{ "title": "Kabak Ekimi", "image": "https://www.kabak.gen.tr/images/Kabak-Ekimi-88.jpg", "date": "21.01.2024 00:21:50", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Kabak ekimi, Kabak yetiştirilme mevsimleri ve değerlendirilme biçimlerine göre nitelikleri bakımından diğer sebzelerden önemli ölçüde farklılık gösteren bir yazlık sebzedir. Ülkemizde yazlık kabak üretimi son dönemlerde örtü altında yapılan yetiştiricilik ile kış ayları da dahil olmak üzere bütün yıl boyunca yapılmaktadır. Senelik toplam kabak üretimimiz 400 – 500 bin ton civarlarındadır. Üretimin yaklaşık 400 bin tonunu yazlık kabak oluşturmaktadır.

Üretilen kabaklar bütün yıl boyunca tüketilir. Yazlık kabaklar değişik biçimlerde yemeklik olarak; kışlık kabaklarsa çoğunlukla kış aylarında tatlı ve böreklik olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca büyük miktarda kabak çekirdeği üretimi yapılmaktadır. Kabak çekirdekleri ise çerez olarak tüketilmektedir. İnsanların beslenmesi yanında meyveleri ve çekirdekleri çok aranan hayvan yemi olarak kullanılmaktadır.

Kabak ekimi toprak isteği

Fazla ağır ve kumlu topraklar dışında kalan tüm topraklarda yetiştiriciliği yapılabilmektedir. En iyi ürün, geçirgen, derin, su tutma kabiliyeti çok iyi, mineral ve organik maddelerce zengin tınlı topraklarda alınır. Kumlu topraklarda ticari ve çiftlik gübreleri kullanılır kabak yetiştiriciliği yapılabilir. Bu tip topraklarda erkencilik sağlanır. Toprağın pH'sı 6-7 civarında olmalıdır.

Kabak ekimi - dikim

Ekim ve dikimden önce bir ya da iki kez toprak işlenir, tırmık geçirmek suretiyle tarla tesviye edilmelidir. Toprağın sıcaklığı 10-12 °C'yi bulduğunda ekim ve dikim yapılır. Her yetiştirme kabına bir tohum ekilir. Tarlaya dikimden bir gün önce fidelerin topraklı olarak dikilebilmeleri için yetiştirme kapları mutlaka sulanmalıdır. 4-5 yapraklı olduklarında esas yerlerine dikilir. Kol atmayan ve toplu biçimde büyüyen kabak fideleri, sıra arası 60-80 cm, sıra üzeri ise 50-60 cm aralıklı mesafeyle dikim yapılmalıdır. Kışlık kestane ve bal kabakları çok dallanan, fazla boy atan çeşit olduklarından dolayı sıra arası 240-300 cm, sıra üzeri ise 60-140 cm olacak biçimde dikilmelidir.

Kabak ışığı seven bir bitkidir. Bu sebeple gölgeli alanlarda kabak yetiştiriciliği yapılmaz. Gölgeli alanlarda bitki hem narin bir yapı kazanır hem de bitki üzerindeki dişi çiçek oluşturma ve meyve bağlama oranı azalır ve verim düşer. Kabaklarda vegatasyon zamanı yazlık çeşitlerde yaklaşık 100, kışlık çeşitlerdeyse 180-200 gündür.

Tohumlarda, ekimden 4 ile 8 gün sonra çimlenme oluşur. Bitkiler büyümeye başlayınca, özellikle dallanan kışlık türlerde ilk sürgünün 5-6 yapraklı olduğunda sürgün ucu kesilerek suretiyle dallanma teşvik edilir.

Kabak ekimi bakım işleri

Yabancı otun haline göre ilk çapa yapılır. İlk çapadan sonra 2-3 haftalık aralarla 3-4 kez çapa yapılmalıdır. Çapa, yabancı ot temizliği, toprağın havalandırılması ve bitkilerin boğaz doldurması amacı ile yapılır. İlk döller oluşana kadar sulamadan kaçınılmalıdır. Bu dönemde yağış olmaz ise aşırıya kaçmamak şartıyla az miktarda su verilebilir. İlk meyveler oluştuktan sonra sulama işi büyük önem taşır. Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğünden dolayı sulamayı sık aralarla ve mümkünse 3-4 gün arayla yapmak bitkinin gelişmesi ve verimi açısından çok faydalıdır. Kabaklarda susuzluk sabah ve akşam vakitlerinde yapraklarının anormal olarak pörsüyüp aşağıya sarkmalarıyla kolayca anlaşılır. Bitkide bu belirtiler görülmeden, vaktinde sulama yapılmalıdır.

Kabak ekimi gübreleme: Kabaklar topraktaki organik besin maddelerinin fazlaca olmasından hoşlanır. Dekara 3 ile 4 ton arasında iyice yanmış çiftlik gübresi sonbaharda veya ekim ve dikimden bir ay önce atılmalıdır.

Sunni gübre olarak 25-30 kg/da; %33 A. Nitrat,20-25 kg/da TSP veya DAP, 20 kg potasyum sülfat atılmalıdır. Çiçek burun çürüklüğü görüldüğü zamanda ise CAN gübresi atılmalıdır.
" } ] }