{ "title": "Kabak Tatlısı Tahinli", "image": "https://www.kabak.gen.tr/images/Kabak-Tatlisi-Tahinli-12.jpg", "date": "20.01.2024 09:52:41", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Kabak Tatlısı Tahinli, Sonbahar da olgunlaşan bal kabağının birçok çeşit tüketimi şekli olmaktadır. Aşağı yukarı her yörede yapılan kabak tatlısının yanına tahin çok yakışır. Hele bir de yanında ceviz varsa dayanılmaz bir lezzete olur. Kabak tatlısı birçok kişiye basit bir tatlı gibi görünür. Lakin özenle yapılmadığında netice tabii ki hüsranla sonlanacaktır.

Kabak tatlısı tahinli malzemeleri
Kabak tatlısı Tahinli nasıl yapılır?

Kabağı tencereye koyup kaynatmanın bile bir yöntemi vardır. Kabağın piştiği tencere bile çok önemlidir. Kabağı, kalın tabanlı ağır bir tencere kaynatmalıdır. Isı kabağa hemen iletilmemelidir. Isıyı çabuk ileten ince tabanlı tencerede kabak pişmeden suyu, buharlaşıp uçar. Sonucunda da kabak daha pişmeden dibi tutup yanar. Kabak, aceleye gelmeyecek şekilde hafif ateşte yavaş yavaş pişmelidir. O nedenle kısık ateşte pişirmelisiniz. Kabağın şekerini birkaç saat önceden serperek, kabağın suyunu salması sağlanmalı ve kendi suyunda pişirilmelidir. Bazı kabaklar cinslerinden dolayı suyunu salmayabilir. Bu durum takip edilip, ekstra su eklenmelidir. Aksi halde kabağın yanması kaçınılmaz olur.

Şekerde bekleyen kabak, suyunu hemen salmamış olabilir; suyunu salmadı diye hemen su eklemekte acele etmeyiniz. Hafif ateşe alıp 5-10 dakika kadar bekleyiniz. Hala suyunu salmadıysa, bu aşamada sıcak su ekleyiniz, fakat su miktarını da fazla kaçırmayınız. Kabağın içinde su kalırsa vıcık vıcık olur; bu da tatlının tüm tadını kaçırır. Kabağın pişmesine yetecek kadar suda pişen tatlı şekerden kaynaklı olarak sertleşmeye başlar. Kabakların rengi ise yer yer daha koyu bir renge dönüşür. Kabak tatlısının en sevilen kıvamı da budur. O kıvamı yakalamak için suyunu tamamen çekene kadar hafif ateşte pişirmeye devam edilmelidir. Ateşte biraz fazla tutulursa dibi tutabilir. Dipte kalan son suyun alttan ince ince köpürerek kaynadığını görülene kadar sık sık kontrol ederek pişiriniz. Ocağı kapattıktan sonra dibinde, baldan biraz daha koyu kıvamlı çok az su kaldığı görülmelidir. Kabak tatlısı soğuma aşamasında dipteki sıvı içindeki son su buharlaşıp hafif ağda gibi bir hal alır. Tatlıyı servis etmek için oda sıcaklığına düşmesi beklenmelidir. Soğuma işlemi esnasında kapağını açık bırakılarak istenen kabağın kıvamı ortaya çıkar. Soğuyan kabakları servis tabağına alınız. Kabakların üzerine tencerede kalan şerbetini dökününüz. Tatlının üzerine isteğe göre az ya da bolca tahini gezdirip, cevizi serpiniz.
" } ] }