{ "title": "Kuru Kabak Dolması", "image": "https://www.kabak.gen.tr/images/Kuru-Kabak-Dolmasi-19.jpg", "date": "19.01.2024 01:06:54", "author": "neval güven", "article": [ { "article": "Kuru kabak dolması, dolma sevmeyen var mı? Hiç sanmıyorum. İster yaprak ister kabak ister patlıcan olsun dolmayı sevmeyen eminim yoktur. Her şey taze iken tüketilmelidir deniliyor, doğru ama özellikle kabak ve patlıcan dolması yapacaksanız kurutulmuş olanı tercih etmenizi öneriyorum inanılmaz lezzetli oluyor. Ben tazesinden çok kurutulmuş olanı seviyorum ve yapıyorum, çocuklar gerçekten de zevkle tüketiyor. Tabi kabağın ve patlıcanın nasıl kurutulduğu da çok önemli lezzet açısından. Özellikle Gazi Antep ve Urfa yöresinde sıkça yapılan bu güzel yemek artık her ilde bilinmekte harika lezzetiyle de sofralarımızın vazgeçilmez yemekleri arasında yer almaktadır. Kabakları kendiniz de evde kurutabilirsiniz. Dilediğiniz kadar dolmalık kabağı alıp güzelce yıkayın ve başlarını kesip kabuklarını sıyırın. Kabuklarını sıyırdığınız kabakların içlerini kabak oyacağı ile çok fazla inceltmeden ve mümkün olduğunca delip yırtmadan çıkarın. İçini çıkardığınız kabakları kaya tuzu (Salçalık, turşuluk tuz) ile iyice tuzlayın bolca tuzlamak gerekiyor. Geniş bir kabın içerisinde kendi suyunu salana kadar bekletin ve sularını süzüp güneşli bir yerde baş aşağı sererek kurutun.

Kuru kabak dolması için gereken malzemeler
Kuru kabak dolması nasıl yapılır?

Öncelikle kuru kabaklar kaynamış suya konulur ve 15-20 dakika kadar bu suda bekletilir. Açılan kabaklar bu suda yıkanarak başka sıcak su içine alınır ve birkaç dakikada bu suda bekletilip yıkanır ve çıkarılır. Yıkama işlemi birkaç defa tekrarlanır tuzu gitsin ve temizlensin diye. Ardından geniş bir tavaya önce yağ ilave edilir, yıkanmış ve süzülmüş pirinçler, küçük küçük doğranmış kuru soğan, küçük doğranan sarımsak, sulandırılıp eritilen domates ve biber salçası ve tüm baharatlarla tuzu ekleyip 1 bardak kadar da su ilave edip malzemeleri pişiriyoruz. Soğuyan harcın içine kıymayı çiğ koyuyor ve ince kıyılmış maydanoz ile naneyi ekliyoruz. Nar ekşisini de ilave edip harcı güzelce karıştırıyoruz. Hazırlanan iç harcını kabaklara dolduruyoruz. Çok fazla doldurmadan (Pirinç piştiğinde açılacak dolmalar patlamasın diye) yaklaşık yarım parmak kadar boşluk bırakarak dolmaları dolduruyoruz. Doldurduğumuz kabakları tencereye ağızları yukarı gelecek şekilde diziyoruz. Dizdiğimiz dolmaların üzerini fazla geçmeyecek şekilde su ilave ediyor ve üzerine biraz da tuz gezdirip dolmalar kaynarken dağılmasın diye porselen bir tabak koyarak kapağını kapatıyoruz. Dolmalar piştikten sonra suyundan azıcık çıkarıyoruz ve başka bir kapta ezdiğimiz sarımsak, nane ve nar ekşisi karışımına döküp pişen dolmaların üzerine gezdiriyoruz. Mükemmel yemeğimiz artık hazır afiyetle yenilebilir.

Afiyet olsun.
" } ] }