{ "title": "Kabak", "image": "https://www.kabak.gen.tr/images/kabak(1).jpg", "date": "19.01.2024 10:13:42", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Kabak, meyveleri bol lifli bir nebat olmasının yanında kabak, bağırsakları tembel olanlar amaçlı seçim edilmesi gerekli olan yiyeceklerdendir. Kabak potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir benzeri madensel elementler içermektedir. Kabak bedeni temizler, sinirleri yatıştırır. Besin değerinin kaybolmaması amaçlı kabağı buğuda pişirmek tavsiye edilir. Kabak çiğ olarak da rendelenip salatalara da katılabilir.

Ekilecek ise tarla güzde pullukla derin olarak da sürmek gereklidir. Tarlanın vaziyetine yönelik Kasım-Aralık aylarında ikinci kez sürülmelidir.

İlkbaharda ekimden öncesinde tarlanın ot vaziyetine yönelik diskaro ve kaz ayağıyla işlenmesi gereklidir. Toprağın havalanması açısından bir iki zaman beklenmeli ardından tırmık çekilerek tarla düzenlenmelidir. Kabak yetiştirilme mevsimleri ve değerlendirilme şekillerine yönelik nitelikleri istikametinden diğer sebzelere kıyasla mühim ölçüde çeşitlilik gösteren bir yazlık sebzedir. Ülkemizde yazlık kabak üretimi nihai yıllarda örtü alt kısmında yapılmış olan yetiştiricilik ile kış ayları da dahil olmak üzere olmak üzere tüm yıl süresince yapılmaktadır. Senelik toplamında kabak üretimimiz 400 -500 bin ton civarındadır. Bu imalatın tahmini 400 bin tonunu yazlık kabak oluşturur. Üretilen kabaklar tüm yıl süresince birey beslenmesinde kullanılır. Yazlık kabaklar farklı biçimlerde yemeklik olarak da kışlık kabaklar ise çoğunlukla kış aylarında tatlı ve böreklik olarak da değerlendirilir. Bununla birlikte bu imalatın haricinde kocaman miktarda kabak çekirdeği üretimi yapılır. Kabak çekirdekleri çerez olarak da yayvan çapta kullanılır.

İnsan beslenmesi yanında meyveleri ve çekirdekleri çok aranan bununla birlikte hayvan yemi olarak da kullanılan bir sebzedir. Kabakların orijinleri ile ilgili çok farklı görüşler vardır. Birtakım araştırıcılar kabak türlerinin anavatanının Abd, bazılar ise Asya olduğunu belirtmektedirler. Bu araştırıcılar Cucurbita pego L., ile Cucurbita moshata Poir'in orijinin Abd, Cucurbita maxima Duch'ın ise Asya orijinli meydana geldiğini bildirmektedirler. Amerika orijinli kabakların yabani formlarına Florida ve Texas yerlerinde rastlandığı, M. Ö. 2000-1500 yıllarından beri bu iki kabak türünün ABD'de yetiştirildiği ve kullanıldığı çoğu araştırıcı aracılığıyla anlam edilmektedir. Ülkemizde kabaklar yazlık, kışlık ve süs kabakları olarak da gruplandırılmaktadır. Yazlık kabaklar içerisinde sakız, Girit, Su ve Asma kabağı koltuk almaktadır. Kışlık kabaklar ise Bal, Kestane ve diğer iri kabaklardan meydana gelir. Süs kabakları dış ülkelerden getirilmiş meydana gelen Mis ve Parmak kabağı benzeri çeşitlerdir. Bu sınıflandırmanın haricinde kabaklar botanik nitelikleri dikkate alınarak farklı biçimlerde de sınıflandırma edilmektedir.

Gübrelemesi: Kabak ekilecek tarlaya güzde dekara 2-3 ton hesabıyla iyi vasıflı yanmış ahır gübresi düzgün bir olarak saçılmalıdır. Temel gübreleme ilkbaharda ekimden birden çok zaman öncesinde 50 kg/da hesabıyla kompoze gübrelerden bir tanesi ile yapılmalıdır. Üst gübreleme ikinci çapanın öncesinde 10 kg/da hesabıyla Amonyum nitrat ya da üre gübrelerinden bir tanesi ile ocaklar çevresine serpme biçimde uygulanmalıdır.

Ekilme zamanı: Kabak nebatı soğuktan korkar, sıcaklık sıfırın alt kısmında 2-3 dereceye düştüğünde yaşamını hızla kaybeder. Kabak tohumlarının normal bir çimlenme gösterebilmesi amaçlı topraktaki ısının en az 11-12 C° olması gereklidir. Bu sebeple tohumlar ilkbaharda don tehlikesi kalkınca ekilmelidir.

Hasat ve harman: Beyaz kabak hasatında bitkilerin tamamı ile kuruyup meyvelerin meydana çıkması beklenmelidir. Kabak meyvelerinin tamamı ile olgunlaştığı anlaşılınca uzunca zaman tarlada bekletilmemeli, soğuklar başlamadan hasat edilerek ambarlara taşınmalıdır.

Yararları
" } ] }