{ "title": "Su Kabağı Yemeği", "image": "https://www.kabak.gen.tr/images/Su-Kabagi-Yemegi-19.jpg", "date": "20.01.2024 12:59:40", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Su kabağı yemeği; Kabak sebzesinin çeşitlerinden birisi olan su kabağının yemeği denenmesi gereken lezzetlerden bir tanesidir. Tek yıllık bir bitki olan su kabağı, asma kabağı olarak da bilinmektedir. Genellikle sap kısmı dar alt kısmı ise daha geniş yuvarlaksı bir yapıya sahiptir. Birçok kullanım alanı olan su kabağı çok eski tarihlerde süs eşyası olarak kullanılmakta idi bu süs olarak kullanılması günümüzde de devam eden bir uygulamadır. Bunun dışında su kabağının yemeği ve müzik aleti olarak kullanıldığı da görülmüştür. Günümüzde yemeğinden ziyade süs eşyası veya lamba şeklinde kullanımı daha yaygın olarak yapılsa da bu kabağın yemeğinin de denenmesi gerektiğini düşünüyorum bundan dolayı da bugün sizler ile su kabağı yemeğinin tarifini paylaşacağım.

Su kabağı yemeğinin malzemeleri
Su kabağı yemeği nasıl yapılır?

Öncelikli olarak su kabağının kabuğunun soyulması gerekmektedir. Daha sonrasında ise tıpkı bir karpuz gibi dilimlenmesinin ardından bir kenarda bekletilir. Daha sonra domatesler soyularak doğranır ve rendeden geçirilerek sıvı bir hale getirilir. Daha sonra domateslerin suyu sıkılarak posası bir kâsede suyu bir kâsede olacak şekilde süzülür. Daha sonra yeniden üzerine dört bardak su ilave ederek yeniden süzülür. Burada domatesin taneleri değil süzülen suyu yemek için kullanılacağından suyu bir kâse içerisinde muhafaza ederiz. Daha sonrasında soğanda küçük küçük halde doğranıp hazır hale getirilir. Artık yemeğimizin yapımına başlayabiliriz. Düdüklü tencere içerisine kuşbaşı etler ilave edilerek kendi suyu içerisinde pişmesi beklenir. Etler piştikten sonra ocaktan alınmadan içerisine soğanlar ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur ve içerisine domates salçası da eklenir. Daha sonra içerisine nohut, kabak, domates suyu ve tuz ilave edilerek karıştırılır ve düdüklünün kapağı kapatılarak ortalama ses gelmesinin ardından 25 dakika kadar pişirilir. Pişen yemeğimizin kıvama gelebilmesi için düdüklünün kapağı açılır ve açık halde önce kısık ateşte sonra da harlı ateşte pişirdikten sonra istenen kıvama gelen su kabağı yemeğimiz artık hazır ve servis edilebilirdir.

Afiyet olsun.
" } ] }