{ "title": "Kabak Kurusu", "image": "https://www.kabak.gen.tr/images/Kabak-Kurusu-63.jpg", "date": "21.01.2024 14:30:22", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Kabak Kurusu, Kabak B9, protein, C vitamini, sodyum, folat, potasyum, demir ve kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Kabak yağ ve kalori açısından oldukça düşük bir sebze türüdür. Kabak meyve kısmı sebze olarak tüketilen otsu bir bitki türüdür. Kabak yıllık bitkilerdendir yani her sene yeni baştan üretilmektedir. Kabak yurdumuzda çok fazla yetiştirilmektedir. Kabağın gövde kısmı ve yaprak kısımları sert kıllarla kaplı olur. Kabağın gövde kısmı ya yerde sürünür ya da sülükler ile tutunarak tırmanır. Kabağın büyük sarı renkli çiçekleri açar ana sap üstünde erkek yan dallar üstünde de dişi çiçekler bulunmaktadır. Kabağın meyvesi yenilmekte olan kısımdır. Olgunlaşmış olan meyvenin tam orta kısmında bir boşluk ortaya çıkmaktadır. Bu boşlukta birbirlerine liflerle tutturulmuş çekirdekler bulunmaktadır. Kabakların içerisinde türlerine göre az veya çok oranda şekerli maddeler bulunmaktadır. Bu bakımdan dolayı da kabak yiyecekler içinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Kabağın çekirdek kısmı da kavrularak çekirdek şeklinde yenir. Hekimlik alanında en çok kullanılan helvacı kabağı çekirdeğidir. Bu çekirdeklerin ser kabuğunun altındaki yeşil renkli kısımda 'pioresin' adı verilen bir madde bulunur. Bu madde dolayısı ile kabak çekirdeği terya sajinata adı verilen bağırsak şeritlerini düşüren ilaç olarak kullanılır. Kabak yurdumuzda kültür olarak yetiştirilir kök kısımları uzun ve iğ biçiminde olur. Yaprak kısımları tüylü, büyük kalp ya da böbrek biçiminde olur. Beş parçalı ve uzun saplıdır. Kabağın çiçek kısımları tek eşeyli olur. Erkek çiçekler ise sarımsı renkli olur büyük dişi çiçekler çok daha küçük olur. Meyveleri türüne göre yumurtamsı, küremsi ya da silindir şekillerde olur ve saplıdır.

Kabak Kurusu Nasıl Yapılır?

Eğer dolmalık kurutacaksanız dolmalık kabaklardan almanız gerekir. Bunun nedeni kabak yapısında çok fazla su bulundurduğundan dolayı kuruduktan sonra epey küçülür. Almış olduğunuz kabakları ilk önce iyice yıkayın daha sonra sap kısımlarını kesin. Dış kısımlarını da patates oyacağı kullanarak ince bir biçimde soyun. Daha sonra ortadan ikiye ayırın. Sonra kabakların içini dolma oyacağı ile güzelce oyun. Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra yorgan ipliği olarak bilinen pamuklu iplik üstüne aynı dolam biber ile patlıcan kurutmasında olduğu gibi yorgan iğnesi kullanarak ip üstüne sıra, sıra dizin. En sonda iç kısımlarını iyice oymuş olduğunuz ve ipe dizmiş olduğunuz kabakları evinizin balkonunda bol güneş alan bir tarafına kabak dizisini asın. Kabakları güneşte iyice kurutun nemli kalmasın iyice kurusun. Kabak, dolma biber ve patlıcan gibi kuru yiyeceklerinizi mutfağınızın serin ve kuru yerinde kullanacağınız zamana dek muhafaza edin. Kabağı ister bu şekilde dolmalık kurutun ya da ince çirtin yemeklik kurutun. Kabak oldukça faydalı bir sebze türüdür kışın olmadığından dolayı zamanında bolca alarak kurutun kış ayında da bu faydalı sebzeden tüketin.
" } ] }