{ "title": "Kabak Çeşitleri", "image": "https://www.kabak.gen.tr/images/kabak-cesitleri.jpg", "date": "19.01.2024 22:45:35", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kabak çeşitleri, bol lifli bir meyve olan kabak, kabakgiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Farklı türleri olan kabak kavun, karpuz, salatalık ve acur ile aynı aileye aittir. Potasyum, fosfor, demir, sodyum, kalsiyum gibi mineraller bakımından oldukça zengin içeriğe sahiptir. Vücudun zararlı maddelerden arınmasını sağlar ve sinir yatıştırıcı özelliği vardır. Kabak besin değeri yüksek bir bitkidir ve değerini yitirmemesi için buğulama yöntemi ile pişirilmesi tavsiye edilir. Ayrıca çiğ olarak da salatalarda tüketilebilir.

Kabak Çeşitleri

Balkabağı: Tatlı yapımı için sıkça tercih edilen bir bitkidir. Kış kabağı olarak da bilinir. Sağlık açısından oldukça faydalıdır. Mineral ve vitamin içeriği ile sağlığa ciddi anlamda katkıda bulunur. Balkabağının faydaları;
Sakız Kabağı: Silindir biçimde, yeşil ya da sarı kabukludur. İç kısmı beyaz renktedir. Yemeklik olarak sıkça kullanılan sebzelerden biridir. Köfte, dolma ve farklı şekillerde yemek olarak hazırlanabilir. Ayrıca tatlı ve turşu yapımında da kullanılabilir. Sakız kabağının faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
Helvacı Kabağı: Küre şeklinde olan bir kabak türüdür. Sarımtırak ya da kırmızımtırak bir renge sahiptir. İç kısmı sarı ya da turuncudur ve daha çok tatlı şeklinde hazırlanarak tüketilir. Helvacı kabağı da diğer kabak türlerinde olduğu gibi aynı faydalara sahiptir.

Su Kabağı: Kabakgillere ait olan tek yıllık bir bitki türü olan su kabağı, halk arasında asma kabağı olarak da tanımlanır. Farklı şekil ve boyutlarda olabilir. Sap kısmı dar, alt kısmı ise oldukça tombuldur. Eski yıllarda içi boşaltılarak süs amaçlı su kabı olarak kullanılmakta olan bitki, bu nedenle bu ismi almıştır. Ayrıca saz yapımında da kullanılmaktadır. Daha çok süs olarak kullanılsa da bazı yerlerde yemek yapımında da kullanılmaktadır.

" } ] }