{ "title": "Kabak Çiçeği", "image": "https://www.kabak.gen.tr/images/kabak-cicegi.jpg", "date": "19.01.2024 06:55:25", "author": "Yasin çiftçi", "article": [ { "article": "Kabak çiçeği, kabak bitkisinin çiçeğidir. Kabak, Plantae alemine ait olup cucurbitaceae familyasındandır. Kabak çiçeğinin sarılı turuncumsu çiçekleriyle bahçenize renk katar. Hepimizin bildiği gibi bitki çiçeklerinden çay yapılır. Kabak çiçeği hariç! Kabak çiçeğiyle çeşitli dolmalar kızartmalar yapıp bir güzel yiyebilirsiniz. Bal kabağı, yazlık kabak, su kabağı, sakız kabağı gibi çeşitli kabak türleri vardır. Bizim yemek olarak tükettiğimiz ise yazlık kabak çiçeğidir.

Kabak çiçeği erkek ve dişi olarak ikiye ayrılır. İkisi de aynı bitki üzerinde bulunur. Dişi çiçekler kabak sebzesinin ucundayken erkek çiçekler ise diğer ucunda sap kısmında uzanır ve erkek çiçekler dişiye oranla çok daha küçüktürler. Kabak sebzesinin oluşmasını istiyor ama çiçek yemekten de vazgeçemiyorsanız erkek olanları yemelisiniz. Peki nasıl ayırt edeceğiz? Bunun için kabağın çiçeğinin sap kısmına bakmak yeterli. Küçük bit kabak görünümünde bir yumru varsa bilin ki o dişi çiçektir. Bir çiçekleri kapalıyken toplamak gerekir. Bunun içinde akşam saatlerinde veya sabah erkenden gidilip bahçeden toplanması gerekir.

Kabak çiçeği, yavru vatanımız Kıbrıs da dolması yapılarak tüketilen enfes bir ara sıcaktır. Küçüklüğümde sabah ezanıyla anneannem kabak çiçeklerini toplar öğle yemeği için dolma yapardı, yemeğe doyamazdık. Şimdiyse 5 yıldızlı otellerin menülerinde çok tercih edilen bir yemek olarak karşımıza çıkmakta. Sadece ülkemizde değil Meksika'da da kabak çiçeği yemeğinin ünlü olduğunu biliyor muydunuz?
Şimdi size güzel bir kabak çiçeği dolması tarifi vereyim. Kabak çiçeği dolması Ege ve Girit'te çok ünlü bir yermektir. Eger bu bölgeye uğrarsanız kabak çiçeği dolması yemeden kendinizi gezmiş saymayın.

Kabak çiçeği dolması için malzemeler
Kabak çiçeği dolması nasıl yapılır?

Çiçekleri güzelce yıkayın. Sap kısımlarını yapraklara zarar vermeyecek şekilde kesin ve iç kısımdaki taç yapraklıları kaşık yardımıyla çıkarın.

Soğanları yemeklik küçük küçük doğrayın. Pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine yıkadığınız 1 su bardağı pirinci ekleyin ve kavurmaya devam edin. Daha sonra rendelediğiniz domatesleri üzerine ekleyin. Biraz karıştırdıktan sonra tuzu, baharatları ve yarım su bardağı ılık suyu ekleyin. Biraz suyunu çektikten sonra demlenmeye bırakın.

Soğuyan iç harcınızdan birer kaşık çiçeklerin içine koyun. Çiçekleri bohça gibi katlayın. Katlanılan yer altta kalsın. Tencerenize sırayla çiçekleri dizdikten sonra üzerine zeytinyağı gezdirin. Suyu da ekledikten sonra artık hafif kısık ateşte pişirin.

Afiyet olsun!

Kabak çiçeği kızartması malzemeleri
  • Kabak çiçeği
  • Kızarmak için sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 kahve fincanı su
  • Tuz
Kabak çiçeği kızartması Nasıl Yapılır?

Kabak çiçeklerini yapraklarını zedelemeyecek şekilde yıkayın. Bir kâsede yumurta, un, su ve tuzu karıştırın sos haline getirin. Suyunu süzdüğünüz çiçekleri sosa batırarak iyice kızartın.

Afiyet olsun!
" } ] }