{ "title": "Kestane Kabağı", "image": "https://www.kabak.gen.tr/images/kestane-kabagi(1).jpg", "date": "19.01.2024 15:45:02", "author": "Harun DEMİR", "article": [ { "article": "Kestane kabağı, ülkemizde de yaygın olarak görülen, ancak ana vatanı Amerika olan bir bal kabağı türüdür: Kestane kabağı adını, sert kabuk yapısı ve daha çok kışlık olarak tüketilmesi nedeniyle almıştır. Kestane kabağının yüzeyi diğer kabağa göre daha basık ve derin dilimlidir. Ayrıca kabuk yapısının kalın olması ve iç kısmının turuncu renkli olması diğer özellikleridir. Kestane kabağı kabak tatlısı yapımında sıkça tercih edilen bir kabak türüdür. Çünkü bu kabak türünün iç kısmı daha lezzetlidir. Ayrıca uzun süre dayanıklı olması da bir diğer tercih edilme nedenidir.

Kestane Kabağının Faydaları Nelerdir?

Kestane kabağı, yağ oranı ve kalorisi düşük bir besin olmasının yanında, lif bakımından zengin bir besindir. Bu sayede bağırsakların daha rahat çalışmasını sağlar ve yemek sonrası yendiğinde hazmı kolaylaştırır. Ayrıca A-B-C vitaminleri bakımından son derce zengindir. Bunun yanı sıra fosfor, magnezyum, potasyum, kalsiyum, sodyum, demir ve çinko bakımından zengindir. Kestane kabağı, demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlığı önler ve kemik yoğunluğunu artırır. Kestane kabağı çocuklar tarafından tüketildiğinde kemiklerinin güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca bu kabağın çekirdeklerinin yenilmesi kemik erimelerinin önlenmesini sağlar. Kestane kabağının içerisindeki potasyum yüksek tansiyon rahatsızlığı olanların tansiyonların dengelenmesini sağlar. Kestane kabağı içerisindeki doğal karoten maddesi ile tüketenlerin ciltlerinin genç kalmasına ve cilt dokularının hızlı yenilenmesini sağlar. Bunların dışında; Alzheimer rahatsızlığını önler, göz rahatsızlıklarını önler ve daha iyi görmeyi sağlar, beynin güçlenmesini sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kestane Kabağı ile Yapılabilecek Yemekler

Kestane Kabağı Tatlısı: Yapımı en kolay olan tatlılar arasında yer alır. Kış günlerinin klasik tatlısı haline gelen kestane kabak tatlısı hazırlanması da son derece basittir. 750 gram kadar kestane kabağı güzelce soyulup parmak kalınlığında dilimlenir ve bir tencereye bir sıra halinde dizilir. Dizilen sıranın üzerine bir kat şeker dökülür. Ardından bir sıra daha kabak dizilir ve üzerine tekrar şeker dökülür. Bu şekilde tencerenin kapağı kapatılır ve kabak suyunu iyice salar. Ertesi gün su eklenmeden tencere hafif ateşte biraz pişirilir. Daha sonra biraz daha su eklenir ve tencerenin kapağı kapatılarak pişirmeye devam edilir. Son adımda tencerenin kapağı açık bırakılır ve dibinde bir parmak seviyesinde su kalana kadar pişirilir. Ardından tencerenin altı kapatılır. Tatlı soğuyunca servis tabağına alınarak üzerine tencerenin dibinde kalan suda tatlının üzerine dökülür ve son olarak da ceviz ve kaymak da üzerine eklenerek servis edilir. Bunların dışında kestane kabağı ile; nohutlu bulgurlu kestane kabağı, kestane kabağı reçeli, kestane kabaklı tatlı börek, kireçte kestane kabağı tatlısı, kremalı kestane kabağı tatlısı, şekersiz kestane kabağı, kestane kabağı salatası gibi yemekler hazırlanabilir.
" } ] }