{ "title": "Kara Kabak", "image": "https://www.kabak.gen.tr/images/kara-kabak.jpg", "date": "21.01.2024 12:59:10", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "Kara kabak, Kara kabağın genellikle yemeği yapıldığı için herkes tarafından bir sebze olarak biliniyor. Aslında bir meyvedir. Kara kabak meyvesi sebze olarak kullanılıyor. Kara kabağın kökü saçak şeklinde oluyor. Meyvesi etli ve suludur. Kabağın içinde çekirdek denilen pek çok tohumu vardır. Kabağın sarı renkte açan çiçekleri olur. Yaprakları büyük olur ve tüylü olur. Türk mutfağında çok sık kullanılıyor. Kabağın çok lezzetli yemekleri oluyor. Kara kabak ülkemizde bol miktarda yetişiyor. Kabağın birçok farklı çeşidi vardır. Kabağın tatlıları yapılır. Kara kabak ana yemek olarak sofralarda yer alıyor ve hekes çok seviyor. Kara kabak çok vitaminli ve mineral kaynağıdır. Özellikle içeriğinde B1 ve C vitamini bulunuyor. Potasyum ve fosfor mineralleri açısından çok zengindir. Hazmı ve sindirimi kolaydır. Kara kabak özellikle de küçük çocuklara sebze çorbası olarak da yedirebilirsiniz. Peygamber efendimizin de çok sevdiği bir nimettir. Onun için büyük küçük herkesin bu nimetten faydalanması gerekir. Diyet yapanlar için de vazgeçilmez bir besindir. Çok besleyici ve enerji verir. Kara kabak yemeği çok kolay yapılır çok lezzetlidir.
Kara kabağın faydaları nelerdir?
Kara kabağın çekirdekleri sağlık bakımından çok faydalıdır. Kara kabak çekirdekleri bağırsaklardaki tenya denilen şerit şeklinde kurtları düşürüyor. 50-100 gram taze kabak çekirdeğinin kabukları çıkarak havanda dökülüp bal ile karıştırarak yenilirse şeritleri bağırsaklardan kolaylıkla dışarıya atıyor. Yani kabağın çok faydaları vardır. Kabağın yemeği de oluyor.

Kara kabak yemeği malzemeleri
Kara kabak yemeği nasıl yapılır?

Öncelikle kara kabağın kabuklarını soyalım. Uzunlamasına ince ince dilimleyin. Üzerine tuz serperek yumuşamasını bekleyelim. Sonra kıymayı bir kabın içerisine koyalım ve içine kıyılmış dereotunu, sarımsağı, pirinci, biber salçasını ve küp-küp doğranmış soğanı da ekleyelim. Daha sonra kimyonu ve karabiberi de ekleyip iyice yoğuralım. Kabak dilimlerinin arasına kıymalı harçtan koyup saralım ve sardığımız içli kabakları ısıya dayanıklı bir cam fırın kabına dizelim. Tereyağından küçük parçalar kopararak sarmaların üzerine serpiştirelim. Suyunu ilave edelim. Fırın kabını folyo ile kapatalım. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirelim. Sıcak olarak servis yapalım.

Not: Kara kabak kabuklu ve uzun biçimli bir yapıya sahiptir. Kara kabağın eti sıkı fakat suludur. Kızartılarak da yenilir. Kabak haşlanarak ya da kendi suyunda pişirilerek de tüketiliyor.

Afiyet olsun.
" } ] }