Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği, kabak çekirdeği yetiştiriciliği oldukça önemlidir. Kuruyemiş çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alırken; kabak çekirdeğinin oldukça faydası vardır. Çiğ olarak tüketilmesi bağırsakta bulunan parazitlerin dışkı yoluyla atılmasını sağlar. Üretimi açısından da oldukça karlı bir üründür. Şimdi çerezlik kabak yetiştiriciliği için gerekli şartları ve ekimine anlatalım.

Çerezlik kabak yetiştiriciliği istekleri


Toprak seçimi: Kabak çekirdeği yetiştirmek için öncelikli olarak toprak arazisinin doğru değerlendirilmesi gerekir. Toprağın çok ağır ve kumlu olmaması, kabak çekirdeği yetiştiriciliğinde oldukça önemlidir. Toprak ağır olursa kabağın büyümesine engel olur ve verimin düşmesini sağlar. Bu sebepten dolayı yumuşak toprak tercih edilmelidir.

Çerezlik kabak çekirdeği ekimi: Çekirdeğin ekiminin yapılması için öncelikle olarak uygun kabak çekirdeği tohumunun seçilmesi gerekir. Kaliteli uzun dolgun çekirdek tohumu seçilmelidir. Toprak sıcaklığı yaklaşık olarak 10 derece olduğunda ve toprağın nemli olduğu zamanlarda ekilir. Ekim uygulanırken toprağın içerisine yaklaşık olarak 3 tane tohum atılır. Bir dönüm araziye yaklaşık olarak yarım kilo çerezlik kabak çekirdeği ekimi yapılır. Toprakta kabak çekirdeğinin fidesi çıktığı zaman ocağın içerisindeki kabak fidelerinde seyretme işlemi yapılır. Ocakta bir tane fide bırakılmalıdır. Bir ocakta üç fide bulunması ocağın bitkiyi daha az beslemesine sebebiyet verdiğinden seyreltme işlemi yapılır.

Sulama: İlkbahar ayında ekilen kabak çekirdeğinin sulanması son derece önemlidir. Çekirdek üretiminde ilk döller düşünceye kadar sulama işlemi gerçekleştirilmez. Öncesinde kabakta yalancı döller oluşur. Zamanla kendiliğinden düşer ve sonra kalıcı döller çıkmaya başlar. Bu süreç içerisinde sulama yapılmaya başlanır. Kabakların kendini daha fazla büyütmesi için haftada en az bir kez sulama yapılması gerekir. Böylelikle ürünün daha büyük olması ve kaliteli yükselmesi amaçlanır.

Çapalama: Kabak çekirdeği üretiminde çapalama oldukça etkilidir. Fide çıkmaya başladıktan sonra seyretme işlemi gerçekleştirilirken çapalama işleminde yapılması gerekir. Böylelikle toprağın fideyi sıkılmaması sağlanır. Seyreltme sonrasında çapalama işlemi iki hafta arayla iki kez daha uygulanır. Çapalama toprağın gevşemesine sebebiyet verir. Bu da ürünün kalitesini yükseltir.

Gübreleme: Çerezlik kabak çekirdeğinin yüksek oranda elde edilmesi için toprağın gübrelenmesi gerekir. Buna bağlı olarak ekim işlemi gerçekleştirildikten sonra azotlu gübre, fosfor, potasyum gibi gübreleme işlemi gerçekleştirerek ürünün kalitesinin artırılması hedeflenir.

Çerezlik kabak çekirdeği yetiştiriciliği hasat zamanı: Kabakların yeşil olan kısımları kuruduğu zaman tarlada kapaklar belirgin halde göründüğünde hasat zamanı gelmiş demektir. Hasat için kapaklar bir araya toplanır. Önceden el ile kırılarak kabak çekirdeğinin çıkartılması işlemi uygulanırken; gelişmiş teknoloji ile şimdi kabak çekirdeğinin hasadında makine kullanımı bulunmaktadır. Kabaklar makinenin içine atılarak kabak çekirdeğinin dışarı çıkartılması sağlanır. Çıkarılan kabak çekirdeğinin sıcak günlerde en aşağı 4 gün dışarıda bekletilmesi ile kabak çekirdeğinin kuruması sağlanır.
19.01.2024 03:27:42
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Bal Kabağı Yetiştiriciliği

Bal Kabağı Yetiştiriciliği; Bitkiler aleminin kapalı tohumlular bölümde sayılan bal kabağı, bol miktarda potasyum, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum içeren lif...
Devamını Oku

Patatesli Kabak Yemeği

Patatesli Kabak Yemeği, Sebze yemeği sevenler çok sık tercih ettiği patatesli kabak yemeğinin yapılışı da çok pratiktir. Kalorisinin düşüklüğü ve malzemeleri...
Devamını Oku

Su Kabağı

Su kabağı, kabakgiller familyasından olup, yıl için de bir defa kabak verir, boğumlu olanları vardır, eskiden içi boşaltılıp su kabı olarak kullanıldığından ...
Devamını Oku

Kabak Suyunun Faydaları

Kabak Suyunun Faydaları: Kabak suyu B1 ve C vitaminleri ve protein, fosfor, demir, magnezyum, çinko, nişasta ve potasyum mineralleri bakımında çok zengin...
Devamını Oku

Kabak Çeşitleri

Kabak çeşitleri, bol lifli bir meyve olan kabak, kabakgiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Farklı türleri olan kabak kavun, karpuz, salatalık ...
Devamını Oku

Fırında Kabak Kızartması

Fırında Kabak Kızartması, Özellikle yaz aylarında tüketilecek hafif ve sağlıklı olan bu tarif, çocuklarımıza sebze yedirme konusunda bizlere kolaylık sa...
Devamını Oku

Dereotlu Kabak Yemeği

Dereotlu kabak yemeği, sağlıklı yemeklerden bir tanesi olan kabak yemeği, kabak severler için en leziz yemeklerden biridir. İçerisinde bulunan dereotu y...
Devamını Oku

Kabak Diyeti

Kabak Diyeti: Kabak, sonbaharın kraliçesi, hızlı ve kolay bir şekilde kilo vermek isteyenler için iyi bir besindir. Kabak diyeti yaparak 2 haftada 8 kil...
Devamını Oku

Kabak Lifi

Kabak lifi, çok hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen bir kabak türüdür. Kabukları içeresinde etli meyve kısmı bulunur ve burada birçok meyveyi beslemekte ola...
Devamını Oku

Sakız Kabağı

Sakız Kabağı; Sarı çiçekleri ve iri diken tarzı tüylerle kaplı yaprakları olan, ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen dört mevsim üretimi yapılabilen b...
Devamını Oku

Kabak Sote

Kabak Sote; Kabak sote, akşam yemeklerinde sebze tüketmek isteyenler için gayet iyi bir tercihtir. Hafif bir yemektir ve kolayca yapılır. Aynı zamanda kalori...
Devamını Oku

Dikenli Kabak

Dikenli Kabak; Sülüksü ve dikenli bir yapısı olan ve tropikal bir bitki türüdür. Değişik bir görünüme sahip olan bu sebze üzerinde dikene benzer yapılar bulu...
Devamını Oku

Kara Kabak

Kara kabak, Kara kabağın genellikle yemeği yapıldığı için herkes tarafından bir sebze olarak biliniyor. Aslında bir meyvedir. Kara kabak meyvesi sebze olarak...
Devamını Oku

Kabak Ezmesi

Kabak Ezmesi, Kabak ezmesi çok basit bir meze çeşididir. Çok fazla tercih edilen bir meze ya da salata türü değildir. Çok faydalı olan bu ezmeyi patates kıza...
Devamını Oku

Patlıcan Kabak Yemeği

Patlıcan kabak yemeği, özel ve güzel yemeklerimizden biridir. Bu yemekte birbirinden vitaminli ve lezzetli sebzelerin buluşması ile muhteşem bir şölen ortaya...
Devamını Oku

Kestane Kabağı

Kestane kabağı, ülkemizde de yaygın olarak görülen, ancak ana vatanı Amerika olan bir bal kabağı türüdür: Kestane kabağı adını, sert kabuk yapısı ve d...
Devamını Oku

Hamilelikte Kabak Çekirdeği

Hamilelikte kabak çekirdeği, kabak çekirdeğinin hamilelik çağında benzersiz faydalarını biliyor musunuz? Esasen uzmanların hem fikir olduğu tek onu kuru yemi...
Devamını Oku

Kabak Haşlama

Kabak haşlama, kabakgiller familyasına ait olan bitkinin meyvesi sebze olarak tüketilir. Kök kısmı saçaklı, sürüngen, ince ve uzun yapıdadır. Üst kısmı ...
Devamını Oku

Bebekler İçin Kabak Çorbası

Bebekler için kabak çorbası, bebekler ek gıdaya geçtikleri zaman onların yeterli düzeyde vitamin, mineral alabilmesi için sağlık çorba tarifleri yapılma...
Devamını Oku

Kuru Kabak Yemeği

Kuru kabak yemeği, farklı bir lezzettir. Seracılık sektörünün gelişmesine paralel olarak artık her mevsimde her sebzeye ulaşmamız mümkündür. Fakat benim için...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024