Bulgurlu Kabak Dolması
Bulgurlu kabak dolması, Kabak meyvesi taze ve olgunlaşınca kullanılan bir bitkidir. İri yaprakları uzun sap kısmı ve sürüngen gövdesi, saçaklı kökü bulunmaktadır. Saplarında sert ve sık tüyleri ve sarı çiçekleri bulunmaktadır kabak çiçeğinden de çok lezzetli dolmalarda yapılabilir, sabah erken yeni açmış çiçekleri toplayıp solmadan doldurup pişirilebilir.
Kabak olgunlaşınca içinde çekirdekleri de oluşur ve çekirdekleri hem yemiş olarak tüketilip hem de tohum olarak kullanılabilir.
Kabak lifli bir meyve oluşu sebebiyle hazımsızlığa yani kabızlığa, idrar sökmeye, böbrek ve mesanede iltihaplarını temizlemeye ve prostattan doğan şikâyetleri gidermeye yarar. Kabağın içerdiği vitamin, mineral ve besinlerin sağlık açısından birçok faydaları vardır. Kabak kilo vermek isteyenler için tercih edilen besinlerin başında gelir, çünkü zayıflamayı kolaylaştırır.
Bulgurlu kabak dolması malzemeleri- 150 gr dana kıyma
- 2 su bardağı iri bulgur
- 2 baş kuru soğan
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 5 veya 6 adet ince uzun taze kabak
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kara biber isteğe göre kimyon
- 2 dış sarımsak
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- Yarım demet nane ve yarım demet maydanoz,
Bulgurlu Kabak Dolması Nasıl Yapılır?
Bulguru, kıyma ve salçayı derin bir kâseye alalım içine ince ince kıymış olduğumuz soğan, nane ve maydanozları ilave edelim.
İçerisine tuz, kara biber, kimyon ve pul biberi de ekleyip karıştıralım. Hazırlamış olduğumuz iç malzememizi ortadan kesip içlerini oyduğumuz kanalların içine üstleri birer parmak boşluk kalacak şekilde dolduruyoruz. Kabakların başlarından kestiğimiz halkaları veya domates halkası ile üst kısımlarını kapatıyoruz. Bütün malzememizi bitene kadar bu işleme devam ediyoruz. Yaptığımız tüm dolmaları sıra sıra tencereye diziyoruz üst kısımları kapatacak şekilde salça sumak ve sıvı yağ kattığımız şu ile dolduruyoruz. Kısık ateşte ağır ağır pişiriyoruz. Salata, cacık veya sarımsaklı yoğur ile servis yapabiliriz.
19.01.2024 16:32:46
Bulgurlu Kabak Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|