{ "title": "Kireçte Kabak Tatlısı", "image": "https://www.kabak.gen.tr/images/Kirecte-Kabak-Tatlisi-45.jpg", "date": "20.01.2024 12:42:53", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Kireçte kabak tatlısı; Tatlı denilince bir çoğumuz için akan sular durur. Kimimiz sütlü tatlıların hastasıyız. Kimimiz de şerbetli tatlıları severek tüketiriz. Bir çoğumuz da meyve veya sebzelerden yapılan tatlıları severiz. Kireçte kabak tatlısı da bunlardan biridir. Kireçte kabak tatlısını genelde Antakya bölgesinde fazlası ile tüketilmektedir. Biraz zahmetli olsa da oldukça lezzetli bir tatlıdır. Ayrıca bu enfes tatlıyı yemeklerimizin ardından ağzımız tatlansın diye yiyebileceğimiz gibi kahvaltı masalarımızda da yerini alabilir. Dışı kıtır kıtır İçerisi şerbet dolu bu enfes tatlıyı herkese şiddetle tavsiye ediyorum. Dilerseniz pekmez, tahin veya ceviz ile lezzetine lezzet katabileceğimiz bu enfes tatlıyı severek tüketeceğinizden eminim. Kireçte kabak tatlısını hazırlamak için öncelikle sönmemiş kireç temin etmemiz gerekir. Bunun yanı sıra biraz sabır ve zahmet gerektiren bir tatlı çeşididir. Bir yiyenin bir daha asla vazgeçemeyeceği bu enfes tatlıyı denemek isterseniz sizlerle paylaşmış olduğum tarife uymanız yeterli olacaktır.

Kireçte kabak tatlısı için gerekli malzemeler
Şerbeti için
Kireçte Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?

Kireçte kabak tatlısını hazırlamak için ilk olarak sönmemiş kireci derin bir kabın içerisine koyup içerisine bol suyla dolduruyoruz. Kireç dibine çökünce ilk kirli suyunu döküyoruz. Daha sonra kirecin üzerine beş litre soğuk su ekleyip iyice karıştırıyoruz. Daha sora su eklediğimiz kireci bir gece bekletiyoruz. Ertesi gün kirecin dibine çökmüş olduğu suyu derin bir kaba süzüyoruz. Daha sonra kabuğunu soyup birer santim kalınlığında hilal şeklinde dilimlediğimiz balkabaklarını süzdüğümüz kireçli suyun içerisine ekliyoruz. Ardından balkabaklarını bu kireçli suda bir gece bekletiyoruz. Önemli belirtmek istediğim bir durum var. Birçok kişi kireçte kabak tatlısı yaparken kabakları direk kireçli suyun içerisine koymaktadır. Bu oldukça yanlış bir işlemdir. Çünkü kabaklardaki kireç temizlenmezse insan sağlığına oldukça zararlıdır.

Daha sonra derin bir tencerenin içerisine toz şekeri ve suyu koyup bir taşım kaynatıyoruz. Daha sonra bir gün boyunca kireçli suda beklettiğimiz kabakları bol suda 5-6 defa yıkıyoruz. Duru suda yıkadığımız bal kabaklarını kurulayıp kürdanla her dilimi birkaç yerden deliyoruz ve kaynayan şerbetin içerisine ekliyoruz. Bal kabakları ile kısık ateşte yaklaşık 2,5 saat pişen tatlının içerisine dileğe göre pekmez ilave edip yaklaşık bir 10 dakika daha kaynatıyoruz. Ardından limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynattığımız tatlımızı ocaktan indiriyoruz. Kaynama süresini şerbetin kıvamını göre de ayarlayabilirsiniz. Kıvamlı bir şerbet elde edemediyseniz kaynama süresini uzatabilirsiniz. Doğru kıvam ise şeffaf ve saydam bir görünümdür. Şerbetin kıvamına göre bu süre daha da kısa sürebilir. Hazırladığımız kireçte kabak tatlısını soğuduktan sonra dilersek kaymak ve cevizle süsleyerek servis yapabiliriz.

Afiyet olsun.

" } ] }