Bal Kabağı Yetiştiriciliği

Bal Kabağı Yetiştiriciliği; Bitkiler aleminin kapalı tohumlular bölümde sayılan bal kabağı, bol miktarda potasyum, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum içeren lifi bol bir meyvedir. Amerika, Avrupa ülkeleri ve Avustralya'da Cadılar Bayramı sembolü olarak da kabul edilir. Türkiye'de daha çok kabak tatlısı ile bilinmektedir. Yetiştirildiği bölgedeki toprak yapısı çok ağır ve kumlu ise yetiştirilmesi zor olur.
Kumlu topraklarda gübrelenmesi şarttır.

Toprak isteği; pH derecesi 6 ila 7 olan, derin, geçirgen, su tutma kabiliyeti yüksek, organik ve mineraller bakımından zengin olan topraklarda iyi mahsul alınır. Bal kabağı bitkisi organik besinlerin yoğun olduğu topraklardan hoşlanır. Dekar başına 3-4 ton çiftlik gübresi ile en iyi kalite bal kabağı üretimi mümkündür.

Bal kabağı çiçekleri; Bal kabağı çiçekleri erkek ve dişi olarak ikiye ayrılır. Döllenme rüzgâr, arılar, kelebekler ve tozlaşma ile gerçekleşir. Fakat bal kabağı yetiştiriciliğinde en garanti dölleme yöntemi, suni yollarla yetiştiricilikle uğraşan kişinin çiçekleri kendisinin döllemesidir. Erkek ve dişi çiçekleri ayırmak zor değildir. Bal kabağının erkek çiçekleri sarı renkli düz ve kapalı olurken dişi bal kabağı çiçeği karanfile benzer. Çiçeğin başladığı sap kısmının altında top gibi bir yapı bulunur.

Bal kabağı yetiştiriciliğinin en önemli kısmı el ile bal kabağı çiçeklerini döllemeyi bilmektir. Suni tozlaşma için sabahın erken saatlerinde, en geç saat 6 ile 7 arasında henüz açmamış olan dişi çiçeklerin üzerine poşet ya da tülbent geçirilir.
Çiçek açmış erkek çiçek polenlerine zarar vermeyecek şekilde dalından koparılır. Erkek çiçeğin polenlerini dikkatlice dişi çiçeğe sürterek polenlerin dişi çiçeğe düşmesi sağlanır.

Bal kabağı bitkisinin tohum ekimi iç mekanlarda yapılacaksa Mart- Haziran ayları arasında dış mekânda yapılacaksa Mayıs- Haziran ayları arasında olmalıdır. Tohumlar torf ve perlit karışımı toprağa 7 cm derinliğe ekilmelidir. Çimlenme işleminin ardından şaşırtma yapılarak 12 cm derinliğe alınmalıdır.15 cm boyuta gelen fideler bol su ister. Düzenli aralıklarla sık sık sulanmalıdır. Dış mekandaki ekimler sırasında bal kabağı tohumları arasında 25- 30 cm mesafeler olmalı, her aralığa yaklaşık 3 tohum ekilmelidir. Tohumlar 15 cm fideler olmadan önce toprak hafif nemli olmalı çok sulanmamalıdır. Yaklaşık 45 günde 15 cm'lik fideler olacaklardır. Fide haline gelmemiş yeni filizlenmiş bal kabakları çok sulandığında köklerde çürüme olur, kök gelişimi engellenir ve çiçeklenme süreci gecikir.

Tohum ayırmada ise; çekirdek çıkartma makineleri kullanılarak ya da el ile ayırma yöntemleri uygulanır. Ayrılan çekirdekler Beton kurutma yerlerinde 15 gün bekletilir. Kurutulan çekirdekler çuvallara doldurularak nemsiz, kuru, ambarlarda ekim zamanına kadar bekletilir.

Bitkiler 4 yapraklı döneme girdiklerinde kaymak tabakasını kırma, yabancı otları arındırma amacıyla çapa işlemi uygulanmalıdır. İlk çapadan 3 hafta sonra ikinci çapalama işlemi gerçekleştirilir. Bunların dışında bitki bir daha çapalamaya ihtiyaç duymaz.

Bal kabağı yetiştirilmesi sürecinde diğer önemli konu bal kabağı hastalıklarını yakından biliyor olmaktır. En sık karşılaşılan hastalıkları külleme, mildiyo, kabak mozaik virüsü ve fusarium'dur. Yaprak bitleri de yetiştiricilik sırasındaki önemli sorunlardan biridir. Mücadele yöntemleri hastalık oluşmadan önce önlemeye yönelik olarak düzenli bakım ile sağlanır.
19.01.2024 16:03:55
Bal Kabağı Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bal Kabağı Yetiştiriciliği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Bal Kabağı Yetiştiriciliği"
Merhabalar el ile döllenme için en uygun zaman nedir ? Yani çiçeklerin ilk açıldığı gün mü yoksa tam anlamıyla olgunlaştığı gün mü ? Bu konuyu ayrıntılı olarak yazarsanız sevinirim. İyi günler.
Cevat Özer . 23.02.2017

Patatesli Kabak Yemeği

Patatesli Kabak Yemeği, Sebze yemeği sevenler çok sık tercih ettiği patatesli kabak yemeğinin yapılışı da çok pratiktir. Kalorisinin düşüklüğü ve malzemeleri...
Devamını Oku

Su Kabağı

Su kabağı, kabakgiller familyasından olup, yıl için de bir defa kabak verir, boğumlu olanları vardır, eskiden içi boşaltılıp su kabı olarak kullanıldığından ...
Devamını Oku

Kabak Suyunun Faydaları

Kabak Suyunun Faydaları: Kabak suyu B1 ve C vitaminleri ve protein, fosfor, demir, magnezyum, çinko, nişasta ve potasyum mineralleri bakımında çok zengin...
Devamını Oku

Kabak Çeşitleri

Kabak çeşitleri, bol lifli bir meyve olan kabak, kabakgiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Farklı türleri olan kabak kavun, karpuz, salatalık ...
Devamını Oku

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği, kabak çekirdeği yetiştiriciliği oldukça önemlidir. Kuruyemiş çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alırken; kabak çekirde...
Devamını Oku

Fırında Kabak Kızartması

Fırında Kabak Kızartması, Özellikle yaz aylarında tüketilecek hafif ve sağlıklı olan bu tarif, çocuklarımıza sebze yedirme konusunda bizlere kolaylık sa...
Devamını Oku

Dereotlu Kabak Yemeği

Dereotlu kabak yemeği, sağlıklı yemeklerden bir tanesi olan kabak yemeği, kabak severler için en leziz yemeklerden biridir. İçerisinde bulunan dereotu y...
Devamını Oku

Kabak Diyeti

Kabak Diyeti: Kabak, sonbaharın kraliçesi, hızlı ve kolay bir şekilde kilo vermek isteyenler için iyi bir besindir. Kabak diyeti yaparak 2 haftada 8 kil...
Devamını Oku

Kabak Lifi

Kabak lifi, çok hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen bir kabak türüdür. Kabukları içeresinde etli meyve kısmı bulunur ve burada birçok meyveyi beslemekte ola...
Devamını Oku

Sakız Kabağı

Sakız Kabağı; Sarı çiçekleri ve iri diken tarzı tüylerle kaplı yaprakları olan, ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen dört mevsim üretimi yapılabilen b...
Devamını Oku

Kabak Sote

Kabak Sote; Kabak sote, akşam yemeklerinde sebze tüketmek isteyenler için gayet iyi bir tercihtir. Hafif bir yemektir ve kolayca yapılır. Aynı zamanda kalori...
Devamını Oku

Dikenli Kabak

Dikenli Kabak; Sülüksü ve dikenli bir yapısı olan ve tropikal bir bitki türüdür. Değişik bir görünüme sahip olan bu sebze üzerinde dikene benzer yapılar bulu...
Devamını Oku

Kara Kabak

Kara kabak, Kara kabağın genellikle yemeği yapıldığı için herkes tarafından bir sebze olarak biliniyor. Aslında bir meyvedir. Kara kabak meyvesi sebze olarak...
Devamını Oku

Kabak Ezmesi

Kabak Ezmesi, Kabak ezmesi çok basit bir meze çeşididir. Çok fazla tercih edilen bir meze ya da salata türü değildir. Çok faydalı olan bu ezmeyi patates kıza...
Devamını Oku

Patlıcan Kabak Yemeği

Patlıcan kabak yemeği, özel ve güzel yemeklerimizden biridir. Bu yemekte birbirinden vitaminli ve lezzetli sebzelerin buluşması ile muhteşem bir şölen ortaya...
Devamını Oku

Kestane Kabağı

Kestane kabağı, ülkemizde de yaygın olarak görülen, ancak ana vatanı Amerika olan bir bal kabağı türüdür: Kestane kabağı adını, sert kabuk yapısı ve d...
Devamını Oku

Hamilelikte Kabak Çekirdeği

Hamilelikte kabak çekirdeği, kabak çekirdeğinin hamilelik çağında benzersiz faydalarını biliyor musunuz? Esasen uzmanların hem fikir olduğu tek onu kuru yemi...
Devamını Oku

Kabak Haşlama

Kabak haşlama, kabakgiller familyasına ait olan bitkinin meyvesi sebze olarak tüketilir. Kök kısmı saçaklı, sürüngen, ince ve uzun yapıdadır. Üst kısmı ...
Devamını Oku

Bebekler İçin Kabak Çorbası

Bebekler için kabak çorbası, bebekler ek gıdaya geçtikleri zaman onların yeterli düzeyde vitamin, mineral alabilmesi için sağlık çorba tarifleri yapılma...
Devamını Oku

Kuru Kabak Yemeği

Kuru kabak yemeği, farklı bir lezzettir. Seracılık sektörünün gelişmesine paralel olarak artık her mevsimde her sebzeye ulaşmamız mümkündür. Fakat benim için...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024