{ "title": "Sakız Kabağı", "image": "https://www.kabak.gen.tr/images/sakiz-kabagi.jpg", "date": "21.01.2024 14:15:03", "author": "Dilek yurt", "article": [ { "article": "
Sakız Kabağı; Sarı çiçekleri ve iri diken tarzı tüylerle kaplı yaprakları olan, ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen dört mevsim üretimi yapılabilen bir sebze çeşididir. Olgunlaşmadan tükettiğimiz sakız kabağının meyveleri bırakılırsa 550-2400 grama ulaşır. Sakız kabağının besin değeri nedir, içerdiği vitaminler ve mineraller şunlardır:200 gram sakız kabağı yaklaşık 190 gr su, 2.4 gr protein, 0.24 gr yağ, 6 gr karbonhidrat, 2.4 gr lif içerir ve 34 kalori enerji sağlar. Yüksek oranda C vitamininin yanı sıra A, B6, B1, B2, B3, B5 ve K vitaminlerini içerir. Mineral olarak ise bakır, manganez, magnezyum, potasyum, fosfor, içermektedir.

Sakız kabağının sağlığa faydaları nelerdir?

Kabak besleyiciliği yüksek, düşük kalorili, yüksek miktarda su içeren ve kolay sindirilebilen hafif bir sebze türüdür. Lifli yapısı sayesinde bağırsak tembelliğine ve kabıza karşı çok iyi gelir. Sakız kabağın Bağırsakları yumuşatıcı ve mideyi rahatlatıcı özelliği vardır. Bağırsaklar dışında idrar söktürücü ve ödem attırıcı bir özelliği de olan bir sebzedir. Basur ve prostat hastalıklarında da olumlu etkileri vardır. Sakız kabak düşük kalorili ve hafif bir sebze olduğu için diyet yapanlara ve yaşlı bireylere önerilir. Kabak aynı zamanda gözler için çok faydalı bir sebzedir. Sakız kabağı kan şekerini düzenler. Potasyum içeriği ile de yüksek tansiyona karşı çok etkilidir. Sakız kabağı seçerken dikkat edilmesi gerekenler: Küçük ve orta boy sakız kabaklardan sıkı etli olanları, kabuğu zedelenmemiş ve parlak yeşil renkli olanlarını tercih edin. Kabak yumuşak ise bayatlamak üzeredir. Kabakları bütün bir şekilde ve soymadan yıkayın. Soyarken de çok derin soymamaya dikkat edin.

Sakız kabağı ile yapılan yemekler

Tam bir yaz mevsimi sebzesi olan sakız kabağınınbesin değerini kaybetmemesi için çiğ olarak ya da buharda pişirilerek tüketilmesi önerilir. Kabağı çiğ olarak rendeleyip salatalarda kullanabilir ya da buharda pişirebilirsiniz. Sakız kabağı ile yapılan yemekler denince ilk aklımıza gelen mücver, kabak kızartması ve kabak dolmasıdır. Ayrıca zeytinyağlı ya da et ve tavuklu yemeği, böreği, çorbası, kabak çiçeği dolması, sakız kabakla yapılan yemeklerden bazılarıdır. Baskın bir tadı olmadığı için sakız kabağını birçok malzeme ile bir arada kullanabilir.

" } ] }