{ "title": "Kabak Çekirdeği Kavurma", "image": "https://www.kabak.gen.tr/images/Kabak-Cekirdegi-Kavurma-53.jpg", "date": "21.01.2024 05:13:25", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Kabak çekirdeği kavurma, Kabak çekirdeğinin yararları arasında çinko ve demir mineralleri açısından zengin olması ilk sırada gelmektedir. Sağlıklı yağlar olarak tanımlanan omega 3 yağ asitleri için de çok iyi bir kaynaktır. Yapılan araştırmalar kabak çekirdeğindeki bileşenlerin menopoz belirtilerinin hafifletilmesinden, prostat büyümesine kadar pek çok alanda etkili olduğunu ortaya çıkarmıştır. Kabak çekirdeği tüketilmesine dikkat edilmesi gereken husus ise bu yemişin oldukça yüksek kalori değerine sahip olmasıdır. Kabak çekirdeği kavrularak tüketilen ve özellikle tuzsuz kavrulduğunda erkeklerde pankreas kanserine karşı insan bedeninde koruyucu doğal bir bağışıklık sistemi geliştirilebilen önemi büyük bir çerez türüdür. Unutulmamalıdır ki Almanya gibi ülkelerde, tuzsuz sade kavrulmuş kabak çekirdeği eczanelerde satılan ve prostat kanseri gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan reçete ile satılan bir ilaçtır.

Kabak çekirdeğini süt ile kavurma

Kabak çekirdeği süt ile de kavrulabilir. Değişik lezzetler arayan bireylerin değerlendirebileceği değişik lezzetlerdendir. Özellikle, Nevşehir yöresinde yapılan bu tarif uzun zamanadır uygulanan bir metodudur. Yörede kabak çekirdeği üretimi oldukça fazladır. Bu üretimin fazlalığı üretimin yapan bireylerde alternatif tüketim yöntemleri geliştirmiştir. Sütle kavrulan kabak çekirdeği piyasadaki diğer çekirdeklerin tadından çok farklıdır.

Kabak çekirdeğinin kavruluş hikayesi

Taze mevsiminin hasadı kabak çekirdekleri öncelikle üzerindeki turuncu renkli kabak kalıntılarından temizlenir ve nemli kalmayacak biçimde iyice kurutulur. Sonra da kabak çekirdeklerini, çekirdekleri rahatça haşlayabileceğiniz ölçüde bir tencere içerisindeki tuzlu kaynamış suya konur. Haşlanana işlemi ortalama olarak on, on beş dakika kadar sürer. Haşlanmış olan kabak çekirdekleri süzgeç yardımı ile sudan çıkarılarak temiz bir bez marifeti ile üzerinde hiç su kalmayacak biçimde kurulanır. Bir fırın tepsisi içerisine beş, altı yemek kaşığı zeytinyağı koyarak, üzerine kabak çekirdeklerini koyup karıştırarak yerleştiriniz. Kabak çekirdeğini tuzlu tercih edenler için tuz ilave edilerek karıştırılır. Kabak çekirdeklerinin üst üste gelmesini engellemek için tepsiye iyice yayılması gereklidir. Önceden 180 °C ısıtılan fırın içerisine yerleştiriniz. On dakika süresince kapağı açmadan pişmesini bekleyiniz. Sonra çıkarıp bir tahta kaşık marifeti ile karıştırarak yeniden fırına sürünüz. Beş dakika kadar sonra fırındaki çekirdeklerden kavrulmuş mu diye bir iki tanesi kontrol edilir; olmamış ise biraz daha kavrulur. Sonrasında fırından alınan tepsi soğumaya bırakılır. İsteğe bağlı kabak çekirdeği kavurmasına çeşitli baharatlarda katılabilir. Kabak çekirdeğiniz artık hazır ve afiyetle tüketebilirsiniz.
" } ] }