklik olarak doğrayalım. Ardından maydanozları da ince ince doğrayalım. Daha sonra pirinci, soğanı, maydanozu, naneyi, karabiberi, tuzu, zeytinyağını, salçayı ve kıymayı bir kaba alıp iyice karıştıralım. Tüm malzemelerin birbiriyle birleşmesini ve iyice karışmasını sağlayalım. İç malzemeleri bir kenarda bekletelim. İç malzemeler kenarda beklerken dolmalık kabakları iyice yıkayıp üzerlerini çizelim. Kabakları çizmek için limon soyma aletini kullanabilirsiniz. Eğer limon soyma aletiniz yoksa bu işlemi çatalla da yapabilirsiniz. Kabakların tepelerini şapka şeklinde kesip kenara alalım. Sonra bir çay kaşığı yardımıyla kabakların içini oyalım. Oyduğumuz bu kabakların içine tuz serpelim. Daha sonra hazırladığımız içi üzerlerinde yarım santim kalacak şekilde dolduralım. Üzerlerine birer dilim domates koyalım ve ayırdığımız kabak tepelerini üzerlerine kapatalım. Daha sonra boşluk kalmayacak şekilde tencereye dizelim. Yarım yemek kaşığı salçayı biraz kaynamış suda ezip tencereye ekleyelim. Tencerenin tabanından 2 parmak yüksekliğe çıkacak kadar kaynamış su ilave edelim. Sonra kısık ateşte yarım saat pişirelim.
20.01.2024 01:46:24
Dolmalık Kabak ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Dolmalık Kabak Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Dolmalık Kabak"
İki sene önce evlendim ve ailemle aynı şehirde yaşıyorduk. Kış günü dolma yiyebilmek için yaz sonuna doğru dolma için kuruluk hazırlıyoruz. Bu sene eşimin tayini çıktı ve taşındık. Dolmalık kuruluk için iş başa düştü. Eşim en çok kabak dolması seviyor. Pazardan dolmalık kabak altım nasıl kurutmam, ne işlemler yapmam gerekli?
Ebu Hanife . 03.10.2018 18:58:14

Bal Kabağı Yetiştiriciliği

Bal Kabağı Yetiştiriciliği; Bitkiler aleminin kapalı tohumlular bölümde sayılan bal kabağı, bol miktarda potasyum, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum içeren lif...
Devamını Oku

Patatesli Kabak Yemeği

Patatesli Kabak Yemeği, Sebze yemeği sevenler çok sık tercih ettiği patatesli kabak yemeğinin yapılışı da çok pratiktir. Kalorisinin düşüklüğü ve malzemeleri...
Devamını Oku

Su Kabağı

Su kabağı, kabakgiller familyasından olup, yıl için de bir defa kabak verir, boğumlu olanları vardır, eskiden içi boşaltılıp su kabı olarak kullanıldığından ...
Devamını Oku

Kabak Suyunun Faydaları

Kabak Suyunun Faydaları: Kabak suyu B1 ve C vitaminleri ve protein, fosfor, demir, magnezyum, çinko, nişasta ve potasyum mineralleri bakımında çok zengin...
Devamını Oku

Kabak Çeşitleri

Kabak çeşitleri, bol lifli bir meyve olan kabak, kabakgiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Farklı türleri olan kabak kavun, karpuz, salatalık ...
Devamını Oku

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği, kabak çekirdeği yetiştiriciliği oldukça önemlidir. Kuruyemiş çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alırken; kabak çekirde...
Devamını Oku

Fırında Kabak Kızartması

Fırında Kabak Kızartması, Özellikle yaz aylarında tüketilecek hafif ve sağlıklı olan bu tarif, çocuklarımıza sebze yedirme konusunda bizlere kolaylık sa...
Devamını Oku

Dereotlu Kabak Yemeği

Dereotlu kabak yemeği, sağlıklı yemeklerden bir tanesi olan kabak yemeği, kabak severler için en leziz yemeklerden biridir. İçerisinde bulunan dereotu y...
Devamını Oku

Kabak Diyeti

Kabak Diyeti: Kabak, sonbaharın kraliçesi, hızlı ve kolay bir şekilde kilo vermek isteyenler için iyi bir besindir. Kabak diyeti yaparak 2 haftada 8 kil...
Devamını Oku

Kabak Lifi

Kabak lifi, çok hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen bir kabak türüdür. Kabukları içeresinde etli meyve kısmı bulunur ve burada birçok meyveyi beslemekte ola...
Devamını Oku

Sakız Kabağı

Sakız Kabağı; Sarı çiçekleri ve iri diken tarzı tüylerle kaplı yaprakları olan, ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen dört mevsim üretimi yapılabilen b...
Devamını Oku

Kabak Sote

Kabak Sote; Kabak sote, akşam yemeklerinde sebze tüketmek isteyenler için gayet iyi bir tercihtir. Hafif bir yemektir ve kolayca yapılır. Aynı zamanda kalori...
Devamını Oku

Dikenli Kabak

Dikenli Kabak; Sülüksü ve dikenli bir yapısı olan ve tropikal bir bitki türüdür. Değişik bir görünüme sahip olan bu sebze üzerinde dikene benzer yapılar bulu...
Devamını Oku

Kara Kabak

Kara kabak, Kara kabağın genellikle yemeği yapıldığı için herkes tarafından bir sebze olarak biliniyor. Aslında bir meyvedir. Kara kabak meyvesi sebze olarak...
Devamını Oku

Kabak Ezmesi

Kabak Ezmesi, Kabak ezmesi çok basit bir meze çeşididir. Çok fazla tercih edilen bir meze ya da salata türü değildir. Çok faydalı olan bu ezmeyi patates kıza...
Devamını Oku

Patlıcan Kabak Yemeği

Patlıcan kabak yemeği, özel ve güzel yemeklerimizden biridir. Bu yemekte birbirinden vitaminli ve lezzetli sebzelerin buluşması ile muhteşem bir şölen ortaya...
Devamını Oku

Kestane Kabağı

Kestane kabağı, ülkemizde de yaygın olarak görülen, ancak ana vatanı Amerika olan bir bal kabağı türüdür: Kestane kabağı adını, sert kabuk yapısı ve d...
Devamını Oku

Hamilelikte Kabak Çekirdeği

Hamilelikte kabak çekirdeği, kabak çekirdeğinin hamilelik çağında benzersiz faydalarını biliyor musunuz? Esasen uzmanların hem fikir olduğu tek onu kuru yemi...
Devamını Oku

Kabak Haşlama

Kabak haşlama, kabakgiller familyasına ait olan bitkinin meyvesi sebze olarak tüketilir. Kök kısmı saçaklı, sürüngen, ince ve uzun yapıdadır. Üst kısmı ...
Devamını Oku

Bebekler İçin Kabak Çorbası

Bebekler için kabak çorbası, bebekler ek gıdaya geçtikleri zaman onların yeterli düzeyde vitamin, mineral alabilmesi için sağlık çorba tarifleri yapılma...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024