{ "title": "Kireçli Kabak Tatlısı", "image": "https://www.kabak.gen.tr/images/kirecli-kabak-tatlisi.jpg", "date": "21.01.2024 04:01:33", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "
Kireçli kabak tatlısı, İçi yumuşak, dışı kıtır harika lezzetli bir tatlıdır. Kullanılan kireç tek tip kireç değildir. Sönmemiş kireç kullanılmalıdır. Aksi halde tüm emeğiniz boşa gider. Sönmemiş kireç taze suya girdiğinde, patlayabilir. Çok dikkatli olmak gerekir. Özellikle şerbetinin çok ve şekerinin fazla olması gerekir.

Kireçli kabak tatlısı için malzemeler
Kireçli su için
Şerbeti için malzemeler
Kireçli kabak tatlısı nasıl yapılır?

Derin bir kaba, kireci koyun. 1 gün önceden koyup bekletmeniz gereklidir. Kabın derin olmasına özellikle dikkat edilmelidir. Çünkü suyu alırken bulandırmamak gereklidir. 1 günden az bekletenler de var fakat suyun daha duru olması için bir gün bekletilmesi daha uygundur. Daha sonra kirece suyu ekler eklemez kireç hemen çözülür. Bu arada bal kabağını da soyup, çekirdeklerini güzelce temizleyin. İyice yıkadıktan sonra kalın kalın karpuz dilimi gibi doğrayın. Bir gün sonra kireç suyun dibine çöker ve su durulur. Duru suyu alıp suyu bulandırmadan başka bir kaba koyun. Kabı eğmeden yapmanızda fayda vardır. Aksi halde suyu bulandırabilirsiniz. Karpuz gibi dilimlenen kabakları suya koyun. Kabaklar iyice suya girmelidir.

Kabakları kireçli suda 18-19 saat bekletin.18 saat sonra kabakları sudan çıkarın ve 4-5 defa suda iyice yıkayın. Bir saat de temiz suda bekletin. Sudan çıkardıktan sonra kürdan yardımıyla birkaç yerden delin. Şekerle suyu tencereye koyup 5 dakika kadar kaynatın. Daha sonra ocağı kapatıp ılımaya bırakın. Şerbetin ılık olması önemlidir. Kireçli kabak tatlısının çıtır olmasını sağlar. Şerbet ılıdıktan sonra kabakları şerbetin içine koyduktan sonra hemen ocağa alın. Kaynadıktan sonra altını kısın ve 2- 2.5 saat kadar pişirin. Pişirme süresi dilimlenen kabağın kalınlığına göre değişebilir. Şeffaf bir görünüm oluştuktan sonra limon tuzu atın ve 5 dakika kadar daha kaynatıp ocaktan alın. Daha sonra kabakları şerbetten çıkarın ve cam bir kaba koyun. Servis yaparken dilimleyin ve üzerini tahin ve bol cevizle süsleyin.

" } ] }