{ "title": "Kabak Ograten", "image": "https://www.kabak.gen.tr/images/kabak-ograten.jpg", "date": "21.01.2024 02:52:31", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kabak ograten, kabak genel olarak bir bitki olarak bilinse de aslında tohum içerikli olduğu için bir meyve olarak kabul edilmektedir. Kabak kalın bir kabuğa sahip naif bir sebzedir. 100 gram kadar kabak yaklaşık 45 kalori içerir. Ayrıca A, C, E ve K vitaminleri bakımından zengin içeriğe sahiptir. Yine başta demir olmak üzere, magnezyum, bakır gibi mineraller bakımından da iyi bir kaynaktır. Zengin bir yemek çeşidine sahip olan kabak, içeriği sayesinde sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Kalp sağlığını korur. Diyet listelerinde uzmanlar tarafından sıkça önerilen lif bakımından zengin bir sebzedir. Lifli yapısı kilo vermeyi kolaylaştırır. Kanseri önleyici etkisi bulunmaktadır. Özellikle kolan kanserinin oluşma riskini azaltır, kemik sağlığını destekleyen etkisi vardır. İleri yaşlara ulaşan erkeklerin çoğunun maruz kaldığı prostat sorunlarına karşı iyi gelir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, göz sağlığına katkıda bulunur. Saç kırıklarını önleyici özelliği vardır. Serbest radikallerin verebileceği zararlara karşı mücadele etmeyi sağlar. Bu etkisi ile erken yaşlanma belirtilerini azaltır. Kas sağlığını korur, mükemmel bir antioksidandır. Kan inceltici etkisi bulunmaktadır. Kolesterole karşı iyi gelir. Kabak çekirdeği yağı şişkinlik problemlerine karşı iyi gelir. Ayrıca bağırsak hareketlerini hızlandırır. Beyin sağlığını destekler.

Kabağın sağlık için daha sayılmayan pek çok faydası bulunmaktadır. Farklı şekillerde yemek olarak hazırlanabilir. Kabak ograten kabak ile yapılan oldukça besleyici ve lezzetli bir yemek türüdür. Farklı şekillerde hazırlanarak sunum yapılabilir. Kabak kayık şeklinde kesilerek, içi farklı şekillerde doldurulup beşamel sos eklenerek fırınlanır. Ancak kabaklar ince ince dilimlenip kat kat döşenerek de yapılabilen bir yemek türüdür. Ne şekilde yapılacağı kişinin tercihine göre değişebilir.

Kabak Ograten İçin Gerekli Malzemeleri
Beşamel Sosu için
Üzeri için
Kabak Ograten Nasıl Yapılır?

Kabak ograten için temin edilen kabaklar orta kısmından uzunlamasına kesilir. Uygun bir tencereye su ilave edilerek kaynatılır. Kesilen kabaklar kaynayan suda yumuşayıncaya kadar haşlanır. Bu arada iç harcı için sıvı yağ tavaya alınıp ısıtılır. Isınan yağa kıyma eklenip, suyunu çekene kadar kavrulur. Kuru soğanın kabukları soyularak kıymanın üzerine yemeklik olacak şekilde doğranıp yumuşayıncaya kadar kavrulur. Yeşilbiber minik minik doğranıp kavrulan malzemelere eklenir. Ardında domatesin kabukları soyulup, yine küp-küp malzemelerin üzerine doğranıp, kavurma işlemine devam edilir. Son olarak tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanozlar eklenerek iç harç ocaktan alınır.

Haşlanan kabaklar sudan süzgeç yardımı ile çıkarılarak soğumaya bırakılır. Beşamel sos için, uygun bir tencereye tereyağı eklenip ısıtılır. Isınan yağda unun kokusu çıkana kadar kavrulur. Un hafif pembeleştikten sonra yavaş yavaş süt ilave edilir ve topaklanmaması için devamlı karıştırılır. Soğuyan kabakların çekirdekleri ayıklanarak fırın kabına dizilir. Hazırlanan iç harç kabakların üzerine eşit olacak şekilde eklenir. Harcın üzerine beşamel sos ilave edilir ve son olarak kaşar peyniri rendesi serpiştirilir. 1 su bardağı sıcak suyun içinde 1 yemek kaşığı domates salçası ezilir. Elde edilen salçalı su fırın kabının tabanına dökülür. Hazır hale gelen kabak ograten 180-200 derecede önceden ısıtılmış fırına verilerek üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak olacak şekilde servis yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }