{ "title": "Kabak Yetiştiriciliği", "image": "https://www.kabak.gen.tr/images/Kabak-Yetistiriciligi-38.jpg", "date": "21.01.2024 17:43:05", "author": "Ceyda Kekik", "article": [ { "article": "Kabak yetiştiriciliği, kumlu ve çok ağır olan topraklar dışındaki tüm topraklarda yapılabilir. İyi ürün alabilmek için derin, geçirgen ve su tutma kabiliyeti iyi olan topraklar ile organik ve mineral bakımından zengin topraklar kullanılmalıdır. Toprağın PH seviyesi 6 - 7 civarında olmalıdır. Kumlu topraklara da çiftlik gübresi ya da ticari gübre kullanarak kabak yetiştiriciliği yapılabilir.

Kabak ekiciliği

Ekim, dikim sürecinden önce bir ya da iki kez toprak işlenir, tırmık geçirmek sureti ile tarla tesfiye edilir sonrasında toprağın sıcaklığı 10 - 12 dereceyi bulduğunda ekim, dikim işlemi yapılabilir. Yetiştirme kaplarına birer tohum ekilir. Fideler dikim işleminden bir gün önce topraklı olarak dikilebilsin yetiştirme kapları sulanır. Esas yetişecekleri yere dikilebilmesi 4 - 5 yapraklı oldukları dönemde olur. Toplu halde büyüyen ve kol atmayan kabak fideleri sıra araları 60 ile 80 cm bırakılarak ve sıra üzeri 50 ile 60 cm aralık mesafe ile dikilir. Kabak ışıktan çok hoşlanan bir bitkidir. Gölgeli yerler ve ağaç altları kabak yetiştiriciliği için uygun değildir. Gölgeli yerlerde yetiştirilmeye çalışılan kabak narin bir yapıda olur ve bitkinin üzerinde dişi tohum oluşma ve meyve bağlama oranı düşer. Yazlık çeşitlerde yaklaşık 100 gün, kışlık çeşitlerde 180 ile 200 gün arası vegatasyon süresi vardır.

Kışlık bal ve kestane kabakları çok dallanan, fazla boy atan çeşitler oldukları için sıra araları 240 - 300 cm, sıra üzeri ise 60 - 140 cm olarak dikilmesi gerekir.

Kabak yetiştiriciliği gübreleme: Kabaklar toprakta organik besin maddelerinin fazla olmasını sever. Dekarlık araziye 3 ile 4 ton arasında yanmış çiftlik gübresi sonbahar aylarında ya da ekim işleminden bir ay sonra verilmelidir. Ticari gübre ise 25 / 30 kg da %33 amonyum nitrat, 20 - 25 kg da TSP ya da DAP, 20 kg potasyum sülfat ve çiçek burun çürüklüğü görüldüğü zamanlarda ise CAN gübresi verilir.

Kabak yetiştiriciliği bakımı: Yabancı otlar ile mücadele en önemli konulardan biridir. Yabancı ot durumuna göre ilk çapa yapılır ve 2 ile 3 hafta aralar verilerek 3 ile 4 çapa yapılır. Çapa yapmak hem yabancı ot temizliği için hem de toprağın havalandırılması ve bitkilerin boğaz doldurulması amacı ile yapılır.

Kabakta ilk döller görülünceye kadar sulamadan kaçınmak gerekir. Eğer kurak bir dönem ise aşırıya kaçmadan su verilebilir. İlk meyveler görüldükten itibaren sulama işlemi önem kazanır. Kabak çok hızlı büyüdüğü için sulama oldukça sık aralıklar yani 3 ile 4 gün aralıklarla yapılması bitkinin gelişimine ve veriminin artmasına fayda sağlar. Susuzluğun anlaşılması için sabah ve akşam saatlerinde yapraklarına bakmak yeterli olacaktır.

Kabak yetiştiriciliği hasat: Yazlık kabaklarda hasat yapma zamanı kabağın 15 - 20 cm e ulaşması ile olur. Hasadı günlük olarak sabah ya da akşam saatlerinde yapmaya dikkat etmek gerekir. Hasat süresini uzatmak için yaşlı yapraklar kesilerek normal bakım işlemlerine devam edilebilir Böylece bitki başına 2 ile 4 kg arasında ve dekar başına ise 5 ile 8 ton arasında ürün alınabilir. Kışlık kabaklar ve kestane kabaklarında hasat bitki üzerinde yapraklar kuruyana kadar yapılmaz.
" } ] }