{ "title": "Kireçte Kabak Reçeli", "image": "https://www.kabak.gen.tr/images/Kirecte-Kabak-Receli-58.gif", "date": "20.01.2024 10:31:01", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Kireçte kabak reçeli, Kabak sebze olmasına karşın özellikle bal kabağı çeşidinin tatlı türleri yapılmaktadır. Bunlardan bir tanesi de reçelidir. Hafif bir reçel görünümü verse de kabak reçeli şekeri fazla emdiğinden aslında yoğun bir reçeldir. O nedenle de bu şekilde keskin şeker içeriğine sahip türde reçelleri tercih edenlerin mutlaka tatması gereken bir lezzettir. Birden çok çeşidi bulunan kabağın her birinin kendine has yapılan yemek ve tatlı çeşitleri vardır. Bu kadar geniş bir anlamda kullanılan nadir sebzelerin başında gelir. Besleyici özelliği ve lifli yapısı ile her dönem tüketilmesi gereken besinlerden birisi olan kabak pek de sevilen bir sebze olmadığından ötürü belki de bu kadar değişik lezzetleri türetilmiştir.

Kireçte kabak reçeli malzemeleri
Kireçte kabak reçeli nasıl yapılır?

Reçelimize başlamadan önce ilk olarak yapılacak olan kireç kaymağının hazırlanmasıdır. Sönmemiş olarak temin ettiğiniz kireci büyük bir kavanoz içerisine koyduktan sonra üzerine suyunu ekleriz. Daha sonra ağzı tam kapatılmadan yarı açık vaziyette bir şekilde bekletilmeye alınır. Normal şartlarda aslında kireç suyu gördüğü anda patlayarak çözünmeye başlar fakat kireç bayat ise bu patlama olmadan da bayatlarında da çözünme gerçekleşir. Daha sonra kabaklar küçük küpler halinde irili ufaklı boyutlarda parçalara ayrılır. Daha sonra kenarda bekletilen kireç kaymağı bulandırılmadan suyu ayrı bir kap içerisine alınır ve bu suyun içerisine kabaklar yerleştirilir. Kabaklar hafif olduğundan suyun içerisinde kalabilmesi için üzerine uygun bir ağırlık koyabilirsiniz.

Kabakların kireç suyunda en az bir gün bekletilmesi gerekir. Bekleyen kabaklar sertleşmesi gerektiği miktarda olduğunda kabaklar kireç suyundan çıkartılır. Daha sonra duru su ile dört beş sefer durulandıktan sonra son suda bir saat kadar bekletilir. Bu bekleme işlemi esnasında diğer taraftan tencere içerisine şeker ve su ilave edilerek ocakta beş altı dakika şeker eriyene kadar kaynatılır ve altı kapatılarak ılımaya bırakılır. Daha sonra kabaklar beklediği sudan çıkartılarak hazırlanan ılık şerbetin içerisine ilave edilir. Daha sonra bu şekilde tekrar ocağa yerleştirilen kabak reçelinin altı kısık şekilde ara ara karıştırılarak şerbeti yemesi sağlanır. Ortalama olarak iki saat kadar bu şekilde ocakta pişmeye devam eden kabakların rengi şeffaflaştığında ocak açılarak yüksek ateşte suyunun kıvam alması için pişirilmeye devam edilir. Kıvama gelmesi yaklaştığında içerisine suda eritilmiş limon tuzu da ilave edilerek bir iki dakika daha kaynatılır ve altı kapatılır. Sıcak haldeyken önceden hazırlanmış cam kavanozların içerisine bir parmak boşluk kalacak şekilde yerleştirilir ve ağzı sıkı bir şekilde kapatılır. Kapağı altta kalacak şekilde ters çevrilerek kuru ve serin bir yerde muhafaza edilir. Kireçte kabak reçelinde kullanılan kireç kabakların işlem esnasında dağılmasını engellemek için kullanılmaktadır. O nedenle dilediğiniz herhangi bir reçeli yaparken de bu yöntemi kullanabilirsiniz.
" } ] }