{ "title": "Kıtır Kabak Tatlısı", "image": "https://www.kabak.gen.tr/images/Kitir-Kabak-Tatlisi-27.jpg", "date": "19.01.2024 04:59:53", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Kıtır kabak tatlısı, oldukça ilginç bir tatlıdır. Bu tatlı yapımı için kireç kullanılır. Antakya yöresine özgü bir tatlı olmasının yanında isteğe bağlı olarak tahin veya cevizle süslenerek servis edilir. Kabağın dışının çıtır çıtır olması bu tatlının isminin kıtır tatlı olmasını sağlamıştır. Yapımı incelik gerektiren ve püf noktalarının bilinmesi gereken bir tatlıdır. Bu tatlı özel misafirlere yapılırken; çocuklara yedirilmesi oldukça önemlidir. Besleyici özelliği bulunan kabağın bu şekilde yapılması değişik bir bal kabağı tüketilmesini sağlar.

Kıtır kabak tatlısı malzemeleri
Şerbeti için
Süslemek için
Kıtır kabak tatlısı nasıl yapılır?

Bu tatlıya başlamadan bir gün önce hazırlık yapmaya başlanılması gerekir. Bir gün önce sönmemiş kirecin 4 litre suya konulması ile oluşan karışımın karıştırılması gerekir. Hazırlanan kireçli suyun bir gece bekletilmesi gerekirken; oluşan karışımdaki suyun berrak şekilde olması gerekir. Bu süreç içerisinde kirecin üzerine eklediğiniz suyun kireçle çözülmesi sağlanır.

Ertesi gün bal kabağının soyulup temizlenmesinin ardından bol su ile yıkanıp dilimlenmesi gerekir. Kabaklar parmak kalınlığında dilimlenir. Daha sonra bir gece önceden bekletilen kireçli suyun dibine kireç çökmüş olmalıdır. Suyun üstünde çok ince bir kaymak oluşur. Kireç kaymağı dediğimiz bu bölümdeki kısmın suyu bulandırmadan üst kısmından alınması gerekir. Bu işlem uygulanırken kabın eğilmeden yapılması gerekmektedir. Kap eğilerek yapılırsa su bulanır. Daha sonrasında kirecin suyu alınarak dilimlediğiniz kabaklar suyun içerisine konulur. Kabakların tamamen suyun içerisine gömülmesi gerekir. Böylelikle bir gün daha kabakların bu su içerisinde bekletilmesi gerekir. Böylece kabakların dış yüzeyinin sertleşmesi sağlanır. Kabaklar kireçli su içerisinde 2 gün beklerse daha sert olur. Böylece tatlının kıvamı daha güzel olur. İki gün geçtikten sonra kabaklar sudan çıkartılarak iyice yıkanır. Yıkanan kabakları normal su içerisinde bir saat daha bekledikten sonra kabak dilimlerinin birkaç yerinden kürdanla delinmesi gerekir. Bu işlem yapıldıktan sonra süzgecin içine konulan kabaklar bir kenarda bekletilir.

Şerbeti yapmak için şeker ve su tencerenin içerisine koyarak kaynamaya bırakılır. Beş dakika kaynatılır. Şerbetin ılık olması tatlının yapımındaki püf noktalardan biridir. Şerbet ılık kıvama geldiği zaman kabak dilimleri şerbetin içerisine konulur. Kabak şerbetin üzerine çıkıyorsa kabak dilimlerinin üzerine bir tabak kapatılır. Daha sonrasında ocağın altı yakılarak tekrar kaynamaya bırakılır. Şerbetli kabak dilimleri kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılır ve kısık ateşte yaklaşık olarak 3 saat pişmesi sağlanır. 3 saat sonra şeffaf bir görünümde olan kabak tatlısının üzerine limon sıkılarak bir taşım daha kaynaması sağlanır. Kaynadıktan sonra ocaktan alarak şerbetin içerisinde bulunan kabaklar servis tabağına alınır. Soğuduktan sonra isteğe bağlı olarak üzerine tahin, ceviz veya Hindistan cevizi gibi malzemelerle süslenerek servise hazır edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }