{ "title": "Kabak Reçeli", "image": "https://www.kabak.gen.tr/images/kabak-rteceli.jpg", "date": "19.01.2024 05:08:11", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Kabak reçeli, ülkemizde birçok bölgede yapılan bir reçel türüdür. Aslında günümüzde bazı insanlar direk olarak kabak yemedikleri için bu reçeli sevmeyebilirler. Fakat kabak seven insanlar için hem lezzeti ile hem de görüntüsü ile çok mükemmel bir yiyecektir. Üstelik insanlara sağladığı birçok fayda ile çok büyük etkiler yapmaktadır. Kabak reçelinin yapılışı aslında hemen hemen diğer bitkilerden yapılan reçeller gibi olduğu için bu reçel türü son derece kolay bir şekilde yapılabilir. Fakat kabak reçeli yapılışında asıl önemli olan kabak reçelinin yapılışı değil, aynı zamanda kabak reçeli içerisinde kullanılan malzeme miktarı çok büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle kabak reçeli yapılışında kullanacağınız malzemelerin seçimine ve miktarına çok dikkat etmeniz gerekir. Aksi durumlarda reçelin kıvamı ve lezzeti üzerinde çok büyük farklılıklar olacaktır. Bu durumda dikkat etmeniz sizler için çok daha iyi olacaktır. Kabak reçeli, insanlarda muhteşem bir enerji etkisi gösterir. Bu nedenle özellikle sabahları en az iki tatlı kaşığı kabak reçeli tüketerek gün boyu yoğun işleriniz için daha enerjik bir halde olabilirsiniz. Bu etkisi nedeni ile çocuklarınıza da sabahları en az bir tatlı kaşığı kabak reçeli yedirebilirsiniz. Aslında kabak reçeli, hemen hemen kabak tatlısına benzemektedir. Hatta bu reçelin görünüşü kabak tatlısı ile aynıdır. Kabak reçeli yaparken birçok kişi kireç kaymağı ile bu reçeli yapar. Bu durumu bizde tarifimizde uygulayacağız. Şimdi kabak reçeli için malzemelerden bahsedelim.

Kabak Reçeli Malzemeleri
Bu malzemeler hazırlandıktan sonra mükemmel lezzeti olan kabak reçeli yapılışına geçebilirsiniz. Bu malzemelerin yanı sıra eğer isterseniz kabak reçeli içerisine bir miktar çubuk tarçın eleyerek çok daha lezzetli bir hal almasını sağlayabilirsiniz. Bu tamamen size kalmıştır.

Kabak Reçeli Nasıl Yapılır?

Öncelikle kireç kaymağını hazırlamamız gerekecektir. Şimdi soğuk su ile kireci dikkatli bir şekilde karıştırın. Bunun için bir tencere kullanabilirsiniz. İyice karıştırarak erittiğiniz kireci yaklaşık olarak 3 saat boyunca dinlendirin ve daha sonra kireçli su üzerinde oluşmuş olan kısmı ayırın. Suyu hiç bulandırmadan son olarak kirecin suyunu ayrı bir yere süzün. Bu işlemi yaptıktan sonra ise artık ikinci aşamaya geçebilirsiniz.

İkinci aşamada ise malzemelerde bahsettiğimiz kadar kabağın çekirdeklerini iyice ayıklayın. Daha sonra kabağın kabuklarını temiz bir şekilde soyun ve kabağın tümünü durulayın. Soyma işleminde kabak üzerinde herhangi bir yeşilin kalmamasına özen gösterin. Tam olarak soyduktan sonra kireçli suda bekletmek için kabakları suya ekleyin. Kabakları çıkardıktan sonra bol bol su ile durulamanız gerekecektir.

Bu aşamada ise bol su ile duruladığınız kabağın hem şekilli olsun diye hem de kolay soyulması için bir tırtıklı bıçak kullanabilirsiniz. Tırtıklı bıçak ile soyduğunuz kabakları küçük küpler şeklinde çekin. Şimdi küçük küpler şeklinde kesmiş olduğunuz kabakları temiz bir su içerisinde yaklaşık 4-5 saat kadar bekletin. Bu süre boyunca su içerisinde beklettiğiniz kabakları tekrar bol su ile yıkayarak bir süzgeç yardımı ile iyice süzün. Bu şekilde bir süre muhafaza edebilirsiniz.

Malzemelerde bahsettiğimiz suyu, temiz bir tencere içerisine şekerle birlikte koyarak ocağı açın ve bol bol karıştırın. Bu işlemde ocağın altını orta ateşte açmanız yeterli olacaktır. Yaklaşık olarak 6-7 dakika boyunca kaynattığınız bu şekerli suyun içerisine temiz bir şekilde yıkanarak durulanmış olan kabakları ekleyin ve bu karışımı iyice reçel kıvamı alana kadar kaynatın. Bu reçeli ocaktan almaya yakın içerisine limonun yarısını tamamen sıkın. Limonu sıktıktan sonra yaklaşık olarak 3 dakika boyunca daha kaynatın ve ocaktan alın.

Bir süre boyunca oda sıcaklığında ılınması için bırakın. Bu sırada kesinlikle karıştırmayın. Biraz soğumuş olan reçelleri cam kavanozlarda muhafaza etmek için ayırın ve sürekli olarak serin ortamlarda saklayın. İşte kabak reçeli hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }